Nieuws

Vals profiel op Facebook

Er circuleert al enkele maanden een vals profiel op Facebook dat de naam en de profielfoto van Vluchtelingenwerk Vlaanderen misbruikt. Die persoon doet vriendschapsverzoeken en voert gesprekken waarbij hij/zij zich voordoet als een medewerker van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

  

Indien je een schijnbaar persoonlijk bericht zou ontvangen van Vluchtelingenwerk Vlaanderen (via een persoonlijk profiel), willen we je vragen:

1. Ga niet in gesprek
2. Maak een screenshot van het bericht en stuur dat beeld door naar dimitri@vluchtelingenwerk.be (kijk hier  hoe je een screenshot maakt)
3. Rapporteer het profiel bij Facebook (kijk hier  hoe je een profiel rapporteert)
4. Blokkeer het profiel (kijk hier  hoe je een profiel blokkeert)

Als je hier vragen of opmerkingen bij hebt, mag je die ook naar dimitri@vluchtelingenwerk.be sturen.
De politie volgt de zaak op, maar kan voorlopig niet ingrijpen.

Wetswijzigingen in de asielprocedure en opvang van asielzoekers

Sinds 22 maart 2018 zijn wetswijzigingen in voege die een ingrijpende invloed hebben op de asielprocedure en opvang van asielzoekers in België. Vluchtelingenwerk Vlaanderen zette de belangrijkste wijzigingen op een rij voor het Agentschap Integratie & Inburgering. Het handige overzicht verscheen in de juridische nieuwsbrief van het agentschap en staat ook op deze website

We overlopen

  • de nieuwe terminologie die ingang vindt met de wetswijzigingen 
  • de precieze termijn waarbinnen een verzoek om internationale bescherming (asielaanvraag) voortaan moet gebeuren 
  • hoe de wetgever een ‘risico op onderduiken’ definieert 
  • de toepassing van een versnelde asielprocedure 
  • hoe de praktijk van pre-registratie en pre-opvang, die we kennen sinds 2015, in de formele asielprocedure is opgenomen (geformuleerd als 'doen', 'registreren' en 'indienen' van een verzoek) 
  • in welke gevallen een 'volgend verzoek om internationale bescherming' (de vroegere 'meervoudige asielaanvraag') mogelijk is 
  • en véél meer 

 

Overzicht wetswijzigingen in de asielprocedure en opvang van asielzoekers

Aarzel niet om te bellen naar de specialisten van Vluchtelingenwerk Vlaanderen als je met vragen blijft zitten, bij voorkeur op maandag en vrijdag van 9u tot 12u30 en op woensdag van 13u30 tot 17u via het nummer 02 205 00 55 (van de Juridische Helpdesk). Of stuur een e-mail naar info@vluchtelingenwerk.be.

Stem op je favoriete gastvrije initiatieven

Een 300-tal individuen, verenigingen, scholen, bibliotheken, bedrijven, gemeentebesturen en cultuurhuizen dienden hun gastvrij initiatief in voor onze campagne Gastvrije Gemeente. Vanaf vandaag kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete initiatieven op www.gastvrijegemeente.be.

Door te stemmen, spreek je je uit voor gastvrijheid en steek je iedereen die meewerkt aan Gastvrije Gemeente een hart onder de riem. Samen zetten we positieve projecten voor en met asielzoekers en vluchtelingen op de kaart.

Het initiatief dat de meeste stemmen haalt, wint de Publieksprijs en 1000 euro. Surf naar www.gastvrijegemeente.be, zoek je favoriete initiatieven en klik op ‘stem’.

Tip: je kunt op meerdere initiatieven stemmen vanuit één e-mailadres; het is niet mogelijk om meerdere malen op hetzelfde initiatief stemmen vanuit hetzelfde e-mailadres.

De publiekprijs wordt uitgereikt op de Gastvrije Awardshow op dinsdag 24 april. Daar deelt een professionele jury ook nog zeven Gastvrije Awards uit in evenveel categorieën.