Nieuws

Vluchtelingenwerk dingt mee naar de Standaard Solidariteitsprijs 2018

Ook dit jaar werd Vluchtelingenwerk Vlaanderen genomineerd voor de De Standaard Solidariteitsprijs. Uit de méér dan 120 inzendingen werden er twintig geselecteerd. Onze advertentie werd gemaakt in samenwerking met Dift.

Vandaag vind je in De Standaard onze advertentie. Onder de slogan ‘Vluchten is geen kinderspel’ vragen we met onze advertentie aandacht voor kindvluchtelingen. 

Vandaag tellen we wereldwijd 25,4 miljoen vluchtelingen. De helft daarvan zijn kinderen. Zij kunnen niet terug naar hun huis of hun persoonlijke spullen. Vluchtelingenwerk Vlaanderen vecht voor het recht van mensen op de vlucht om hier een nieuwe veilige thuis te zoeken. We bieden informatie en steun aan asielzoekers en vluchtelingen en iedereen die mensen op de vlucht bijstaat.

De verschillende advertenties verschijnen van 16 juli tot 10 augustus dagelijks in De Standaard. Nadien kan er op gestemd worden. Instructies voor de stemming en link volgen nog! Zowel het publiek als een professionele jury kiezen elk een winnaar einde augustus. De prijs bestaat uit driemaal een paginagrote advertentie in De Standaard.

Advertentie De Standaard Solidariteitsprijs 2018


DIFT is een Gents creatief bureau en werkte met ons samen voor de advertentie. Als creatieve activisten kiezen ze altijd voor projecten waarin ze een verschil maken, met een scherpe beeldtaal en een portie koppigheid.
www.dift.be

Refugee Walk op Sfinks Mixed

We gaan naar Sfinks Mixed, ga je mee? Op zaterdag 28 en zondag 29 juli vind je ons op de kleurrijke festivalmarkt van Sfinks Mixed in Boechout. Vragen over de Refugee Walk, in babbelmodus of last van festivalkriebels? Kom kennis maken, we kijken uit naar je komst. 

Zin om te vrijwilligen? Dat kan ook. Geef ons een seintje via info@refugeewalk.be

Dienst Vreemdelingenzaken wil onlinecampagne tegen foute info mensensmokkelaars

De Dienst Vreemdelingenzaken wil een interactieve onlinecampagne starten om tegengewicht te bieden aan de vele onjuiste verhalen die mensensmokkelaars verspreiden onder (potentiële) migranten. Dat blijkt uit een openbare aanbesteding die de overheidsdienst vorige week vrijdag lanceerde. Inspiratie voor de campagne vond de dienst bij de Duitse website rumoursaboutgermany.de.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen en het Adviescentrum Migratie (ACM) erkennen de nood aan informatie die zich richt op migranten die ook objectief, volledig en up-to-date is. ‘Maar als we denken aan de infobrieven die de Dienst Vreemdelingenzaken eerder verspreidde, belooft het niet veel goeds’, reageert Rein Antonissen, directeur van Vluchtelingenwerk. ‘Ze focuste vooral op de nadelen en risico's en was gericht op bepaalde nationaliteiten.’

De Dienst Vreemdelingenzaken wil potentiële migranten in herkomst- en verblijfslanden en vluchtelingen in transitlanden informeren over de risico's van migratie en de kansen en omstandigheden van asiel of verblijf in België. In de aanbesteding staat duidelijk dat het de bedoeling is om via sociale media in dialoog te gaan met de migranten, in hun eigen taal. Zo moet ‘constant een tegengewicht geboden worden aan de verhalen van de mensensmokkelaars’.

Meron Knikman, Teamverantwoordelijke van ACM voegt toe: 'Wij vragen ons af in hoeverre instanties als het Commissariaat-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen de redactie zullen mogen verzorgen, alsook of specialisten uit het middenveld en ngo's worden aangesproken. Wie zal bovendien individuele vragen beantwoorden? Verwijst men voor individueel advies door?'

Dat is cruciaal, want elke situatie is anders en je riskeert mensen af te schrikken die bescherming nodig hebben of die hier wel legale kansen kunnen krijgen.