Nieuws

Spelenderwijs Nederlands leren in de Zomerbabbels

Zomerbabbels

De huidige editie van onze 'Zomerbabbels' voor anderstaligen loopt bijna ten einde. Hoog tijd dus om eens te kijken hoe de Zomerbabbels juist verlopen! Projectmedewerkster Jana Struys en studentenbegeleidster Hélène Vanooteghem geven uitleg.

Voor wie zijn de Zomerbabbels bedoeld?

Startpunt van Vluchtelingenwerk Vlaanderen organiseert i.s.m. het Huis van het Nederlands in Brussel ‘Zomerbabbels Nederlands’ voor anderstaligen. De doelgroep is een mix van anderstalige Belgen en – niet-Belgen, waaronder vooral jonge asielzoekers en vluchtelingen. ‘Concreet zijn er twee soorten bijeenkomsten’, stelt Jana. ‘Allereerst zijn er Zomerbabbels voor jongeren vanaf zestien jaar die Nederlandstalig onderwijs volgen. Daarnaast zijn er ook bijeenkomsten voor anderstalige volwassenen die in de zomer hun Nederlands verder willen oefenen en meer over België te weten willen komen.’

Wat houden de Zomerbabbels in?

De Zomerbabbels zijn geen lessen of klas, maar een gelegenheid om Nederlands te spreken. ‘Daarbij praten de deelnemers op een ontspannen manier over allerlei onderwerpen in kleine groepjes, onder begeleiding van Nederlandstalige studenten zoals mezelf’, vertelt Hélène. ‘De Zomerbabbels voor jongeren bijvoorbeeld gaan vooral over jongerenonderwerpen. Soms doen we ook kosteloze uitstappen in Brussel om de jongeren spelenderwijs Nederlands te laten oppikken. Zo zijn we recentelijk naar de Zuidfoor en Manneke Pis gegaan.’ 

De studentenbegeleiders bereiden zich voor iedere sessie goed voor, en nemen materiaal, spelletjes en foto’s mee. Na elke sessie dienen de begeleiders ook een verslag in. ‘Dat wordt gevraagd omdat de Zomerbabbels een proefproject is. Vluchtelingenwerk Vlaanderen wil de praatsessies immers uitbreiden maar daarvoor is eerst een uitgebreide evaluatie nodig’, stelt Hélène.

Hoe verloopt de huidige editie?

‘Heel goed! Al is het soms wel wat chaotisch, doordat we met een open aanbod werken: de deelnemers hoeven zich vooraf niet in te schrijven. Maar ik voel vooral ook veel dankbaarheid, zowel bij de begeleiders als deelnemers’, vertelt Jana. ‘Deze zomer is er een wisselende opkomst, al zijn onze Zomerbabbels meestal wel goed gevuld. Bij de laatste bijeenkomsten was er wel een iets lagere opkomst. Geïnteresseerden mogen dus zeker nog langskomen.’ 

Waar en wanneer vinden de Zomerbabbels plaats?

‘De Zomerbabbels vinden drie keer per week plaats in juli en augustus: op maandag en woensdag van 14 tot 15u30 en donderdag van 16u tot 17u30 in het Startpunt van Vluchtelingenwerk Vlaanderen’, zegt Jana. 

Adres: Antwerpsesteenweg 34, 1000 Brussel (tussen het Noordstation en metrostation Ijzer).

Deze bijeenkomsten zijn volledig gratis. Geïnteresseerd? Schrijf je in via startpunt@vluchtelingenwerk.be of 02 225 44 00! Hopelijk tot gauw!

Bezoek onze tentoonstelling BE.LAND in Hasselt.

Vluchten is een verhaal van alle tijden. Maar ook gastvrijheid tegenover vluchtelingen heeft in België een lange traditie. Van 10 augustus tot 24 augustus kan je deze boeiende geschiedenis ontdekken op de tentoonstelling BE.LAND in Hasselt!

MEER INFO?

Klik hier voor meer informatie over BE.LAND in Hasselt.

Brochure: Verhuren aan een vluchteling

Vluchtelingen die een verblijfsstatuut ontvangen, krijgen twee maanden de tijd om zelf een woning te vinden. Daarna moeten ze de opvangvoorziening verlaten. Discriminatie op de huisvestingsmarkt, en een gebrek aan goede en betaalbare woningen, maakt dit voor velen een moeilijke opdracht.

Veel asielzoekers die een verblijfsstatuut hebben ontvangen zijn op zoek naar een huurwoning. Wil jij graag een woning verhuren of heb je een kamer over die je zou willen verhuren? Wij helpen je met deze brochure met het ontwarren van het juridische en administratieve kluwen, en benadrukken enkele zaken die je zeker niet mag vergeten. 

Je kan de brochure hier downloaden.

Verhuren aan een vluchteling

Wil je meer weten over huisvesting? Ga naar ons woonplatform Mijn Huis Jouw Thuis.