Nieuws

Vluchtelingenwerk wordt 30 jaar. Vier jij mee?

Dit jaar bestaat Vluchtelingenwerk Vlaanderen 30 jaar. Tijd voor een feestje!

Op zaterdag 2 december brengen we in Brussel jong en oud samen met workshops voor kinderen, een Syrische maaltijd met 'Dine With Us', comedy, inspirerende speeches, muziek en een afterparty. Samen met onze vrijwilligers, partners, families, kortom iedereen die Vluchtelingenwerk een warm hart toe draagt, maken we er een onvergetelijke avond van. 

Met dit feest willen we iedereen bedanken die ons de voorbije 30 jaar hielp om de rechten van vluchtelingen en asielzoekers te verdedigen. En kijken we ook naar de toekomst. Een toekomst waarin we meer dan ooit moeten bouwen aan een veilige toekomst voor asielzoekers en vluchtelingen. Samen staan we sterk!

Meer informatie en inschrijven kan je hier.

Steun Vluchtelingenwerk Vlaanderen tijdens de Warmste Week

De Warmste week komt er weer aan. Zet jij dit jaar een warme actie op voor Vluchtelingenwerk Vlaanderen?

Je kan koekjes bakken, sjaals breien, je zolder opruimen en je spullen verkopen, open bar houden, een concert geven, een hele dag fietsen en je laten sponsoren per kilometer… De mogelijkheden zijn eindeloos. En er is vast wel iets dat jij kan doen. Dus wat denk je? Zet jij dit jaar een initiatief op ten voordele van vluchtelingen en asielzoekers?

Want met de opbrengst van je actie kan Vluchtelingenwerk zich blijven inzetten voor mensen op de vlucht voor oorlog, geweld en vervolging. We geven soep en informatie aan vluchtelingen op hun eerste dag in België. We zetten druk op het beleid. We ondersteunen iedereen die met vluchtelingen werkt en hierrond vragen heeft en we zorgen dat jonge vluchtelingen hun stem kunnen laten horen.

Hoe meedoen? Bedenk een leuke manier om geld in te zamelen. Registreer je voor 24 december op website van de Warmste Week.  

Registreer nu je actie 

 

Heb je vragen? Stuur een mail naar info@vluchtelingenwerk. We helpen je met veel plezier verder. We zetten ook elke actie in de kijker op onze Facebookpagina.

Op zoek naar materiaal om je actie in te kleden? Vraag hier onze pins, raambordjes en interessante brochures aan.

Vandaag stemt de Kamer over wetsontwerpen die onze asielwetgeving ingrijpend wijzigen

Wordt het een schijnvertoning?

Op donderdag 9 november wordt in het Federaal Parlement het laatste bedrijf opgevoerd van de aangepaste 'opvangwet' en 'vreemdelingenwet'.

WAT VOORAFGING

In oktober werd de stemming uitgesteld. De volksvertegenwoordigers stuurden de wetsontwerpen terug naar de commissie Binnenlandse Zaken. Maar in plaats van een diepgaand debat kregen we daar een schijnvertoning.

Uit allerlei hoeken was ernstige kritiek gekomen op de wetsontwerpen. De VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) maakte bezorgdheden over, de Privacycommissie gaf een negatief advies en de betrokken ngo's toonden zich uitermate bezorgd. De volksvertegenwoordigers van de parlementaire meerderheid hebben die signalen jammer genoeg naast zich neergelegd. In de commissie Binnenlandse Zaken veegden ze alle voorstellen voor amendementen resoluut van tafel.

BEZORGDHEDEN NGO'S BLIJVEN GELDEN

De ngo's blijven benadrukken dat de wetsontwerpen onder meer kunnen leiden tot:

  • De willekeurige opsluiting van asielzoekers
  • Het terugsturen van sommige asielzoekers naar een land waar zij een onmenselijke behandeling riskeren, voordat een rechter zich heeft uitgesproken over hun dossier
  • De schending van privacy door het aansturen op het onderzoeken van mobiele telefoons en profielen van asielzoekers op sociale netwerken; asielzoekers worden zo a priori verdacht van misbruik van het recht op bescherming

GEMISTE KANSEN

De enige uitkomst van de commissie was een belofte van de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken, om in een Koninklijk Besluit (KB) tegemoet te komen aan de opmerkingen van de Privacycommissie. Ook beloofde hij één punt uit het UNHCR-advies te zullen opvangen in een KB (over de bescherming van een kind waarvan het begeleidend gezinshoofd overlijdt tijdens de asielaanvraag). Dat resultaat is te mager en een gemiste kans om die zaken op een transparante manier in de wetsontwerpen zelf te regelen. (KB's hoeven immers niet aan het parlement te worden voorgelegd.)

De Kamer buigt zich straks dus een tweede keer over de wetsontwerpen, die ongewijzigd zijn. Het einde is voorspelbaar: het gordijn zal vallen over een goedkeuring.

ONDERTEKENAARS

11.11.11 | CNCD-11.11.11 | Amnesty International Belgique Francophone | Amnesty International Vlaanderen | CIRÉ | Liga voor mensenrechten | Ligue des droits de l’Homme | Orbit | Platform kinderen op de vlucht - Plate-Forme Mineurs en Exil | Point d’Appui | Vluchtelingenwerk Vlaanderen

partners persbericht asielwet 9 november 2017