SIAL Lubbeek

SIAL is een informeel netwerk, in 1999 gestart door inwoners van Lubbeek. Ook niet Lubbekenaren zijn actief binnen de groep. De werking functioneert op basis van vrijwilligheid en consensus. We ondersteunen de vluchtelingen individueel, monitoren het lokaal en algemeen beleid en nemen burgerinitiatieven naar het beleid. We zijn omkaderd en gestuend door Vluchtelingenwerk Vlaanderen, waarvan we lid zijn. 

De vluchtelingen hebben te maken met personen die individueel de volledige verantwoordelijkheid dragen voor alles wat zij zeggen en ondernemen, en niet met een organisatie of instantie. Tegelijkertijd worden de vrijwilligers in hun engagement gedragen door een grotere groep. De vluchtelingen beslissen ook zelf of, en in welke mate ze op ondersteuning van SIAL beroep doen. De vrijwilligers van SIAL zoeken altijd zo veel mogelijk officiële / professionele hulpverlening om de mensen door te verwijzen en te begeleiden. Er is 1 vaste wekelijkse ontmoeting op zaterdagvoormiddag. Er is dan conversatiegroep Nederlands voor de volwassenen en educatief spel met de kinderen. Niemand wordt vergoed. Het netwerk is onafhankelijk van enige officiële organisatie, ideologische of politieke strekking. 

 

http://www.vluchtelingenwerk.be/vrijwilligersgroep/sial

Activiteiten

  • Lessen Nederlands in groep en individueel
  • individueel begeleiden van asielprocedure,
  • hulp bij integratie,
  • begeleiding bij medische, sociale en administratieve moeilijkheden,
  • materiële hulp.

Geen vaste agenda of ontmoetingsmoment. Nieuws, overleg en afspraken voor ad hoc samenkomsten via mail.

Samenstelling

Een 200-tal mensen volgen oproepen voor hulp en algemeen nieuws over de situatie in Lubbeek en berichten vanwege Vluchtelingenwerk en Gastvrij Netwerk, langs een gesloten nieuwsgroep.

Het aantal actieve vrijwilligers binnen het netwerk wisselt naargelang de activiteiten rond concrete samenwerkingsverbanden met families of alleenstaanden.

partners:

SIAL is lid van Vluchtelingenwerk Vlaanderen

SIAL is lid van Gastvrij netwerk 

Contactgegevens

 

Christine D'aes

3211 Binkom

+32 (0) 486 74 89 83

christine.daes@telenet.be

http://www.vluchtelingenwerk.be/vrijwilligersgroep/sial

 

Vacatures: vrijwilligers voor de wekelijkse Nederlandse conversatie en de gelijktijdige kinderopvang, 's zaterdags van 10u tot 12 u zijn altijd welkom.