Startpunt

Doe een gift voor het Startpunt

De vrijwilligers van het Startpunt staan meerdere ochtenden per week aan het aanmeldcentrum voor asielzoekers (Dienst Vreemdelingenzaken en Fedasil) -Klein Kasteeltje- in Brussel.

Daar komen mensen toe die internationale bescherming vragen in ons land. We geven er basisinformatie over de asielprocedure in vele talen en we antwoorden op vragen die mensen hebben. Een aantal van onze vrijwilligers zijn zelf asielzoeker of erkend vluchteling en hierdoor vergemakkelijkt het contact.

De corona pandemie veranderde de aanpak van het Klein Kasteeltje. Mensen moesten digitaal registreren en wachten op een uitnodiging om zich aan te melden. Maar daar liep veel fout en dat hebben we aangeklaagd (Lees voor meer details hierover onze nieuwsbrieven). Nu is de aanpak opnieuw aangepast. Sinds 30 oktober 2020 kunnen mensen zich weer fysiek aanmelden. De Dienst Vreemdelingenzaken laat 40 mensen per uur binnen. De eerste groep aanvragers kan onmiddellijk binnen en de anderen krijgen een afspraak later op de dag. En al wie recht heeft op opvang krijgt die onmiddellijk.

Het Startpunt op de Antwerpsesteenweg blijft voorlopig dicht. Want de ruimte is te klein en kan niet voldoende worden geventileerd om migranten van het Maximiliaanpark te verwelkomen. We zoeken naar een oplossing.

Antwerpsesteenweg

 

Een aantal van onze vrijwilligers zijn zelf asielzoeker of erkend vluchteling en hierdoor vergemakkelijkt het contact met de nieuwkomers. Ze bouwen ook zelf hun sociaal netwerk uit. Want het Startpunt team is een dynamische groep, een frisse mix van mensen uit alle windstreken met een groot maatschappelijk engagement.

Wil je meer te weten komen over deze werking ? Lees dan onze nieuwsbrieven

Refugee Route

Organisaties die meer te weten willen komen over asiel en migratie kunnen een wandeling door te Noordwijk van Brussel aanvragen. Tijdens deze tocht treedt je in het voetspoor van vluchtelingen. We wandelen tussen het Noordstation, het Maximiliaanpark, ons Startpunt en Klein Kasteeltje. Intussen wordt er informatie gegeven en kan je vragen stellen. Op aanvraag kunnen we deze halve dag afsluiten met een getuigenis van iemand die zelf zijn/haar land ontvlucht is.

Door corona hebben we een online versie van de refugee route gemaakt.  Dus ook al kunnen we de wandeling door de Noordwijk nu niet samen maken, kunnen we dit digitaal toch samen doen!   

Schrijf je hier in

Startbabbels

Het Startpunt van Vluchtelingenwerk Vlaanderen organiseert i.s.m. het Huis van het Nederlands en Muntpunt in Brussel conversatietafels Nederlands – Startbabbels - voor mensen die Nederlands willen oefenen.  De doelgroep is een mix van anderstalige Belgen en – niet-Belgen, waaronder asielzoekers en vluchtelingen.

Wat houden de STARTBABBELS in?

Conversatietafels zijn geen klas, maar een gelegenheid om Nederlands te spreken. Het is bedoeld voor mensen die elders al Nederlandse les volgen en het willen oefenen. Er wordt rond de tafel en op wandeling in Brussel over allerlei onderwerpen gepraat in kleine groepjes, onder begeleiding van Nederlandstalige vrijwilligers.

Opgelet! Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn er geen Startbabbels in het Muntpunt tot het einde van het jaar.

Oefen je Nederlands online

In Muntpunt kan je allerlei gratis online activiteiten doen om je Nederlands te oefenen. Bijna elke dag is er een activiteit. Hier vind je alle activiteiten voor anderstaligen die Nederlands leren. Inschrijvingen zijn (tenminste 1 dag op voorhand) verplicht.

Waar en wanneer vinden de STARTBABBELS plaats?

  • Wegens de verstrengde coronamaatregelen gaan we de startbabbels weer online laten doorgaan de komende weken. Dit keer gaan we tijdens de sessie in kleine groepjes werken volgens het niveau Nederlands zoals we normaal aan de tafels ook doen. Info? shannen@vluchtelingenwerk.be

 

 

Yoga voor iedereen (Corona: helemaal opgeschort tot nader orde!)

Heb je stress? Wil je leren om beter te ontspannen? Het Startpunt organiseert yogasessies en fitness in de Noordwijk. Het is gratis. Je hebt geen ervaring en materiaal nodig. Inschrijven is niet noodzakelijk. Mondmasker verplicht.

Kom ontspannen!

Buiten bij mooi weer, binnen bij regen. Voor iedereen, jong en oud. Kom op tijd en draag je mondmasker. Je moet niets meebrengen. Begeleiding: Yoga for All 

Praktisch

  • Door corona zijn de lessen voorlopig stopgezet.

Vragen?

Bel naar 0479 05 42 12

Partners

Steun het Startpunt

Momenteel wordt Startpunt gesteund door het stadsvernieuwingscontract Citroën-Vergote, maar ook jouw steun blijft nodig om onze werking verder uit te bouwen! Elke gift, hoe klein ook, is welkom. Voor elke gift vanaf 40 euro krijg je een fiscaal attest waardoor je minder belastingen betaalt.

Doe een gift voor het Startpunt

Nieuwsbrieven

Klik hier om de nieuwsbrieven te lezen

 

UPDATE: Na zeven maanden kunnen asielzoekers zich weer fysiek aanmelden in het Klein Kasteeltje in Brussel. De Belgische overheid ontloopt daarmee dwangsommen na een veroordeling. Een goed functionerend online systeem mag fysieke registratie niet uitschakelen. Niet alle asielzoekers hebben toegang tot een digitale procedure. Wij pleiten daarom voor twee parallelle aanmeldingssystemen.

Lees er hier meer over in een artikel verschenen op Apache op 9 november.

 

Wil je helpen?

Spreek je Russisch, Georgisch of Somali, dan kan je ons team aan het Klein Kasteeltje versterken! Contacteer hiervoor geert@vluchtelingenwerk.be

Omdat de winterkoude nadert, kun je opnieuw kleren doneren. Winterkleding voor mannen: mantels, vesten, windjacks, dikke broeken, jeans (kleine maten), kousen, sportschoenen, wandelschoenen (maat 41-46), warme jassen, trainingspakken, sweatshirts, T-shirts, nieuwe onderbroeken (liefst boxershorts), mutsen/petten en broeksriemen. Slaapzakken, slaapmatjes, dekens, rugzakken, gsm’s en Lyca Mobile herlaadkaarten (prepaid).

Je kan dit naar de humanitaire hub brengen, Havenlaan 100 in Brussel (op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag in de voormiddag). Waarvoor dank!