Startpunt

Doe een gift voor het Startpunt

In ons Startpunt kunnen asielzoekers terecht op de eerste dag van hun aankomst in België.

Iedere werkdag van 12u tot 14u

In ons Startpunt in de Brusselse Noordwijk kunnen asielzoekers terecht op de eerste dag van hun aankomst in België. Tijdens de middag onthaalt een team vrijwilligers hen met een kom soep en degelijke informatie over hun rechten en het verloop van hun asielprocedure. Zij krijgen allemaal een informatiebrochure over de asielprocedure in hun eigen taal, aangevuld met mondelinge up-to-date informatie.

Ons Startpunt zou niet kunnen draaien zonder de hulp van vrijwilligers. Jaarlijks draaien meer dan 150 vrijwilligers regelmatig mee in ons Startpunt. Ongeveer twintig procent van hen is zelf een asielzoeker of vluchteling. Verschillende vrijwilligers werken in bedrijven en instellingen in de buurt en komen helpen tijdens hun middagpauze. Ook studenten, gepensioneerden en andere geëngageerde mensen vinden hun weg naar het Startpunt. De diversiteit in het vrijwilligersteam op vlak van leeftijd, afkomst en achtergrond biedt een enorme meerwaarde en zorgt ervoor dat iedereen zich welkom voelt.

Het Startpunt-team wordt aangestuurd door twee vaste medewerkers van Vluchtelingenwerk Vlaanderen en een Europese EVS-vrijwilliger. Zij sturen de vrijwilligers aan, coördineren de activiteiten en monitoren de situatie in en rond Dienst Vreemdelingenzaken.

Vanuit het Startpunt krijgen we dagelijks een goed beeld van het aantal aankomsten en van het profiel en de noden van de nieuwkomers. Die waardevolle informatie delen we via onze eigen communicatiekanalen en zetten we in voor ons beleidswerk.

Een aantal vrijwilligers aan het woord over hun werk in het Startpunt

Mohamed is 27 jaar en komt uit Damascus in Syrië. Hij geeft informatie aan de nieuw aangekomen asielzoekers in België.

‘Toen ik aankwam in België om asiel aan te vragen, ontvingen vrijwilligers mij ‘s middags in het Startpunt. Ik besloot meteen dat ik, zodra ik mijn papieren kreeg, zelf vrijwilliger zou worden. Ik geef uitleg aan asielzoekers die net zijn aangekomen in België. Ik denk dat het belangrijk is om mensen te helpen wanneer ze echt hulp nodig hebben. Een van mijn mooiste herinneringen is dat we mensen die op straat sliepen mee konden nemen naar een warme en droge slaapplaats. Het minst leuke aan ons vrijwilligerswerk in het Startpunt; dat is merken dat sommige mensen de soep niet lusten. Die overschotten moeten we dan weggooien. Het fijnste is mensen een glimlach te kunnen bieden in moeilijke tijden.’

Pauline is 24 jaar en studeert in Brussel.

‘Elke vrijdagmiddag kom ik enkele uurtjes de handen uit de mouwen steken. Ik doe iedere keer iets anders zoals afwassen, opdienen, koffie en thee uitschenken. Ik heb er voor gekozen om mee te helpen in het Startpunt omdat ik mijn vrije uren nuttig wou vullen en meer te weten wou komen over vluchtelingen. De vrijwilligers bij het Startpunt vormen één grote familie, waarbij warmte een sleutelwoord is. Ik vind het enorm verrijkend om vluchtelingen ook eens op een andere manier te leren kennen dan via de berichtgeving in de media. Die is vaak zeer negatief.’ 

Activiteiten in het Startpunt

In het Startpunt worden ook verschillende activiteiten georganiseerd.

Tijdens onze conversatietafels kunnen mensen hun Nederlands of Frans oefenen. Iedereen is welkom, zowel mensen met weinig kennis van de taal, als mensen die zich al redelijk goed kunnen uitdrukken.

Eén keer per maand leren we een typisch gerecht van één bepaald land in de wereld kennen. We leerden al gerechten klaarmaken uit Afghanistan, Guinée, Syrië, Italië, Palestina en Kameroen.

Wil je graag deelnemen aan één van onze activiteiten, kijk dan op onze kalender wanneer de eerstvolgende activiteit plaatsvindt.

Steun het Startpunt

Voor de werking van ons Startpunt krijgen we geen overheidssubsidies. Jouw steun is nodig. Elke gift, hoe klein ook, is welkom. Met 40 euro help je 12 asielzoekers aan informatie, onthaal en een kom soep in ons Startpunt. Voor elke gift vanaf 40 euro krijg je een fiscaal attest waardoor je minder belastingen betaalt.

Doe een gift voor het Startpunt

Jouw teamdag in het Startpunt

Ben je op zoek naar een inspirerende teamdag? Bied jouw team een uitdaging die grensverleggend, teamversterkend en maatschappelijk relevant is. Ben je op zoek naar een voorstel op maat ? Heb je specifieke vragen? Laat het ons weten. Wij helpen je graag verder met ideeën. Contacteer ons op 02 225 44 00 of op teamdag@vluchtelingenwerk.be. Meer info vind je hier.

Download de folder

        

Word vrijwilliger

Zou je graag vrijwilliger worden bij het Startpunt of in het nieuwe Infopunt? We kunnen altijd helpende handen gebruiken.

Neem alvast een kijkje op onderstaande vacatures. Als je niet in aanmerking komt voor deze vacatures kan je je registreren via deze link. Je zal dan alle toekomstige vrijwilligersvacatures ontvangen.

vrijwilligers Startpunt:

Nederlands   English

Information volunteers Startpunt – Farsi/Dari/Pashto or Albanian speaker

Locatie Startpunt

Antwerpse Steenweg 34
1000 Brussel

Hier vind je een plannetje naar het Startpunt.