Startpunt

Doe een gift voor het Startpunt

De vrijwilligers van ons Startpunt staan drie keer per week ‘s ochtends aan het aanmeldcentrum van de Dienst Vreemdelingenzaken en Fedasil, aan het Klein Kasteeltje in Brussel.

Daar staan mensen om asiel in ons land aan te vragen. In ‘normale tijden’ geven we dan basisinformatie over de asielprocedure in vele talen en antwoorden op vragen. Een aantal van onze vrijwilligers zijn zelf asielzoeker of erkend vluchteling en hierdoor vergemakkelijkt het contact.

In coronatijden helpen we asielzoekers om online hun vraag te registreren om binnen te geraken. We leggen hen uit waarom ze niet meer onmiddellijk hun aanvraag kunnen doen en daardoor gedwongen zijn tijdelijk op straat te overleven. Dit is tegen hun rechten!

We oriënteren hen ook praktisch: waar is er voedselbedeling, water of een douche te vinden, waar vinden ze een deken voor de koude nachten, wat kan een advocaat voor hen doen…  Deze belangrijke informatie krijgen ze nauwelijks aan het aanmeldcentrum.

Soms nemen we hen mee naar ons Startpunt op de Antwerpsesteenweg om in alle rust een gesprek te kunnen voeren. 

Antwerpsesteenweg

 

Een aantal van onze vrijwilligers zijn zelf asielzoeker of erkend vluchteling en hierdoor vergemakkelijkt het contact met de nieuwkomers. Ze bouwen ook zelf hun sociaal netwerk uit. Want het Startpunt team is een dynamische groep, een frisse mix van mensen uit alle windstreken met een groot maatschappelijk engagement.

Wil je meer te weten komen over deze werking ? Lees dan onze nieuwsbrieven

Refugee Route

Organisaties die meer te weten willen komen over asiel en migratie kunnen een wandeling door te Noordwijk van Brussel aanvragen. Tijdens deze tocht treedt je in het voetspoor van vluchtelingen. We wandelen tussen het Noordstation, het Maximiliaanpark, ons Startpunt en Klein Kasteeltje. Intussen wordt er informatie gegeven en kan je vragen stellen. Op aanvraag kunnen we deze halve dag afsluiten met een getuigenis van iemand die zelf zijn/haar land ontvlucht is.

Schrijf je hier in

Startbabbels

Het Startpunt van Vluchtelingenwerk Vlaanderen organiseert i.s.m. het Huis van het Nederlands en Muntpunt in Brussel conversatietafels Nederlands – Startbabbels - voor mensen die Nederlands willen oefenen.  De doelgroep is een mix van anderstalige Belgen en – niet-Belgen, waaronder asielzoekers en vluchtelingen.

Wat houden de STARTBABBELS in?

Conversatietafels zijn geen klas, maar een gelegenheid om Nederlands te spreken. Het is bedoeld voor mensen die elders al Nederlandse les volgen en het willen oefenen. Er wordt rond de tafel en op wandeling in Brussel over allerlei onderwerpen gepraat in kleine groepjes, onder begeleiding van Nederlandstalige vrijwilligers.

Opgelet! Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn er geen Startbabbels in het Muntpunt tot het einde van het jaar.

Oefen je Nederlands online

In Muntpunt kan je allerlei gratis online activiteiten doen om je Nederlands te oefenen. Bijna elke dag is er een activiteit. Hier vind je alle activiteiten voor anderstaligen die Nederlands leren. Inschrijvingen zijn (tenminste 1 dag op voorhand) verplicht.

Waar en wanneer vinden de STARTBABBELS plaats?

  • Wegens de verstrengde coronamaatregelen gaan we de startbabbels weer online laten doorgaan de komende weken. Dit keer gaan we tijdens de sessie in kleine groepjes werken volgens het niveau Nederlands zoals we normaal aan de tafels ook doen. Info? shannen@vluchtelingenwerk.be

 

 

Yoga voor iedereen (Corona: helemaal opgeschort tot nader orde!)

Heb je stress? Wil je leren om beter te ontspannen? Het Startpunt organiseert yogasessies en fitness in de Noordwijk. Het is gratis. Je hebt geen ervaring en materiaal nodig. Inschrijven is niet noodzakelijk. Mondmasker verplicht.

Kom ontspannen!

Buiten bij mooi weer, binnen bij regen. Voor iedereen, jong en oud. Kom op tijd en draag je mondmasker. Je moet niets meebrengen. Begeleiding: Yoga for All 

Praktisch

  • Door corona zijn de lessen voorlopig stopgezet.

Vragen?

Bel naar 0479 05 42 12

Partners

Steun het Startpunt

Momenteel wordt Startpunt gesteund door het stadsvernieuwingscontract Citroën-Vergote, maar ook jouw steun blijft nodig om onze werking verder uit te bouwen! Elke gift, hoe klein ook, is welkom. Voor elke gift vanaf 40 euro krijg je een fiscaal attest waardoor je minder belastingen betaalt.

Doe een gift voor het Startpunt

Wil je helpen?

Spreek je Russisch, Georgisch of Somali, dan kan je ons team aan het Klein Kasteeltje versterken! Contacteer hiervoor geert@vluchtelingenwerk.be

Omdat de winterkoude nadert, kun je opnieuw kleren doneren. Winterkleding voor mannen: mantels, vesten, windjacks, dikke broeken, jeans (kleine maten), kousen, sportschoenen, wandelschoenen (maat 41-46), warme jassen, trainingspakken, sweatshirts, T-shirts, nieuwe onderbroeken (liefst boxershorts), mutsen/petten en broeksriemen. Slaapzakken, slaapmatjes, dekens, rugzakken, gsm’s en Lyca Mobile herlaadkaarten (prepaid).

Je kan dit naar de humanitaire hub brengen, Havenlaan 100 in Brussel (op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag in de voormiddag). Waarvoor dank!