Publicaties

Booklets met goede praktijken op vlak van wonen, werken en onderwijs

Benieuwd naar onze nieuwe publicaties met 'goede praktijken' op het vlak van wonen, werken en onderwijs? Wil je leren van organisaties en beleidsmakers die 'out of the box' denken en handelen om sociale grondrechten te realiseren? We maakten de booklets samen met ORBIT vzw als inspiratie voor praktijkwerkers, lokale overheden en overheidsactoren. 

 

Enkel beschikbaar als download.

Voorstellingsfolder Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Voorstellingsfolder Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Vluchtelingenwerk Vlaanderen zet zich in voor mensen op de vlucht voor oorlog, geweld en vervolging. We doen dit niet alleen maar met een dertigtal lidorganisaties en heel wat enthousiaste vrijwilligers. Samen verhogen we de druk op het beleid en sensibiliseren we het ruime publiek. We coördineren ook een eigen opvangnetwerk en zijn actief rond integratie. We ondersteunen iedereen die asielzoekers en vluchtelingen bijstaat.

Click here for the English version

bestellen

Dossier huisvesting van het Crisisplatform Wonen

Dit dossier is ontwikkeld door het ‘Crisisplatform Wonen’, dat middenveldorganisaties verenigt die begaan zijn met de huisvestingsproblemen van de meest kwetsbaren in onze samenleving. Het crisisplatform focust in dit dossier op algemene knelpunten en beleidsaanbevelingen die snel impact kunnen hebben op de sociale en private huisvestingsmarkt voor kwetsbare huurders.

De leden van het ‘Crisisplatform Wonen’ zijn: Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Vlaams Huurdersplatform, HUURpunt, ORBIT vzw, Caritas Vlaanderen / Caritas International, Netwerk Tegen Armoede, CAW Antwerpen, Sector Samenlevingsopbouw, Beweging.net, Minderhedenforum, Platform Kinderen op de Vlucht, SOM (Federatie van Vlaamse Sociale Ondernemingen vzw), Groep CAW (Centra Algemeen Welzijnswerk Vlaanderen), PSC (Protestants Sociaal Centrum Antwerpen) en VLOS (Vluchtelingen Ondersteuning)

Enkel beschikbaar als download.

Brochure BE.LAND

'We konden gratis in een huis in Mechelen wonen. Toen we er binnenkwamen, bleken de keukenkasten vol eten te zitten. En in elke slaapkamer lag er kledij klaar in onze maten!'

(Karoly,, Hongarije)

 

Vluchtelingenwerk dook in de archieven van middenveldorganisaties, groef in het geheugen van opvanginstanties en vroeg aan vluchtelingen hoe zij hun onthaal beleefden. Het resultaat is een hoopgevend en verrassend verslag over vluchtelingenonthaal in Vlaanderen en Brussel tijdens de voorbije 65 jaar.

Deze verhalen werden gebundeld in BE.LAND, de brochure bij de tentoonstelling over 65 jaar gastvrij onthaal in Vlaanderen en Brussel. Foto’s van de getuigen en sterke illustraties begeleiden de teksten.

Je kan de brochure bestellen voor 2 euro + verzendkosten.

Wil je de tentoonstelling graag bezoeken? Dat kan nog op de volgende locaties

bestellen

Jaarverslag 2015

Nooit eerder had de Europese Unie het zo druk met het thema asiel en migratie. Nooit eerder werd er zo veel gepraat over Europese solidariteit. Nooit eerder stond die solidariteit zo onder druk. Die solidariteit zetten we graag centraal in dit verslag van een uitzonderlijk jaar, ons jaarverslag van 2015.

bestellen

Jaarverslag 2014

jaarverslag Vluchtelingenwerk 2014

Ons jaarverslag van 2014 is uit! Je kan het hier downloaden of bestellen op papier. 2014 was het jaar waarin we een nieuwe regering, en een nieuwe staatsecretaris kregen. Het was ook het jaar waarin VN-hoogcommissaris van de vluchtelingen, Antonio Guterres aan de alarmbel trok: ‘Er is een zorgwekkend gebrek aan vrede in de wereld’. In dit jaarverslag bekijken we dan ook het beschermingsbeleid van de Belgische overheid in een ruimer perspectief. En sommen we op wat wij dit jaar allemaal deden om de belangen van asielzoekers en vluchtelingen te verdedigen. 

bestellen