Publicaties

Bordspel: 'This is not a Game'

Op 20 juni 2017 lanceerden we het bordspel ‘This is not a Game’. Scholieren kruipen in de huid van een vluchteling en ontdekken het moeilijke parcours dat ze moeten afleggen. Je kan het bordspel op onze expo BE.LAND ontdekken of zelf in de klas spelen. Bestel hier het bordspel.

Enkel beschikbaar als download.

Wereld in Beweging – film en educatief pakket

Hoe kunnen de Noord-Zuidsector, migranten en vluchtelingen meer samenwerken? Deze groepen hebben heel wat gemeen: ze engageren zich in het land waar ze wonen én in het Zuiden. Ze leveren elk een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling in het Zuiden en werken er vaak rond dezelfde thema's. Toch blijkt samenwerking niet vanzelfsprekend te zijn. In de film Wereld in Beweging belichten we enkele drempels en kansen tot samenwerking. Het bijhorende educatief pakket ‘Bruggen Bouwen’ biedt praktische tips en richtingwijzers om samenwerkingsverbanden op te zetten.

Wereld in Beweging is een project van 11.11.11 en Vluchtelingenwerk Vlaanderen, in samenwerking met Minderhedenforum en met steun van de Vlaamse Overheid. 

Educatief pakket:

Educatieve fiche: Elkaar aanspreken

Educatieve fiche: Elkaar vinden

Educatieve fiche: Samenwerken

Wereld in Beweging: Inleiding

Wereld in Beweging: Draaiboek

Wereld in Beweging: Presentatie

Wereld in Beweging: Aanvullende tips

Wereld in Begweging: Good Practices

Film

Hier kan je hem zien.

 

 

 

Enkel beschikbaar als download.

'The Art of Becoming' (dvd)

The Art of Becoming

The Art of Becoming is een poëtische documentaire over drie minderjarigen uit Afghanistan, Syrië en Guinee. Alle drie hopen ze op een stabiele toekomst in Europa: Fattah zwoegt in Istanbul en hoopt om zo zijn reis naar Griekenland en daarna Italië te kunnen betalen, Saleh leeft nu drie jaar in Europa maar smacht naar zijn ouders, en Mamadou probeert zijn opleiding en job vol te houden ondanks het feit dat hij geen papieren meer heeft. Doorheen hun verhalen wordt het volledige proces van migratie blootgelegd: onrealistische verwachtingen over Europa, het leven in een zorgcentrum en de onophoudelijke strijd om uitzetting te vermijden.

De film borduurt voort op het boek ‘Vroeger is een ander land’, van Cathérine Vuylsteke. Daarin worden aangrijpende portretten geschetst van zeven jongens en één meisje die moederziel alleen in ons land aankwamen. Cathérine en Hanne maakten eerder samen al Silent Stories, waarvoor ze eveneens vertrokken van een boek van Catherine.
Lessen in het donker ontwikkelde voor leerkrachten die in hun klas aan de slag willen gaan een flightcase met infofiche, tien tips om rond de film te werken, enz. 

bestellen

Silent Stories - documentaire en educatieve fiche (IS NIET MEER VERKRIJGBAAR)

Edupakket Silent Stories

Bespreek het thema van gevluchte holebi’s met je klas dankzij dit educatief pakket.

De documentaire Silent Stories laat het verhaal zien van 4 holebi’s die omwille van hun seksuele identiteit hun land hebben moeten verlaten. Met de educatieve fiche kan je de documentaire bespreken in je klas en leerlingen laten reflecteren over holebi- en transgenderrechten wereldwijd. Je krijgt hiervoor de nodige methodieken en heel wat tips.

Meer info: info@vluchtelingenwerk.be.

 

IS NIET MEER VERKRIJGBAAR

Enkel beschikbaar als download.

Film 'Illégal' met begeleidend dossier

'Illégal' : begeleidend dossier

Illégal is een Belgische film uit 2010 die veel internationale prijzen heeft gewonnen en zowel inhoudelijk als visueel zeer sterk is.  De film brengt het thema van de gesloten centra, uitwijzingen, de situatie van mensen zonder papieren, …  op een harde maar genuanceerde manier in beeld en geeft ook stof tot debat (over gesloten centra maar ook over de ruimere context van migratie).

Meer info: www.opendeogen.be - trailer van de film.

Enkel beschikbaar als download.