Farman: "Ze hebben er letterlijk voor gezorgd dat ik ben moeten vluchten"

"Hier aankomen in België met een muntstuk van 2 euro op zak, geen taal van hier, geen cultuur van hier kennen… Dat was heel schokkend."

Farman vluchtte in 2011 uit Iraaks-Koerdistan naar België. Vandaag werkt hij bij de VDAB als trajectbegeleider en is ik ook vakbondsafgevaardigde. "Zo heb ik kunnen integreren en mijn draai vinden. Niet dat dat allemaal evident is, maar toch heb ik alle drempels kunnen overwinnen."

Farman was journalist in zijn vorige leven in Iraaks-Koerdistan. In 2011 was de Arabische Lente volop bezig. Hij organiseerde een actie om een signaal te geven aan het beleid dat de corruptie moest stoppen, tegen de werkloosheid, dat er ook geen uitkeringen bestonden, … Hij was van plan om zijn strijd voort te zetten. Tot er doodsbedreigingen in de media kwamen.

"We moeten hun tong afknippen. We moeten hun vingers afhakken"

Dan was de vraag voor Farman of hij zijn strijd ergens anders ging verderzetten, of blijft hij tot hij afgemaakt wordt? Na zich drie maanden in de kelder van het ene naar het andere huis te verstoppen, is hij dan toch gaan vluchten.

In België volgde Farma eerst een taaltraject. Daarna heeft hij zijn diploma kunnen gelijkschakelen aan de KU Leuven. Maar hij besloot zich om te scholen.

"Nu werk ik bij de VDAB als trajectbegeleider en ben ik ook vakbondsafgevaardigde. Zo heb ik kunnen integreren en mijn draai vinden. Niet dat dat allemaal evident is maar toch heb ik alle drempels kunnen overwinnen."

Vind je dit positieve verhaal een verfrissende kijk op migratie? Vluchtelingenwerk Vlaanderen en 11.11.11 proberen met Other Talk nuance in het migratiedebat te brengen door alternatieve verhalen te benadrukken en het beweegbare midden te betrekken in hun communicatie.