Nieuws

Middenveldorganisaties en gemeenten verwelkomen jonge vluchtelingen en vragen nieuw engagement

Welkom en veel geluk #ikbensolidair #degeluksbrengers

 

Gisteren kwamen 18 jonge vluchtelingen zonder ouders, uit Griekenland, aan in ons land
Samen met alle partners van #ikbensolidair en de coalitie van solidaire steden en gemeenten verwelkomen we hen en wensen we hen veel geluk. We zijn dat België deze kinderen opvangt en roepen samen onze regering tot een nieuw engagement.  Er leven nog heel wat van deze kinderen in de Griekse vluchtelingenkampen terwijl de coronacrisis hevig woedt. Wil jij jonge vluchtelingen ook welkom heten? Dat kan op verschillende manieren: door je facebookprofiel te veranderen, een brief te sturen naar je gemeenteje actief in te zetten als vrijwilliger of door ons financieel te steunen.

Lees hieronder het volledige persbericht dat we hierover vandaag uitstuurden. 

Persbericht 05/08/2020 - 18 kinderen zonder ouders of andere voogd uit Griekse vluchtelingenkampen kwamen vandaag aan in België. De coalitie van solidaire steden en gemeenten en de lidorganisaties van #ikbensolidair verwelkomen hen van harte en wensen hen veel geluk in ons land. Ze vinden het positief dat België deze kinderen overbrengt en roepen samen de regering op tot een nieuw engagement. Er leven nog heel wat van deze kinderen in Griekse vluchtelingenkampen terwijl de coronacrisis hevig woedt.

De coalitie van solidaire steden en gemeenten telt voorlopig volgende leden: Brugge, Gent, Halle, Leuven, Lichtervelde en Veurne. Deze zes gaven aan dat ze bereid zijn meer niet-begeleide minderjarigen in hun stad of gemeente op te vangen, als België zich engageert om meer kinderen vanuit de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden over te brengen.

 “Vandaag vond de relocatie plaats van 18 kinderen zonder ouders of voogd uit de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden. Laat dit een nieuw, veilig begin zijn voor deze 18 kinderen. We heten hen dan ook welkom en wensen hen veel geluk.”,zegt burgemeester van Brugge, Dirk De fauw. “Als stad vinden we dat dat er meer kunnen zijn. Wanneer de volgende kinderen overgebracht worden, zullen we een aantal daarvan met open armen verwelkomen en opvangen in onze eigen stad.”

 

“Leuven gelooft, samen met het platform van mensenrechten-, vluchtelingen- en armoedeorganisaties #ikbensolidair, dat er meer mogelijk is”, zegt schepen van diversiteit Lalynn Wadera, “Leuven is bereid om ook bij een groter Belgisch engagement samen te werken met de federale overheid en kinderen op te vangen.”
“We willen hiermee een belangrijk signaal geven aan de Belgische regering: wij als stad Leuven willen een inspanning doen om ons solidair op te stellen met Griekenland en de kwetsbare mensen in de kampen”, vervolgt schepen van mondiaal beleid Lies Corneillie.

 

Europese solidariteit

Eef Heylighen (Vluchtelingenwerk Vlaanderen), woordvoerder voor de leden van #ikbensolidair, een partnerschap van armoede-, mensenrechten-, en vluchtelingenorganisaties treedt deze boodschap bij: ”We vinden het positief dat België deze 18 kinderen overbrengt. Het is een mooie uiting van Europese solidariteit, maar België kan absoluut meer doen. De situatie in de Griekse vluchtelingenkampen is onmenselijk. Er is nauwelijks toegang tot sanitaire voorzieningen, goede medische zorg, onderwijs of ontspanningsmogelijkheden. Het risico op verkrachting en misbruik is er groot.”

Het Belgisch engagement kwam er nadat de Europese Commissie in maart een oproep hierover lanceerde naar alle lidstaten toe. De Europese commissie vroeg de lidstaten een nieuwe thuis te bieden aan 1600 kinderen die alleen overleven in en rond de overbevolkte Griekse Reception and Identification Centers, de beruchte ‘hotspots’ op de eilanden.

“Ook het partnerschap #ikbensolidair dringt hier al langer op aan,” zegt Eef Heylighen. “Wij hopen dat de Belgische regering zich snel uitspreekt over een bijkomend engagement en ook andere kwetsbare mensen niet in de steek laat. Nog steeds zitten zo’n 30 000 mensen op de vlucht vast op de Griekse eilanden, en de situatie is er sinds maart niet op verbeterd. De relocatie van 18 kinderen is een mooi begin, maar België kan nog meer solidariteit tonen”, zegt Eef Heylighen.    

In vergelijking met andere lidstaten is het engagement dat ons land tot nu toe nam heel beperkt: Frankrijk kondigde aan 750 mensen, waarvan 350 niet-begeleide minderjarigen, uit Griekeland op te nemen. Portugal zal 500 jongeren opvangen en Finland 100. Duitsland zou in totaal tussen de 350 en 500 kinderen laten overkomen en ving bovendien al andere kwetsbare profielen op.

Wachten op een bijkomende Belgische bijdrage

Het is praktisch zeker haalbaar meer minderjarigen op te vangen. Dit kan gefaseerd gebeuren. “Relocatie werkt. Het biedt een oplossing voor de situatie in Griekenland en het voorkomt dat de kinderen een lang en risicovol migratietraject zouden aanvatten”, zegt Eef Heylighen. Het draagvlak daarvoor is groot, zowel bij burgers als bij steden en gemeenten. In België ondertekenden meer dan 26 000 mensen de petitie van Amnesty International voor een relocatie van de meest kwetsbaren. De voorbije maanden ontstond dus ook een coalitie van solidaire steden en gemeenten. In andere gemeenten staat het punt nog geagendeerd. Vele burgers en organisaties schrijven hun gemeente aan zodat deze zich bij het initiatief zouden aansluiten.  

Wat is #ikbensolidair

#ikbensolidair is een partnerschap van verschillende mensenrechten-, vluchtelingen-, en armoedeorganisaties dat al sinds het begin van de coronacrisis in ons land opkomt voor de rechten van kwetsbare mensen die vergeten worden in deze crisis.
Op www.vluchtelingenwerk.be/ikbensolidair vind je alle deelnemende organisaties.

 

Meer info + interviews (met de organisaties en gemeenten):

Eef Heylighen, persverantwoordelijke Vluchtelingenwerk Vlaanderen: 0473 88 65 97

 

 

 

 

 

 

Nederlands oefenen in de zomervakantie: Zomerbabbels

Goed nieuws. Onze Zomerbabbels komen terug naar Brussel voor al wie Nederlands wil oefenen met andere nieuwkomers en Nederlandstalige begeleiders. Uiteraard denken we aan de veiligheid en gaan de babbels altijd door in de buitenlucht in kleine groepjes. Breng best je mondmasker mee!

Voor wie zijn de Zomerbabbels bedoeld?

Het Startpunt van Vluchtelingenwerk Vlaanderen organiseert conversatietafels Nederlands – Zomerbabbels - voor beginners.  De doelgroep is een mix van anderstalige Belgen en – niet-Belgen, waaronder asielzoekers en vluchtelingen.

Wat houden de Zomerbabbels in?

Conversatietafels zijn geen klas, maar een gelegenheid om Nederlands te spreken. Het is bedoeld voor mensen die elders al Nederlandse les volgen en het willen oefenen. In pleintjes en parken wandelen om te babbelen in open lucht, wanneer de zon schijnt. Of op wandeling in Brussel over allerlei onderwerpen praten in kleine groepjes, onder begeleiding van Nederlandstalige vrijwilligers.

Waar en wanneer vinden de Zomerbabbels plaats?

Elke dinsdag en woensdag in de zomervakantie vanaf 1 juli.

  • Afspreken doen we in het Startpunt van Vluchtelingenwerk in de Antwerpsesteenweg 34, 1000 Brussel (metro IJzer). Op dinsdag van 10u tot 11u30 en op woensdag van 14u tot 15u30.

Meedoen?

Inschrijven is nodig. Stuur een sms de dag voordien naar tel. 0492 46 90 85. Je ontvangt dan bevestiging. Er kunnen per dag 12 mensen deelnemen. Breng best je mondmasker mee!

Meer info? Mail naar shannen@vluchtelingenwerk.be

Nieuw project: jonge vluchtelingen gezocht

Jongeren op de vlucht moeten vaak extra hard hun best doen om gehoord te worden in de maatschappij. Hier willen we met Vluchtelingenwerk Vlaanderen verandering in brengen. Samen met jongerenvzw Tumult stellen we met de jongeren een traject op waarbij ze klaargestoomd worden tot jongerenambassadeurs. Er wordt gezocht naar een balans tussen plezier maken, even weg van de dagelijkse zorgen en het beleid veranderen. 

We gaan met de jongeren op zoek naar wat hen wakker houdt en als team zetten we acties op. We trekken de straat op en gaan samen naar het parlement, de regering, politici, media, de man in de straat om hen te laten zien/horen wat ons bezig houdt, wat we willen doen en van welke maatschappij wij dromen. De jongeren worden aangespoord om zelf initiatief te nemen binnen hun eigen omgeving, gemeenschap,… om hun verhaalonder woorden te brengen en duidelijk te maken wat ze graag willen veranderen.

Lig jij soms ook wakker van wat er in de maatschappij gebeurd? Wil je ook iets veranderen? Ben je tussen 16 en 30 jaar? Ben/was je zelf op de vlucht? Kom dan mee met ons op weekend van 9/11 tot en met 11/11. 

Kan je niet mee op weekend maar wil je wel graag meer informatie, mail naar anne.debock@vluchtelingenwerk.be of stuur Anneke Vluchtelingenwerk een (spraak)berichtje op facebook.

STARTWEEKEND (Vluchtelingenwerk en Tumult)

Ben jij een echte dromer? Droom jij van een maatschappij waarbij jongeren op de vlucht een plaats krijgen in het maatschappelijk debat? Ben/was jijzelf op de vlucht? En tussen de 16 en 25 jaar?

Van 9-11 november organiseert Vluchtelingenwerk Vlaanderen samen met Tumult een startweekend voor jongeren die willen deelnemen aan het project. We zorgen voor een leuke mix tussen fun en actie. We zorgen ervoor dat de groep een veilig plaats wordt, waar alles kan gedeeld worden en we gaan in op wat jullie wakker houdt. Dit is de start van een traject waarbij we samen met jullie het woord willen nemen. Onder professionele begeleiding gaan we aan de slag over thema’s die ons raken. Dit is het begin van een nieuwe traject en een nieuwe vriendengroep.

We starten het weekend op zaterdag 9 oktober om 11u en ronden terug af om 14u op maandag 11 november (dit is een feestdag). We spreken af aan het station van Oostende om van daaruit samen naar het verblijf de Oesterput te gaan. Meer info volgt nog via facebook, mail en/of via een telefoontje.

Zin om mee te gaan naar Oostende van 9-11 oktober? Schrijf je in via deze link. 

Heb je nog vragen? Stuur dan gerust een mailtje naar anne.debock@vluchtelingenwerk.be