Nieuws

Refugee Walk 2018 breekt records

Alle opbrengsten van de afgelopen Refugee Walk zijn verzameld en geteld. De hele maand oktober konden fans en laatkomers hun favoriete team blijven sponsoren  voor hun straffe prestatie. Tevreden klokken we af op een recordaantal van 1100 stappers die samen maar liefst 254 157 euro ophaalden.

Een zeer mooi resultaat, Vluchtelingenwerk Vlaanderen blikt blij terug op de derde editie van de Refugee Walk in Mechelen. De opbrengsten gaan integraal naar projecten voor en door vluchtelingen.

Concreet betekent dat...

- dat we erkende vluchtelingen een dag vrijwillige begeleiding kunnen bieden in de zoektocht naar een school, woning of werkplek
- dat we asielzoekers een warm welkom kunnen geven met correcte info over hun rechten in hun eigen taal in ons Startpunt
- dat we particulieren en professionelen die asielzoekers en vluchtelingen willen helpen via onze Infolijn juridisch kunnen ondersteunen en adviseren bij asielaanvragen

Bekijk hier de aftermovie en de fotoreeks 'refugee walk with me' gemaakt met enkele wegwerpcamera's door de stappers zelf. Zo beleefden zij de Refugee Walk. 

Wij gaan voor Artikel 23, jij ook?

Hart boven Hard vierde onlangs haar vierde verjaardag, en de burgerbeweging is klaar om gas te geven als nooit tevoren. Tot de verkiezingen van 26 mei 2019 zullen ze hun stem laten gelden, omdat ze vinden dat de volgende maanden moeten gaan over wat er écht toe doet. Samen met tientallen organisaties uit Brussel, Vlaanderen en Wallonië heeft Vluchtelingenwerk Vlaanderen zijn handtekening gezet onder de oproep van TAMTAM en Hart boven Hard: ‘Artikel 23 is een sterke tekst’.

In Artikel 23 staat dat iedereen het recht heeft om een menswaardig leven te leiden. Het recht op behoorlijke huisvesting, het recht op gezondheidszorg, bescherming van een gezond leefmilieu, sociale zekerheid en nog veel meer, zijn geen onrealistische doelen, maar afspraken die zwart op wit in de Grondwet staan.

Hart boven Hard pleit voor het naleven van grond- en basisrechten en stelt voor dat we elke politieke beslissing, federaal en lokaal, voortaan officieel toetsen aan Artikel 23.

‘Wat is het minimum dat we als gemeenschap willen garanderen voor elk mens, ongeacht taal, inkomen, achtergrond? Vandaag worden keuzes gemaakt voor de volgende 50 jaar. Onze beleidsmakers vergeten vaak dat de antwoorden op de cruciale keuzen van vandaag gewoon in de Grondwet staan.’

Lees hier de lanceringstekst in De Standaard op 19 oktober 2018.

Lees hier de oproep van Hart boven Hard en 10 armoede-experts in De Morgen op 27 oktober 2018. 

 

Als de rijkdom stijgt in ons land, waarom daalt de armoede dan niet? Omdat armoede een verhaal is van ongelijkheid! Eén op zes mensen leeft in België onder de armoedegrens, nochtans is een menswaardig leven een grondrecht voor iedereen. Als de gelijkheid scheef zit, dan staan wij samen recht. Omdat wij mensen zijn!

Wist je dat?

Iedereen die vragen heeft over asiel en mensen op de vlucht kan elke werkdag van 9u30 tot 12u30 bellen naar 02 225 44 00.

Je vragen mailen gaat altijd via info@vluchtelingenwerk.be.

Wij doen ons best om je vraag binnen de vijf werkdagen te beantwoorden en als het antwoord niet tot onze expertise behoort, dan zorgen we dat we je met de juiste mensen doorverbinden. 

Voor gespecialiseerde juridische vragen is er de juridische helpdesk op het nummer 02 205 00 55 op maandag en vrijdag van 9u tot 12u30 en op woensdag van 13u30 tot 17u.