Wereldvluchtelingendag: integratie en solidariteit

Op Wereldvluchtelingendag staan we stil bij de miljoenen mensen die wereldwijd op de vlucht zijn. Vluchtelingenwerk vraagt vandaag speciale aandacht voor samenwerkingen op domeinen om de integratie van vluchtelingen bevorderen: onderwijs, werk en wonen. We omkaderen praktijkwerkers en ondersteunen beleidsmensen om een rechtvaardig integratiebeleid uit te bouwen.

Onderwijs

Wie jonger is dan 18 heeft recht op onderwijs. Ook als je asielzoeker of vluchteling bent. Vluchtelingenwerk ijvert voor gelijke onderwijskansen. Een superdiverse instroom vraagt een vernieuwd onderwijs dat rekening houdt met de onderwijsbehoeftes van elke leerling. Het is tijd om hindernissen weg te werken en kansen te vergroten zodat alle jongeren, met of zonder vluchtverleden, kunnen bouwen aan een hoopvolle toekomst.

 

Werk

Vluchtelingen dragen veel bagage mee. Niet letterlijk, wel ervaringen, verhalen, talenten en vaardigheden. Heel wat nieuwkomers kunnen ook ondernemen. Met het project AZO! ondersteunen we dat ondernemerschap. Samen met partners als Starterslabo en Stebo zorgen we dat vluchtelingen een eigen onderneming kunnen opstarten. Een zakelijk plan opmaken, een winkelruimte zoeken… en zoveel meer. Wij helpen hen op weg. Sommigen worden kapper. Anderen gaan aan de slag in hun eigen IT-zaak. Eén ding hebben ze gemeen: hun droom van een eigen zaak wordt werkelijkheid. 

Wonen

Met Samenlevingsopbouw en andere partners uit het middenveld startten we een wooncoöperatie om vernieuwende vormen van huisvesting uit te bouwen. We delen onze expertise over ruimtelijke ordening, woonreglementering en financiering met vrijwilligersverenigingen en burgerorganisaties die woonoplossingen bedenken voor vluchtelingen. Want een dak boven het hoofd en een veilige plaats om te slapen is de eerste stap om je thuis te voelen.

Om ons werk verder te zetten, rekenen we op jouw solidariteit. Want het is dankzij jouw steun dat we vluchtelingen kunnen helpen hun leven opnieuw op te starten en hun talenten ten volle in te zetten in onze maatschappij.

Dankzij jouw bijdrage kunnen nieuwkomers naar een school die zich aanpast aan hun noden, vinden ze een veilige woonplaats en krijgen ze hulp om hun droom van een eigen zaak waar te maken.

Bedankt dat je samen met ons wil werken aan integratie.
Bedankt dat je een gift wil doen.

Ik doe een gift »