-

Zeg neen tegen een migratiedeal met Tunesië die vele mensenlevens kost. Teken de petitie.

Tunesië arresteert duizenden migranten die in het land verblijven, houdt mensen tegen aan de grenzen en deporteert ze naar de woestijn. Mensen op de vlucht zijn het slachtoffer van geweld en mensenrechtenschendingen, soms zelfs met de dood tot gevolg. En Europa betaalt er geld voor. Véél geld. Dit moet stoppen. Internationale solidariteit en respect voor mensenrechten zijn de enige weg vooruit naar een menselijk migratiebeleid.

Zet mee druk en teken de petitie van 11.11.11. Deze actie is een samenwerking met 11.11.11.

Teken de petitie

EU laat mensen en kinderen sterven in de woestijn

1 miljard euro. Zoveel krijgt Tunesië van de Europese Unie om migranten aan zijn grenzen tegen te houden. Niet alleen mensen en families die op weg zijn naar Tunesië of Europa, ook mensen met een legale verblijfsstatus die er al lang wonen en werken worden geviseerd. Gearresteerd op straat, in hun huis of op hun werk, worden ze zonder waarschuwing gedeporteerd naar de woestijn.  

De foto van een moeder en dochter omgekomen in diezelfde woestijn, na dagen zonder water, laat de wereld nu verontwaardigd achter. Matyla, haar man Mbenge en hun 6-jarige dochter Marie hoopten op een beter leven, maar kregen dat nooit.  

Een harde realiteit voor velen. Want duizenden mensen zijn slachtoffer van het Tunesische grensbeleid dat gefinancierd wordt door de EU.  

Het volstaat niet dat onze politici en beleidsmakers een rondje verontwaardiging uiten. Ze moeten actie ondernemen en elke (financiële) steun aan grensbewaking opschorten tot het geweld stopt.  

Wat zijn onze eisen?

Een menselijk migratiebeleid is mogelijk. Onze politici zijn deel van de oplossing.  

We vragen België als lid van de Europese Unie om: 

  • De migratiedeal tussen de EU en Tunesië (‘Memorandum of Understanding’) onmiddellijk op te schorten. Elke vorm van (financiële) steun voor grensbeheer in Tunesië moet met onmiddellijke ingang stoppen.   
  • Werk te maken van legale en veilige toegangswegen waaronder een aanzienlijke inspanning op vlak van hervestiging van mensen op de vlucht. 
  • Te investeren in waardige en kwaliteitsvolle bescherming in de regio zodat mensen toegang krijgen tot duurzame oplossingen. 
  • Illegale pushbacks en gedwongen uitwijzingen stop te zetten.