Toolkit voor vrijwillige voogden van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen

Om vrijwillige voogden bij hun taken te helpen, creëerden we een toolkit voor hen. Dit is een praktisch werkinstrument dat een houvast biedt tijdens de begeleiding van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen.

Want niet-begeleide minderjarige vreemdelingen in België doorstaan een ongelofelijk hindernissenparcours. Vrijwillige voogden, aangesteld door de Dienst Voogdij, proberen hen (hun pupil) daarbij zo goed als mogelijk bij te staan en spelen een cruciale rol.

Vrijwillige voogden zijn de steun en toeverlaat van hun pupil, staan de pupil bij in de verblijfsprocedures, en verwijzen de pupil door bij specifieke problemen. De begeleiding van een pupil is een parcours waarbij jongeren worden voortgeholpen, nieuwe relaties worden gelegd en warme vriendschappen groeien.

Klik hier voor het volledige rapport

Het rapport werd geschreven met de financiële steun van het programma Rechten, gelijkheid en burgerschap van de Europese Unie (2014-2020). Vluchtelingenwerk Vlaanderen ondersteunt dankzij het project 'Guardianship Advanced INstruments for child protection in Europe (G.A.IN.)' vrijwillige voogden en niet-begeleide minderjarige vreemdelingen.