Op de vlucht! Getuigenissen van jonge oorlogsvluchtelingen uit Vlaams-Brabant in WOI en nu

'Ze overspoelen ons land!' 'Grenzen dicht!' Als het over vluchtelingen gaat, worden de meningen al snel vlijmscherp en het debat geraakt oververhit. Dat is nu en dat was vroeger niet anders. Maar als we even temperen, ontdekken we dan niet veel meer dat ons verbindt dan dat ons scheidt?

In ‘Op de vlucht’ gaan we op zoek naar datgene wat ons verbindt. We laten jongeren die gevlucht zijn voor het geweld in hun land aan het woord. Feras en Hodo vertellen over de zware en gevaarlijke tocht, de aankomst in het voor hen onbekende Vlaams-Brabant. Ze mijmeren over hun zoektocht naar een veilige plek, geborgenheid, erkenning en zelfontplooiing. Zijn we daar niet allemaal naar op zoek? Zijn we in de eerste plaats niet gewoon allemaal mensen?

Niet alleen jongeren die recent op de vlucht sloegen, doen hun relaas in deze publicatie. Dankzij dagboeken en brieven ontdekken we de verhalen van jongeren als Clementine en Sylvère die in WO I Vlaams-Brabant ontvluchtten of er als vluchteling toekwamen. Er mag dan in honderd jaar tijd veel veranderd zijn, vluchten is helaas van alle tijden en plaatsen. Door te refereren naar de eigen geschiedenis hopen we meer begrip te creëren voor mensen die hun hebben en houden noodgedwongen achterlieten. We willen je als lezer, als jongere, activeren om een lans te breken voor een verdraagzame samenleving waar er plaats is voor iedereen, voor iedereen die op zoek is naar een warm bed, een veilige thuis, een schouderklopje, een blijk van (h)erkenning.

Je kan de publicatie hier donwloaden.

 

Deze publicatie is een samenwerking met GeheugenCollectief en de provincie Vlaams-Brabant.