Miljoenen mensen op de vlucht voor de oorlog in Somalië

Steun nu

In Somalië woedt al bijna 30 jaar een verwoestende burgeroorlog die maar niet tot een einde lijkt te komen. Het hele land ligt in puin en de bevolking wordt nog altijd geteisterd door geweld en terreur van groeperingen als Al-Shabaab.

In het één-programma 'Tussen oorlog en leven' reizen acteurs Katrien De Ruysscher en Geert Van Rampelberg naar Somalië en bezoeken er onder andere 1 van de ongeveer 2000 vluchtelingenkampen. Hier kan je die aflevering herbekijken.

Naar schatting 2,6 miljoen Somaliërs zijn in eigen land op de vlucht en meer dan 800 000 zijn gevlucht naar het buitenland. Ook in België zien we Somalië al verschillende jaren terugkomen in de top 10 herkomstlanden van asielaanvragen. In 2019 vroegen 945 Somaliërs asiel aan in België.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen zet zich in voor alle mensen op de vlucht in België. Zo staan onze vrijwilligers iedere ochtend aan het aanmeldcentrum van de Dienst Vreemdelingenzaken en Fedasil, het Klein Kasteeltje in Brussel. Daar schuiven mensen aan om die dag asiel en bescherming aan te vragen. We geven basisinformatie over de asielprocedure in vele talen en antwoorden op vragen.

Steun nu Vluchtelingenwerk en kom op voor mensen op de vlucht.