EU wil verantwoordelijkheid voor mensen op de vlucht verder schuiven naar onveilige landen

Naar aanloop naar de vergadering van de Europese staatshoofden in Malta op 3 februari 2017, publiceerde de Europese Commissie vorige week haar plannen voor het beheren van migratiestromen in de Centrale Middellandse Zee. De plannen houden een verregaande investering van EU budgetten in de versterking van de Libische kustwacht en grensautoriteiten. ‘Het is verschrikkelijk hoe onder het mom van ‘mensenlevens redden’ de EU zich van de verantwoordelijkheid af doet om mensen om de vlucht te beschermen en ervoor zorgt dat deze achter blijven in zeer onveilige landen, zoals Libië.' zegt Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Via de zogenaamde ‘Centraal Mediterrane Route’, het deel van de Middellandse Zee tussen Libië en Italië, proberen jaarlijks duizenden mensen op de vlucht de Europese Unie te bereiken. Heel wat onder hen sterft in de zee. De Europese Unie wil nu hier een eind aan maken door ervoor te zorgen dat mensen niet meer uit Libië kunnen vertrekken. Daarom zal de EU geld investeren in de ondersteuning van de Libische kustwacht en in het ontmantelen van mensensmokkel netwerken. Ook zal de EU de Libische overheid ondersteunen om de Libische zuidelijke grenzen beter te bewaken. Door die grenzen komen namelijk heel wat mensen binnen uit sub-Sahariaanse landen, onder andere ook uit Soedan en Eritrea.

Dit plan is niet alleen cynisch, maar ook volkomen onverantwoord. Het gaat volledig voorbij aan het feit dat Libië een zeer onveilig land is, waar er nog steeds een interne conflict woedt. Twee regeringen vechten namelijk nog steeds voor de macht, een half miljoen mensen zijn op de vlucht in het land zelf en de bevolking heeft amper toegang tot basis diensten. Arbitraire detentie, foltering, ontvoeringen en aanvallen door militias zijn een dagelijkse realiteit. Ons land geeft daarom internationale bescherming aan Libiërs die hier asiel aanvragen. Hoe kan de Europese Unie duizenden mensen op de vlucht aan hun lot overlaten in zo’n land, die bovendien het Vluchtelingenverdrag nog steeds niet heeft ondertekend?

Jammer genoeg is dit initiatief niets nieuws: vorig jaar sloot de EU een akkoord af met Turkije, de zogenaamd EU-Turkije deal, waarbij mensen die zonder de nodige vergunningen van Turkije naar Griekenland reizen, terug naar Turkije zouden gestuurd worden, in ruil onder andere van een visa liberalisering voor Turkse onderdanen (die er nog niet is gekomen). De Europese staatshoofden zullen de discussie over de plannen van de Commissie met Libië op vrijdag 3 februari in Malta bespreken. Vluchtelingenwerk blijft zich verzetten tegen dit soort ‘samenwerkingen’ waarbij de EU onveilige landen en criminele regimes betaalt om zich te ontdoen van haar verantwoordelijkheid voor de bescherming van mensen op de vlucht. Wij roepen daarom ook onze premier, Charles Michel, om niet in te stemmen met de voorstellen van de Europese Commissie.