En de winnaars zijn ...

Dinsdagavond 24 april vond in het Vlaams Parlement in Brussel de Gastvrije Awardshow plaats, waarin Vluchtelingenwerk Vlaanderen gastvrije initiatieven voor asielzoekers en vluchtelingen in de bloemetjes zette. Deze awardshow vormt het slotstuk van de campagne 'Gastvrije Gemeente' 2018 dat lokale initiatieven aanspoort in Vlaanderen en Brussel.

Dit jaar verzamelden we 300 initiatieven, verdeeld over acht categorieën. Hieruit koos onze professionele jury één winnaar per categorie. Ook het publiek liet zijn stem horen. Maar liefst 10642 mensen stemden de voorbije weken hun favoriete gastvrije initiatieven naar de overwinning. Hieronder vind je alle winnaars:

Gastvrije Awards 2018

In de categorie gemeenten gaat de Gastvrije Award 2018 naar '(W)integratie', een samenwerking tussen de gastvrije gemeenten De Panne, Koksijde, Nieuwpoort en Veurne

Het project ‘Elke dag Nederlands! - (W)Integratie’ in de gemeenten De Panne, Koksijde, Nieuwpoort en Veurne koppelt laagdrempelige taalcafés voor nieuwkomers aan toeleiding naar vrijwilligerswerk. Zo creëert het project een brug naar werk. De kustgemeenten laten verschillende van hun diensten samenwerken aan dit project. Dat is niet altijd evident maar het maakt nieuwe energie los!

In de categorie culturele, erfgoed- en artistieke initiatieven gaat de Gastvrije Award 2018 naar 'Begoocheling' van Compagnie Tartaren uit Leuven

 

Begoocheling' is een theatervoorstelling met nieuwe inwoners en hun verhalen door Compagnie Tartaren, een sociaalartistiek gezelschap uit Leuven. Het project draait rond co-creatie, improvisatie en het geloof dat iedereen de kunstenaar in zichzelf tot ontwikkeling kan brengen. Samen met alle deelnemers vinden de theatermakers hun vakgebied opnieuw uit.

In de categorie scholen gaat de Gastvrije Award 2018 naar 'Taalmaat' van Linguapolis uit Antwerpen 

Taalmaat’ van Linguapolis brengt anderstalige studenten uit het taaljaar Nederlands samen met Nederlandstalige studenten van de Universiteit Antwerpen. Het project maakt een brug naar hoger onderwijs.

In de categorie jeugdwerkorganisaties gaat de Gastvrije Award 2018 naar 'Jeugdwerk voor Alleman' van vzw J@M uit Mechelen

 

Jeugdwerk voor Alleman’ van vzw J@M wil jeugdbewegingen in Mechelen diverser maken. Het project zet in op jongeren eigenaarschap geven, laten doorgroeien. Het is een dynamisch inclusief project en een ruime samenwerking.

In de categorie bedrijven gaat de Gastvrije Award 2018 naar Pro-Natura, dat inzet op duurzame tewerkstelling van mensen met een vluchtverhaal  

Pro Natura (Vilvoorde) zet in op duurzame tewerkstelling van mensen met een vluchtverhaal. Pro Natura werft vluchtelingen aan om in kleine teams bos- en natuurgebieden in te richten en te beheren (en veel meer).

In de categorie verenigingen gaat de Gastvrije Award 2018 naar het 'SEE festival' van WCU-Dance uit Wijnegem 

Het ‘SEE festival’ van vzw WCU-Dance op 29 april 2018 in Wijnegem, opgezet door jonge asielzoekers, jongeren in de jeugdzorg en jongeren met een beperking begeleid door choreografen, muzikanten, zangcoaches, jeugdwerkers en vrijwilligers staat voor ontmoeting, doordacht met veel aandacht voor echte langdurige contacten, mensen laten groeien.

In de categorie burgers gaat de Gastvrije Award naar het Burgerplatform voor Overnachtingen uit Brussel (Kortenberg)  

Het ‘Burgerplatform voor overnachtingen’ uit Brussel (Kortenberg) vertegenwoordigt een groeiende gemeenschap van gastvrouwen, gastheren en gastgezinnen die hun woning en hart open zetten voor dankbare migranten uit het Maximiliaanpark in de Brusselse Noordwijk. Het project toont solidariteit, een open hart, een prachtig voorbeeld, liefde, durf. Als er iets is dat je kunt doen, is het toch je deur open zetten? 

In de categorie samenwerkingen gaat de Gastvrije Award naar 'IN de Zorg - UIT de Zorgen'  

Het internationaal project ‘IN de Zorg - UIT de Zorgen!’ van Familiehulp en acht partners uit België, Nederland en Duitsland (zorgorganisaties en vluchtelingenorganisaties). Het is een grootschalig project dat op een nieuwe manier werk in de zorgsector promoot en nieuwe opening maakt voor integratie via werk.

En de Publieksprijs? Die gaat naar de fiets-4-daagse 'Circle of cycle & Eetfestijn' uit Gent

Verschillende groepen samenbrengen, in een bonte mix. Diverse hoeken van België verkennen, een netwerk maken, eigenaarschap creëren. Dat doet de winnaar van de Publieksprijs, de fiets-4-daagse voor nieuwkomers ‘Circle of cycle & Eetfestijn’ 10-13 mei, een organisatie van JES vzw, KAJ De Mug, Odisee, Tumult vzw, SINGA en MENA uit Gent. De tocht leidt naar nieuwe steden én ontmoetingen met lokale organisaties die nieuwkomers warm welkom heten.

 

Proficiat aan alle winnaars!

Fotoverslag

Het fotoverslag van Karel van Assche op Flickr vind je hier.

Info voor de pers

Voor interviews met de woordvoerder van Vluchtelingenwerk Vlaanderen of meer info over de campagne Gastvrije Gemeente, neem contact op met de persmedewerker: Caroline Van Petegem– 0473 88 65 97 – caroline@vluchtelingenwerk.be