Een andere, verantwoordelijke aanpak is mogelijk rond de groep migranten in transit door ons land

De hetze over de ruil van zogenaamde criminelen voor migranten in transit dreigt ons af te leiden van de kern van de zaak: waarom zou je die mensen opsluiten? Een andere, verantwoordelijke aanpak is mogelijk rond de groep migranten in transit door ons land", zegt Charlotte Vandycke van Vluchtelingenwerk.

"Willen we uit deze impasse geraken, dan zoeken we geen extra budget voor detentiecentra, maar voor humanitaire opvang. Bied mensen een echt alternatief voor het smokkelnetwerk, focus op de individuele beschermingsnoden van de migranten in transit."

"Op het terrein zien we dat het gaat om een heel diverse groep mensen waaronder zeer kwetsbare profielen zoals minderjarigen, alleenstaande vrouwen (al dan niet met kinderen) en getraumatiseerde mensen. Die mensen hebben dringend nood aan een andere benadering, die focust op informeren over rechten en mogelijkheden op maat en begeleiding naar een realistisch toekomstplan. Daarvoor is tijd en ruimte nodig en vooral vertrouwen. De huidige aanpak van ontraden en verjagen is contraproductief, zowel voor de migranten als voor onze eigen samenleving."

Meer lees je in ons eerder verschenen bericht over een doordacht beschermingsbeleid.