Campagne Gastvrije Gemeente 2015: Deel jouw gastvrij initiatief

  • Geef jij vluchtelingen een warm welkom?

Vluchtelingenwerk Vlaanderen lanceert vandaag samen met Cera een nieuwe editie van haar campagne Gastvrije Gemeente. We zijn ervan overtuigd dat Vlaanderen en Brussel heel gastvrij is voor mensen op de vlucht. Met de campagne roepen we op om al die grote en kleine initiatieven te delen op gastvrijegemeente.be

Doe jij iets voor gastvrij voor asielzoekers en vluchtelingen of ken je iemand die zich inzet? Registreer het initiatief dan op www.gastvrijegemeente.be!

Wil je onze campagne steunen? Verspreid dan ons welkom-filmpje via sociale media, hangt ons raambordje voor je raam en pimp je facebookprofiel met onze gastvrije banner.

dubbel zoveel initiatieven

De campagne Gastvrije Gemeente is al aan haar vierde editie toe. Vorig jaar werden 168 initiatieven voor mensen op de vlucht geregistreerd op www.gastvrijegemeente.be Dit jaar gaan we voor dubbel zoveel initiatieven. Met dit warm signaal laten we zien hoe gastvrij Vlaanderen en Brussel is. Daarnaast is de website ook een inspiratiebron voor anderen mensen die ‘iets’ willen doen voor vluchtelingen en asielzoekers.

Een gastvrij initiatief, dat kan van alles zijn

Zo’n gastvrij initiatief dat kan van alles zijn. Van kleine, sympathieke acties tot structurele maatregelen, ze zijn allemaal van tel.

  • Een school die pennenzakjes en rugzakken inzamelt voor de kinderen uit een naburig asielcentrum.
  • Een moeder die de kinderen van het plaatselijke LOI (Lokaal Opvang Initiatief) uitnodigt om elke week mee te gaan zwemmen met haar eigen kinderen.
  • Een babbelnamiddag in de bib met bewoners en vluchtelingen die Nederlands willen oefenen.
  • Een cultuurcentrum dat een artistieke avond over het thema op touw zet.

En zoals je merkt kan iedereen ze op touw zetten: vrijwilligers, scholen, bibliotheken, cultuurhuizen, gemeentebesturen, bedrijven…

Nieuw dit jaar is dat diverse organisaties onze campagneoproep mee uitdragen en ons raambordje ‘Welkom in mijn gastvrije gemeente met hun logo’s ondertekenen: Netwerk tegen armoede, Minderhedenforum, OKO, VVSG, Tumult, Locus, Bibnet, Davidsfonds, Landelijke Gilden, Katholiek Onderwijs Vlaanderen, Beweging.net, Go! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap en 11.11.11. We hopen dat aantal in de toekomst verder uit te breiden.

logo&lsq;s van de deelnemende organisaties

Praktisch