11.11.11 en Michaël R. Roskam lanceren kortfilm

(G)een verkeerde toekomst

De wereldberoemde regisseur Michaël R. Roskam en 11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuid beweging sloegen de handen in mekaar voor de productie van de kortfilm 'Een Verkeerde Toekomst'. Roskam kon voor deze fictiefilm beroep doen op de acteurs Jan Decleir, Natali Broods en Romy Louise Lauwers. 

Met deze film wil 11.11.11 inbreken in de hectiek van de laatste verkiezingsweken. Het klimaatthema mag dan naar de achtergrond geschoven zijn in het politieke debat, dat is het niet in de hoofden van vele burgers. En zeker niet in de realiteit. Het klimaat gaat op 27 mei niet afdruipen en in z'n schulp kruipen. Het klimaat is geen verkiezingsstunt. 11.11.11 maakt zich dan ook zorgen over het gebrek aan politieke daadkracht. Zo vlak voor de verkiezingen is de boodschap van 'Een Verkeerde Toekomst' dan ook niet mis te verstaan. Want de keuzes die kiezers en politici op 26 mei en daarna (niet) maken, zullen we met z'n allen voelen.

Welke erfenis willen onze politici nalaten? Dat is de grote vraag die 11.11.11 en Roskam in de film stellen. De klimaatverandering slaat nu al hard toe, vooral in ontwikkelingslanden. Dat is geen doemdenken, maar de realiteit.

11.11.11 roept politici op om moed te tonen. Om niet terug te plooien binnen de eigen grenzen, maar voluit te kiezen voor internationale samenwerking en solidariteit. En om op lange termijn te durven denken. Dat is niet alleen nodig voor het klimaat, maar ook voor het aanpakken van armoede, ongelijkheid, migratie en mensenrechten.

'De keuzes van vandaag bepalen de wereld van morgen', zegt Els Hertogen, adjunct-directeur van 11.11.11. 'Op 26 mei geven wij politici de sleutel in handen om voor een kantelmoment te zorgen. Een globale uitdaging als klimaat schreeuwt om politici die erkennen dat we voor een crisis staan, maar hier tegelijk daadkracht aan koppelen. Door mens en planeet centraal te stellen, te kiezen voor internationale samenwerking en de samenleving te verbinden eerder dan te polariseren.'

Michael R. Roskam: 'Als jouw kind al een tijdje hoest, en de ene arts blijft geruststellend beweren dat het slechts een griepje is, maar een ander beweert bij hoog en laag dat het een longontsteking is, ga je dan ook wachten om te zien wie er gelijk heeft? Ik alvast niet.' 

'Vergeet nu even wie er in dit hele klimaatdebat het grote gelijk aan zijn kant heeft staan. Denk na aan wiens kant je wil staan als ze ongelijk hebben.', verklaart Michaël R. Roskam zijn engagement voor deze kortfilm.

'Als jouw kind al een tijdje hoest, en de ene arts blijft geruststellend beweren dat het slechts een griepje is, maar een ander beweert bij hoog en laag dat het een longontsteking is, ga je dan ook wachten om te zien wie er gelijk heeft? Ik alvast niet. Ik denk dat we moeten handelen, nu meer dan ooit. Ik weet dat mijn zoon het mij en al die politici zeer kwalijk gaat nemen als blijkt dat onze drang naar geruststelling, zijn toekomst om zeep heeft geholpen. Daarom maakte ik deze kortfilm. Ik wil geen spijt omdat ik niks deed. En daar gaat deze kortfilm over: wie wil welke spijt?'

Met de film lanceert 11.11.11 zijn politieke boodschap in het kader van de federale, regionale en Europese verkiezingen van 26 mei.

BEKIJK NU DE FILM OP WWW.EENVERKEERDETOEKOMST.BE

Meer informatie

Klik hier voor meer informatie over de film en 11.11.11