Kalender

Road of Change - expo in inkomhal FOMU

20/04/2018 tot 20/05/2018
Road of Change
gratis evenement

Road of Change - expo in de inkomhal van het Fotomuseum Antwerpen

21.04.2018 - 20.05.2018 

Veertien jongeren en zes leerkrachten trekken tijdens de krokusvakantie Europa door in het spoor van vluchtelingen. Ze gaan op zoek naar changemakers. Inspirerende mensen die hen confronteren met vastgeroeste denkpatronen over vluchtelingen.

Fotograaf Yassine Atari (BE, °1996) brengt hun reis in beeld. Zijn foto’s kun je samen met de dagboeken van de jongeren bekijken in de tentoonstelling Road of Change, van 21.04.2018 tot 20.05.2018 in de inkomhal van het FOMU. Bekijk hier de expo op hun website. 

Bij de opening van de FOMU-expo op 20 april gaat ook de videodocumentaire over hun reis in première, een productie van Zwijgen is geen optie (ZIGO).

Road of Change

Road of Change is een initiatief van Vluchtelingenwerk Vlaanderen in samenwerking met Bond Zonder Naam en met de steun van Veranderwijs.nuErasmus+ en FOMU – Fotomuseum Antwerpen

Jongeren maakten een inleefreis rond het vluchtelingenthema en trokken door Kroatië, Servië, Slovenië en Italië. Onderweg ondervonden zij de gevolgen van het huidige asiel- en migratiebeleid. Tegelijkertijd gaf het hen ook de kans om te zien wat de kracht van een tolerante houding en een sterk sociaal bewustzijn kan betekenen en hoe het is om hier zelf een actieve rol in op te nemen. Ze luisterden naar de verhalen van mensen op de vlucht en gingen op zoek naar  changemakers: onmisbare vrijwilligers die zich dagelijks inzetten voor een humaan asielbeleid, een menswaardige opvang, recht op onderwijs en een realistische en duidelijke asielprocedureHun verhalen zijn nu tentoongesteld in het FOMU en worden beeldend ondersteund door de foto's van Yassine Atari. 

Beeld: © Yassine Atari

locatie
Fotomuseum Antwerpen
Waalsekaai 47
2000 Antwerpen
België

Awardshow Gastvrije Gemeente

gratis evenement

Op dinsdag 24 april vindt de awardshow plaats van onze Gastvrije Gemeente campagne. We nodigen iedereen uit om samen met ons de gastvrije initiatieven in de bloemetjes te zetten.

Wat staat er op het programma?

 • We bekronen de meest inspirerende gastvrije initiatieven in 8 categorieën (gemeenten, jeugdwerkorganisaties, verenigingen, individuen, culturele en erfgoedinitiatieven, bedrijven, scholen en samenwerkingen) en reiken we de publieksprijs uit
 • Tussendoor presenteren we Lisette Ma Neza, Belgisch kampioene slam poetry, de hartverwarmende popmuziek van And Then Came Fall, meer muziek van het Afghaans duo Majid Zare & Ahmad Reza Rasoli en een dansact van Let's Go Urban 
 • De verwelkoming gebeurt door de voorzitter van het Vlaams Parlement, Jan Peumans
 • TV-presentator Bruno Wyndaele is onze gastheer 
 • We sluiten af met een receptie met lekkere hapjes 

Praktisch:

 • De deuren gaan open om 19u, de show begint om 20u, voorzien einduur is 22u
 • Het Vlaams Parlement is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer 
  Metro: halte Madou of Kunst-Wet + 2 min. stappen
  Bus: halte Drukpers (lijnen 29, 63, 65, 66, N05)
  Trein: station Brussel-Centraal + 11 min. stappen (Parochiestraat – Treurenberg – Koningstraat oversteken – Leuvenseweg) 

Inschrijven

Je kan je hier inschrijven. De plaatsen zijn beperkt!

 

locatie
De Schelp - Vlaams parlement
Leuvenseweg 86
1000 Brussel
België

Road of Change: the aftermath

betalend evenement
€7,00

Tijdens de krokusvakantie ondernamen 14 leerlingen en 6 leekrachten een inleefreis naar de grenzen van Europa. Het project Road of Change liet een grote indruk na op de jongeren. Leerling Chaimae vertelt samen met lerares Joke over hun reiservaringen. Het evenement vindt plaats op de school van Chaimae, de RHIZO lifestyle-en sportschool. 

- Inleiding door Ann Vermeulen, medewerker Vluchtelingenwerk
Vlaanderen en bezieler van het project Road of Change.

- Een reisverslag van Chaimae El Massaoul (leerling 5 Sociale en technische wetenschappen) en Joke Eeckhout (leerkracht RHIZO) vol anekdotes, beeldmateriaal en terugblikken op interessante ontmoetingen met mensen die het verschil proberen te maken op het veld, maar ook schrijnende situaties in en aan de grenzen van Europa op vlak van migratie en transmigratie waarbij we nadenken over verandering.

- Tussendoor zingt Wannes Cappelle (Het Zesde Metaal).

tickets 18+: VVK 5 euro (indien reservatie) - ADD 7 euro
tickets 18-: gratis (indien reservatie)
reserveren (056 21 51 15) kan tot 20 april 2018

locatie
RHIZO lifestyle-en sportschool
Deken Camerlyncklaan 76
8500 Kortrijk
België