Wereldvluchtelingendag Gent

19/06/2018 tot 20/06/2018
gratis evenement

Op 20 juni is het zover: de Wereldvluchtelingendag. Wereldwijd staan mensen stil bij de moed en kracht van miljoenen vluchtelingen. Vluchtelingenwerk Vlaanderen organiseert samen met een aantal andere organisaties de Wereldvluchtelingendag in Gent. Dit is hét moment om bruggen te slaan tussen Gentenaars en mensen op de vlucht die in Gent wonen en leven.

Het programma

Het programma bestaat uit verschillende activiteiten, verdeeld over twee dagen. Op dinsdagavond 19 juni is iedereen welkom op het panelgesprek over Mensenrechtensteden. Op woensdag 20 juni kan je deelnemen aan een Wereldwandeling, proeven van een Wereldmaal en genieten van de vluchtelingenbands Marhaba en Soundroutes.

Het panelgesprek

Vicerector Mieke Van Herreweghe van de Universiteit Gent leidt de avond in. Daarna presenteert Prof. Dr. Barbara Oomen de bevindingen van haar onderzoek naar hoe een lokale overheid kan uitgroeien tot een Mensenrechtenstad. In de daaropvolgende discussie staat de vraag 'Hoe kan een Mensenrechtenstad de integratie van mensen op de vlucht bevorderen?' centraal. Moderator Tina De Gendt leidt de discussie en toetst de Gentse situatie met de panelleden: Rudy Coddens (Schepen van Seniorenbeleid, Werk, Armoedebestrijding en Openbaar Groen en voorzitter Taskforce Vluchtelingen), Kathleen Van de Kerckhove (coördinator Taskforce Vluchtelingen), beëdigd tolk Hasan Kadoni (Tawasul voor Iedereen), een vertegenwoordiger van het Syrisch-Belgisch Huis en Mohamed Akrah (Gentse ondernemer uit Syrië). Tot slot vertelt Farah Laporte van Refu Interim over het belang van basiswerk met vluchtelingen in Gent. De band Marhaba zorgt voor muzikale intermezzo's.

Praktisch:
Dinsdag 19 juni, om 20.00.
Vooruit, Domzaal,
Inkom is gratis en inschrijven niet nodig

De wereldwandeling

Op Wereldvluchtelingendag zelf kan je deelnemen aan de Wereldwandeling. Zo treed je in de voetsporen van mensen op de vlucht die in Gent wonen en leven en maak je kennis met de werking van verschillende diensten en organisaties, die zich voor vluchtelingen inzetten. Deze wandeling - met onderweg kinderanimatie - duurt ongeveer drie uur en eindigt op DOK. Daar stellen medewerkers van vzw Jong hun kinder- en jongerenwerking voor vluchtelingen en nieuwkomers voor. Ondertussen is er een infomarkt gaande en kan je een drankje bestellen aan de bar, gerund door vrijwilligers van Refu Interim.

Praktisch:
Woensdag 20 juni, om 14.00 of om 14.30.
Koopvaardijlaan 3, Gent
Meewandelen is gratis maar we vragen je wel om in te schrijven!

Het wereldmaal en muziek

Op DOK kan je tussen 18.00 en 21.00 van een Wereldmaal genieten, bereid door vrijwilligers van Refu Interim. Bij mooi weer wordt dit een BBQ; bij minder goed weer voorziet Refu Interim een volwaardig alternatief. Er is telkens keuze tussen een vlees- en vegetarisch menu. Beiden zijn halal bereid. Daarna kan je van 20.00 tot 22.00 uur luisteren naar de wereldse klanken van de vluchtelingenbands Marhaba en Soundroutes. 

Praktisch:
Woensdag 20 juni, vanaf 18.00.
Dok, Koopvaardijlaan 13, Gent
Mee eten kost 8 euro en inschrijven kan hier.
Meegenieten van de band is gratis!

Road of Change in SMAK

Om 18.30 ben je welkom voor een drankje bij SMAK. Rondom de wereldvluchtelingendag organiseren zij een presentatie van de dichtbundel 'Onder de olijfbomen van Lesbos' van Inge Braeckman, vervolgd door een vertoning van de documentaire 'Road of Change'. De Road of change is een initiatief van Vluchtelingenwerk Vlaanderen in samenwerking met Bond zonder Naam. Veertien jongeren en zes leerkrachten trokken tijdens de krokusvakantie door Europa in het spoor van vluchtelingen en changemakers, inspirerende mensen die hen confronteerden met vastgeroeste denkpatronen. De film is een verslag van hun indrukken tijdens deze inleefreis. 

Praktisch:
Woensdag 20 juni, vanaf 18.30.
Het programma loopt van 19.00 tot 20.30. 
SMAK, Jan Hoetplein 1, Gent
Inkom is gratis en inschrijven niet nodig

Partners

De wereldvluchtelingendag in Gent is een samenwerking van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Refu-Interim, IN-Gent, Een hart voor vluchtelingen, Hand in hand, Vormingplus Gent-Eeklo, Syrisch-Belgisch Huis, De Koer, Tawasul voor Iedereen, Fedasil, Stad Gent, CAW Oost-Vlaanderen, vzw Jong, Universiteit Gent, minor-Ndako, Werkgroep vluchtelingen Gent en Democrazy.

DOK Gent
Splitsing Koopvaardijlaan – Afrikalaan
9000 Gent
België