Netwerkdag vrijwilligers voor mensen op de vlucht

Gastvrij Netwerk & Vluchtelingenwerk Vlaanderen
betalend evenement
€5,00

 

Vluchtelingenwerk en Gastvrij Netwerk nodigen vrijwilligersverenigingen uit die zich inzetten om mensen op de vlucht te helpen en samen leven te doen slagen. De netwerkdag is een gelegenheid voor vrijwilligers en vrijwilligersverenigingen  om mekaar te leren kennen, ervaringen en inzichten uit te wisselen en samenwerking te bevorderen.

 

Programma

 

9u30  Onthaal met koffie en thee

10u   Verwelkoming door Vluchtelingenwerk en Gastvrij Netwerk

       Voorstelling 2de editie ‘Toolkit voor vrijwilligersorganisaties die mensen op de vlucht ondersteunen in Vlaanderen en Brussel’

 10u45 Keuze uit twee parallelle workshops:

 • Elke workshop begint met een korte inleiding door een drietal inbrengers, daarna is er ruimte voor uitwisseling en gesprek met de deelnemers.

 • Workshop 1  Hoe verdedigen vrijwilligers humanitaire hulp aan mensen zonder wettig verblijf? 
  Hulp aan mensen zonder wettig verblijf staat onder druk. Vrijwilligers merken dat de overheid dit ontmoedigt en dat welzijnsorganisaties hun paraplu opentrekken. Advocaat vreemdelingenrecht Brecht De Schutter schetst welke ruimte vrijwilligers juridisch hebben. Vzw Humain deelt hun ervaringen en uitdagingen.
    
 • Workshop 2 – Hoe kunnen koepelorganisaties Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Gastvrij Netwerk vrijwilligersorganisaties versterken?
  Josee Goethals (voorzitter Gastvrij Netwerk) en Rein Antonissen (directeur Vluchtelingenwerk Vlaanderen) gaan in gesprek over hoe hun organisatie vrijwilligersorganisaties wil verbinden, ondersteunen en inzetten. Welke uitdagingen liggen er en hoe kunnen we elkaar daarbij versterken?

 12u30  Vegetarische broodjeslunch

 13u30  Keuze uit twee parallelle workshops:

 • Elke workshop begint met een korte inleiding door een drietal inbrengers, daarna is er ruimte voor uitwisseling en gesprek met de deelnemers.

 • Workshop 3 - Hoe komen we tot sterke lokale samenwerkingsverbanden?
  Als vrijwilligersorganisatie word je vaak uitgedaagd om samen te werken met lokale overheden en met andere lokale organisaties. Samenwerking kan zorgen voor meer draagvlak, impact en innovatie. Maar er zijn ook valkuilen, zoals concurrentiegevoelens, overbevraging en onduidelijke afspraken. Dirk De Cock (projectmanager vrije tijd bij het Agentschap Integratie en Inburgering) en Gastvrij Boechout delen hun tips ervaringen.
    
 • Workshop 4 – Inspirerende voorbeelden van vrijwilligersprojecten rond wonen en werken
  Nils Luyten, coördinator van het ORBIT-project ‘Woning gezocht. Buren gevondenvertelt over de Melding tijdelijk wonen en innoverende vrijwilligersverenigingen. Aarnout Lanckriet, projectmedewerker Integratie bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen stelt het project ‘Jobcoachesvoor.

15u15   Slotbeschouwingen door een wetenschapper en een vrijwilliger

15u30   Napraten met een drankje

16u      Einde

 

 

Praktisch


Locatie
: Cultureel Centrum De Markten, Oude Graanmarkt 5, 1000 Brussel
Op wandelafstand van station Brussel Centraal, metrohalte Sint-Kathelijen (metro’s 1 en 5) en tramhalte Beurs (trams 3 en 4)

Tijdstip: Zaterdag 24 november, van 9u30 tot 16u

Deelnameprijs: €5 (broodje inbegrepen)

Inschrijven: voor 19 november via deze link

Organisatie: Gastvrij Netwerk en Vluchtelingenwerk Vlaanderen

De Markten
Oude graanmarkt 5
1000 Brussel
België