Kalender

Laagdrempelige opleiding naar job op hoogte

16/04/2018 tot 31/08/2018
VDAB, Rising You, Acrotech en C.B.T
gratis evenement

VDAB is op zoek naar gemotiveerde werkzoekenden, die zin hebben in een uitdagende en boeiende job… op hoogte!

Samen met Rising You, een sociale onderneming die kansenjongeren tot klimmers opleidt, starten we in mei met een opleidingstraject tot telecom - monteur op hoogte

In de vorige drie trajecten hebben we 35 cursisten opgeleid waarvan 34 zijn tewerkgesteld in het aangeleerde beroep. In de samenwerking met Rising You leggen we de focus leggen op alle mogelijke kansengroepen (dus niet alleen erkend vluchtelingen). Het traject blijft nog steeds op maat van laagtaalvaardigen. Maar ook Nederlandstaligen zijn welkom! 

Kandidaten beantwoorden aan de volgende criteria:

 • Interesse in het aanleren van technische vaardigheden
 • Nederlands minimum 1.2 (mondeling en schriftelijk)
 • Géén hoogtevrees
 • Fysiek en mentaal fit
 • Ingeschreven bij VDAB
 

AGENDA

16/04 & 20/04

Infosessie in Antwerpen

23/04

Praktijk test op hoogte + eindevaluatie in Herentals

30/04 – 31/08

* 5 daagse training met verblijf (Ardennen)

* Opleiding Rope Access  - touwtechnieken bij Rising You (Brussel en Leuven)

* Cursus VCA bij VDAB (Antwerpen)

* Opleiding hoogwerker bij VDAB (Herentals)

* Opleiding montagetechnieken bij VDAB (Antwerpen)

* Opleiding herstellen van platte daken bij VDAB (Hamme)

* Toegangscertificaat hoogspanningslijnen en - posten (AVIL & AVIP) bij Elia (Schaarbeek)

* Opleiding rijbewijs B -theorie ism  CBE (Antwerpen)

* Stage bij één van de deelnemende bedrijven

 
 

Geïnteresseerde werkzoekenden of toeleiders zijn welkom op de infosessies. Inschrijven van werkzoekende via onderstaande link

https://risingyou.youcanbook.me/

We voorzien daar vanzelfsprekend een visuele voorstelling van de job en de verwachtingen. Met vragen kan je intussen terecht bij:

Tineke Gerits, klantenconsulent VDAB Schoten 03 641 42 21

Veronique Verhoeven, klantenconsulent VDAB Schoten 03 641 42 13


 
locatie

Enthousiaste animatoren gezocht!

18/04/2018 tot 10/08/2018
Jeugd Rode Kruis
gratis evenement

Speelweken voor kinderen in opvangcentra

Jeugd Rode Kruis organiseert in samenwerking met de dienst Opvang Asielzoekers van Rode Kruis-Vlaanderen Speelweken voor kinderen die verblijven in een opvangcentrum voor asielzoekers. Eigen aan deze Speelweken is dat ze zich in het opvangcentrum zelf afspelen. Ze zijn uniek in Vlaanderen! 

Zin in een vakantie met pit?!

Elk kind speelt graag, ook kinderen die leven in een opvangcentrum voor asielzoekers. Deze kinderen vinden echter vaak moeilijk de weg naar het grote aanbod aan zomervakanties en kampen. Vaak zijn die te duur of zijn de ouders nog niet vertrouwd met onze spelcultuur. Daarom organiseert Jeugd Rode Kruis Speelweken ‘bij hen thuis’.

Als monitor bij de Speelweken ontdek je ‘het leven zoals het is’ in een opvangcentrum voor asielzoekers. Je eet, speelt en slaapt in het centrum. Je hebt de kans om naast de kinderen ook de ouders te ontmoeten. Gedurende vijf dagen organiseer je samen met nog minstens drie andere monitoren diverse activiteiten voor kinderen tussen 4 en 16 jaar. Heb je zin in een portie avontuur overgoten met een stevige portie interculturele saus? Ga dan mee als moni!

Hoe verloopt een Speelweek?

De Speelweek start met één dag voorkamp (op zondag) om het terrein te verkennen en de bewoners te ontmoeten. Daarna volgen vijf dagen sport en spel (van maandag tot vrijdag), waarbij de kinderen – tussen 4 en 16 jaar – worden ingedeeld in leeftijdsgroepen. De activiteiten vinden elke dag plaats van 10 tot 12 uur, van 14 tot 17 uur en van 19 tot 21 uur. De overige tijd wordt door de moni’s ingevuld met een maaltijd, een bezoek aan het dorp, een praatje met de bewoners, een fietstocht, ...

Heb jij zin om als begeleider mee te gaan?

 • Je bent minimaal 18 jaar en maximaal 35 jaar
 • Je kan je in de zomervakantie één week vrijmaken?
 • Je bent sociaal, creatief, enthousiast, communicatief?
 • Je kan goed met kinderen omgaan?

Ga jij voor een vakantie met pit? Registreer je  via de inschrijfmodule. Inschrijven kan vanaf het voorjaar.

Je volgt als monitor verplicht de opleidingsdag voor de speelweken, ook wanneer je al in bezit bent van het attest Animator in het Jeugdwerk. Indien je dit attest niet hebt, is het aanbevolen dat je de Animatoropleiding volgt.

Data en locaties van de Speelweken in 2018

 • 15 – 20 juli Alsemberg
 • 15 – 20 juli Linkeroever
 • 15 – 20 juli Eeklo
 • 22 – 27 juli Lint
 • 22 – 27 juli Sint-Niklaas
 • 5 – 10 augustus Lanaken
 • 5 – 10 augustus Wingene

Meer info

Heb je nog vragen of zijn er zaken onduidelijk? Stuur dan gerust een mailtje naar jeugdrodekruis@rodekruis.be en we helpen je graag verder!

locatie

Road of Change - expo in inkomhal FOMU

20/04/2018 tot 29/07/2018
Road of Change
gratis evenement

Road of Change - expo in de inkomhal van het Fotomuseum Antwerpen

21.04.2018 - 29.07.2018 

Veertien jongeren en zes leerkrachten trekken tijdens de krokusvakantie Europa door in het spoor van vluchtelingen. Ze gaan op zoek naar changemakers. Inspirerende mensen die hen confronteren met vastgeroeste denkpatronen over vluchtelingen.

Fotograaf Yassine Atari (BE, °1996) brengt hun reis in beeld. Zijn foto’s kun je samen met de dagboeken van de jongeren bekijken in de tentoonstelling Road of Change, van 21.04.2018 tot 20.05.2018 in de inkomhal van het FOMU. Bekijk hier de expo op hun website. 

Bij de opening van de FOMU-expo op 20 april gaat ook de videodocumentaire over hun reis in première, een productie van Zwijgen is geen optie (ZIGO).

Road of Change

Road of Change is een initiatief van Vluchtelingenwerk Vlaanderen in samenwerking met Bond Zonder Naam en met de steun van Veranderwijs.nuErasmus+ en FOMU – Fotomuseum Antwerpen

Jongeren maakten een inleefreis rond het vluchtelingenthema en trokken door Kroatië, Servië, Slovenië en Italië. Onderweg ondervonden zij de gevolgen van het huidige asiel- en migratiebeleid. Tegelijkertijd gaf het hen ook de kans om te zien wat de kracht van een tolerante houding en een sterk sociaal bewustzijn kan betekenen en hoe het is om hier zelf een actieve rol in op te nemen. Ze luisterden naar de verhalen van mensen op de vlucht en gingen op zoek naar  changemakers: onmisbare vrijwilligers die zich dagelijks inzetten voor een humaan asielbeleid, een menswaardige opvang, recht op onderwijs en een realistische en duidelijke asielprocedureHun verhalen zijn nu tentoongesteld in het FOMU en worden beeldend ondersteund door de foto's van Yassine Atari. 

Beeld: © Yassine Atari

locatie
Fotomuseum Antwerpen
Waalsekaai 47
2000 Antwerpen
België