Kalender

Infoavonden pleegzorg voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen

14/05/2019 tot 18/06/2019
Pleegzorg Vlaanderen in samenwerking met Minor-Ndako
gratis evenement

In mei en juni organiseren de diensten voor pleegzorg, in samenwerking met Minor-Ndako, infoavonden over pleegzorg voor niet-begeleide minderjarige vluchtelingen.

Er blijven kinderen op de vlucht in ons land aankomen, alleen, zonder hun ouders of andere volwassenen die zich over hen ontfermen. Door de opvang in een gezin kunnen ze de best mogelijke zorgen en  ontwikkelingskansen krijgen. Voor deze kinderen en jongeren is Pleegzorg Vlaanderen op zoek naar kandidaat-pleeggezinnen met een plek in hun huis en hun hart.

Op hun infoavonden krijg je uitgebreid en vrijblijvend info over alles wat bij deze vorm van pleegzorg komt kijken. Wie zijn deze jongeren, wat hebben ze nodig, hoe wordt je een pleeggezin, welke omkadering kan je verwachten …

Dit wordt toegelicht door medewerkers van Pleegzorg en Minor-Ndako en door een getuigenis van pleegzorgers (en jongeren) die hun relevante ervaringen delen.

Praktisch

 • dinsdag 28 mei om 19u30, Pleegzorg Provincie Antwerpen, Berchemse  Poort, H. Hartstraat 13, 2600 Berchem (ingang achter kerkje op de hoek van Singel en Grote Steenweg) in  Antwerpen. Inschrijven voor 21/05 via ann.vanroy@pleegzorgprovincieantwerpen.be
 • maandag 17 juni om 19u30, Pleegzorg West-Vlaanderen, Meensesteenweg 412 in Roeselare. Inschrijven voor 10/06 via anne.cools@pleegzorgwvl.be
 • dinsdag 18 juni van 20u tot 22u, Pleegzorg Limburg, Huis Van Het Kind, Maastrichterstraat 96 in Hasselt. Inschrijven voor 11/06 via mishi.jooken@pleegzorglimburg.be
locatie

Vorming: de nieuwe asielwetgeving één jaar later en de bescherming van Palestijnen uit Gaza

betalend evenement
€50,00

Op woensdag 5 juni geven wij een vorming over de veranderde asielwetgeving in België en over de toestand van de Palestijnen in Gaza. Deze vorming vindt plaats in onze kantoren in Brussel. Opgepast de plaatsen zijn beperkt!

Vorig jaar wijzigde de asielwetgeving aanzienlijk. Hoe staat het nu één jaar later? Tijdens deze vorming doorlopen we de asielprocedure, inclusief Dublin, met bijzondere aandacht voor de gevolgen van de wijzigingen. Actuele knelpunten komen aan bod, zoals de niet-ontvankelijkheid door een beschermingsstatuut in een andere EU-lidstaat. We duiden ook steeds kort het recht op opvang. We geven praktische tips over hoe je de asielzoeker kan bijstaan.

In het tweede deel focussen we op de bescherming van Palestijnen afkomstig uit Gaza. Zij kwamen sinds eind vorig jaar terug onder de aandacht. Marjan Claes van NANSEN vzw schetst de huidige situatie in de Gazastrook en toetst het beleid van de asielinstanties aan de Conventie van Genève en Europese rechtspraak.

Waar en wanneer?

 • Woensdag 5 juni, van 9u30 tot 16u
 • Vluchtelingenwerk Vlaanderen, Kruidtuinstraat 75, 1210 Brussel

Prijs?

 • 50 euro (broodjes inbegrepen)
 • Te betalen op Vluchtelingenwerk Vlaanderen, BE21 8939 4403 6603, BIC: VDSPBE91
 • Met vermelding ‘Vorming Asiel 05/06/2019’ + je naam en voornaam.
 • Leden en vrijwilligers van Vluchtelingenwerk kunnen gratis deelnemen

Schrijf je hier in

locatie

Studiedag: vrijwilligers die vluchtelingen ondersteunen met wonen

Odisee - Kenniscentrum Gezinswetenschappen
gratis evenement

Op donderdag 13 juni stelt het Kenniscentrum Gezinswetenschappen in Brussel de onderzoeksresultaten voor van het project 'Woonbegeleiding van vluchtelingen door vrijwilligers'. 

De huisvestingsmarkt in Vlaanderen staat al jarenlang onder druk. Dat ervaren ook vluchtelingen na hun erkenning. Een woning vinden is één van de onmiddellijke noden na erkenning.

Heel wat vrijwilligersinitiatieven zetten zich al jaren in om vluchtelingen te ondersteunen bij hun integratie en in hun woonzoektocht. Wat is het belang van hun inzet? Op welke (ondersteunings)noden botsen zij? Welke praktijken inspireren om de woonnoden van vluchtelingen aan te pakken? En hoe kan het beleid dit ondersteunen?

In opdracht van het Agentschap Jongerenwelzijn (Vlaamse overheid) voerde het Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Odisee Hogeschool) een onderzoek naar de ondersteuningsnoden van vrijwilligers die woonondersteuning bieden aan erkende vluchtelingen. Op de studiedag stellen ze de resultaten voor, en een draaiboek ter ondersteuning van al wie met vluchtelingen werkt.

Programma

9u: Onthaal en koffie

9u30: Verwelkoming + inleiding (Agentschap Jongerenwelzijn)

9u40:
Woonnoden van vluchtelingen: een onderschat probleem
Dirk Geldof, Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Odisee) & Faculteit Ontwerpwetenschappen (Universiteit Antwerpen)

10u:
Woonondersteuning van erkende vluchtelingen door vrijwilligers. Wat leert het onderzoek?
Louise D’Eer & Lore Robeyns, Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Odisee)

11u:
Woontrajecten erkende vluchtelingen: lopend onderzoek in beeld
Babette Wyckaert, KULeuven

11u10: Koffiepauze

11u25

Workshops:

 1. Samenhuizen met vluchtelingen (Nils Luyten, Orbit vzw, & twee getuigenissen)
  Samenhuizen zonder een vermindering in (vervangings)inkomen? Een kamer in je eigen woning verhuren aan een erkend vluchteling? ORBIT vzw stelt hun stap-voor-stap handleiding ‘Melding Tijdelijk Wonen’ voor en laat je kennismaken met enkele samenhuizers.
 2. (Tijdelijk) inzetten van leegstand (Pascal Debruyne, Vluchtelingenwerk Vlaanderen & Caroline Beyers, Stad Gent)
  Hoe kan je als vrijwilligersinitiatief of lokaal bestuur leegstand tijdelijk invullen? Hoe werkt sociaal beheersrecht, sociaal leegstandsbeheer en bezetting ter bede? Wat zijn inspirerende praktijkvoorbeelden die door leegstand in te zetten tijdelijk onderdak geven aan vluchtelingen.
 3. Alles wat je moet weten over de nieuwe huurwetgeving
  (Joy Verstichele, Vlaams Huurdersplatform)
  Begeleid jij erkende vluchtelingen in hun zoektocht naar een huurwoning, of ondersteun je vrijwilligers die dit doen? Dankzij deze workshop is je begeleiding helemaal mee met de laatste wijzigingen van huurwetgeving en huursubsidie.
 4. Werving van vrijwilligers
  (Sarah Eelen, Steunpunt vrijwilligerswerk Brussel)
  Werven van nieuwe vrijwilligers is niet altijd eenvoudig. Waar ligt de sleutel tot succes? Het Brussels Steunpunt Vrijwilligerswerk zet je op weg met concrete tips & trics voor het wervingsproces.

13u: Netwerkmoment met broodjes

Praktisch

Deelname is gratis maar inschrijven is verplicht.

Datum: donderdag 13 juni, 9u - 14u

Plaats: Herman Teirlinckgebouw (Tour & Taxis), Havenlaan 88, 1000 Brussel (op wandelafstand van Brussel-Noord)
Georganiseerd door het Agentschap Jongerenwelzijn (Vlaamse Overheid) en het Kenniscentrum Gezinswetenschappen (Odisee Hogeschool), met dank aan departement Kanselarij en Bestuur.

>> Inschrijven 

locatie