Geef jij jonge vluchtelingen een warme start?

 

Jonge vluchtelingen groeien op met dromen, net als iedereen. Maar hun dromen op de rails krijgen, is voor hen vaak een pak moeilijker. De weg is bezaaid met hindernissen en uitdagingen. Om deze hindernissen te overwinnen, is veel doorzettingsvermogen een veerkracht nodig.

Warme ontmoetingen met Geluksbrengers kunnen jongeren aanzetten om de moed niet te verliezen. Daar zorgen in Vlaanderen elke dag veel mensen mee voor. Een inspirerende leerkracht, een goeie vriend, een toffe scoutsgroep, een zorgzame voogd. Elke dag staan talloze Geluksbrengers jonge vluchtelingen bij in het vervullen van hun dromen.

Jonge vluchtelingen in België staan elke dag te popelen om te bouwen aan hun toekomst. En dit binnen de uitdagende context van een nieuw thuisland met een nieuwe taal en cultuur. Moeilijke situaties in hun geboorteland zorgden ervoor dat ze hun dromen noodgedwongen even pauze moesten zetten.

En toch blijven ook jongeren met een vluchtverhaal dromen van grote en kleine dingen, zoals een eigen zaak beginnen, Nederlands leren, opnieuw kunnen voetballen of kooklessen geven. Laten we hen de kans geven om deze dromen in vervulling te laten gaan!

Met de campagne ‘De Geluksbrengers’ lanceert Vluchtelingenwerk Vlaanderen samen met Tumult vzw en Cera een nieuw symbool. Met het klavertje toon jij dat iedereen het verdient om te durven dromen!

Niet enkel verhalen van jonge vluchtelingen worden in de kijker gezet, maar ook hartverwarmende ontmoetingen met mensen die hen een warm hart toedragen: de Geluksbrengers. Zo tonen we hoe Geluksbrengers een klimaat creëren waarin jonge vluchtelingen opnieuw in staat zijn om hun talenten ten volle te ontplooien. Want elke uitgestoken hand kan jongeren de kans bieden om opnieuw te durven dromen!

Word jij  geluksbrenger zoals Mehdi? 

Mehdi droomt ervan om een eigen transportbedrijf op te starten. Daarvoor is het belangrijk dat hij het Nederlands onder de knie krijgt. Ondanks de coronamaatregelen kan hij dankzij het project ‘babbelbuddy’s’ van Tumult vzw, toch zijn Nederlands oefenen, samen met zijn babbelbuddy Noor.

Via whatsapp chatten ze voortdurend. Noor oefent met Mehdi zijn Nederlands. Medhi helpt Noor met haar Frans. Voor beiden betekent hun contact erg veel.

Door de coronacrisis hadden ze nog niet de kans om elkaar in het echt te ontmoeten, maar daar brachten we met onze campagne onlangs verandering in! Bekijk in het filmpje hieronder hun allereerste ontmoeting!

Wat kan jij doen?

  1. Ben jij een jonge vluchteling met een droom? Deel je verhaal! Toon hoe je als jongere aan je levenspad timmert en wat je al kon verwezenlijken. Zo kunnen we Vlaanderen overspoelen met dromen van jonge vluchtelingen. Laten we tonen dat jongeren niet stil staan en dat drempels hen niet tegenhouden om vooruit te durven kijken!

  2. Zet jij je in voor jonge vluchtelingen in België? Deel je verhaal! Sta jij ook open voor jonge vluchtelingen en wil je bewondering tonen voor het doorzettingsvermogen dat ze aan de dag leggen? Deel hun verhalen en toon Vlaanderen dat alle jongeren dromen.

  3. Wil jij zelf Geluksbrenger worden? Meld je aan als vrijwilliger! Wij brengen je in contact met een lokale organisatie die extra hulp kan gebruiken. Sommige soorten vrijwilligerswerk vragen doorgedreven inspanningen, andere vrijwilligersorganisaties vragen een sporadische helpende hand. Laat weten op welk niveau jij je kan/wil engageren en wij zoeken een organisatie die bij je beschikbaarheid past!

  4. Wil je tonen dat je openstaat voor jonge vluchtelingen in België? Verspreid dan mee het symbool van de Geluksbrengers. Met het klavertje toon je dat jij bereikbaar bent voor jonge vluchtelingen in Vlaanderen en dat iedereen recht heeft op geluk!

                    - Deel de verhalen van jonge vluchtelingen

                    - Bestel een pin of mondmasker met het klavertje 

Blijf op de hoogte van de acties van Vluchtelingenwerk en verspreid mee onze boodschappen

Wat doet Vluchtelingenwerk?

Met ons jongerenproject Ananas, ons Startpunt met aandacht voor de jongeren die op straat slapen, ons vele lobbywerk, ons rapport niet-begeleide minderjarige vreemdelingen in België ... zetten wij ons dagelijks in voor de ondersteuning, monitoring en empowerment van jonge mensen op de vlucht.

Meer informatie

Heb je vragen? Neem dan contact op via info@degeluksbrengers.be of 02 225 44 00.

Volg ons op Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn en maak zelf reclame via de hashtag #degeluksbrengers