‘Zonder de hulp van het project AZO! had ik nooit mijn naaiatelier kunnen starten.'

door Dimitri

‘In België was het moeilijk om aan werk te geraken. Ik besloot dan maar mijn eigen zaak op te richten.’ Hasmik zit te werken in haar naaiatelier wanneer ik binnenkom. Ze vertelt me haar hele verhaal. Altijd met de glimlach. Deze goedlachse Armeense dame vluchtte zes jaar geleden uit Rusland naar België. Ze had een master in de economie, zocht hier vruchteloos naar werk en besloot dan maar vluchteling-ondernemer te worden.

‘In België had ik het moeilijk om mijn diploma te laten erkennen’, vertelt Hasmik. ‘Sinds 2015 was ik werkloos. Ik zocht vruchteloos naar werk en besloot dan maar mijn eigen zaak op te starten. Ik had nood aan inkomsten. In Armenië behaalde ik aan de universiteit mijn diploma economie en ik had daar ook een eigen zaak. Ik had dus redelijk wat ervaring. Maar waar moest ik dan geld lenen voor mijn onderneming in België? Via vrienden hoorde ik over het project AZO! Zij begeleiden vluchteling-ondernemers in het opstarten van hun eigen zaak.’

Hasmik stelde haar businessplan voor aan AZO! en dankzij hun steun, begeleiding en kredieten kon ze uiteindelijk haar naaiatelier beginnen. Mensen kunnen bij haar langskomen voor een volledige service in retouches en kledingherstelling. Het is ook een textielwinkel waar je naaigaren en andere materialen kan kopen.

‘In het begin had ik grote schrik dat ik geen klanten zou hebben, maar nu ben ik blij want de klanten blijven langskomen’, zegt Hasmik. ‘Mijn winst is nog niet zo groot, maar alle begin is moeilijk. Mijn droom is om een grote winkel uit te bouwen waar ik ook activiteiten en workshops organiseer voor kinderen en volwassenen.’

Project AZO!

Wat je moet doen om ondernemer te worden, wat zijn de opportuniteiten en de valkuilen en waar kan je terecht kan voor verdere begeleiding? Als vluchteling is het niet gemakkelijk om je weg te vinden in Vlaanderen wanneer je een eigen zaak wil starten. Daarom bestaat er het project AZO!. Zij begeleiden vluchtelingen bij het opstarten van een eigen onderneming. ‘Zonder de hulp van AZO! had ik nooit mijn eigen zaak kunnen starten.'

‘Zonder de hulp van AZO! had ik nooit mijn eigen zaak kunnen starten,’ zegt Hasmik. ‘Ik kreeg veel begeleiding, advies en heb ook geld kunnen lenen. Ze willen je altijd helpen. Dat vind ik heel belangrijk. Heel erg bedankt daarvoor!’

Hasmik legde haar businessplan uit aan AZO! nadat ze een markonderzoek had gedaan. Ze zag dat er een opportuniteit zat met haar naaiatelier en sprong in dat gat in de markt. Bij AZO! vonden ze het een zeer goed idee en ze ondersteunden Hasmik meteen met de uitwerking van haar project. Met het geleende geld kocht ze haar kasten, strijkijzers en verschillende naaimachines. ‘Zonder het geleende geld en de steun van AZO! was dit nooit gelukt’, zegt Hasmik. ‘Ik raad nu al mijn vrienden aan een eigen zaak te starten. En vraag begeleiding via AZO!’

Meer info?

Op zoek naar informatie over het project AZO! dat vluchtelingen begeleidt bij het opstarten van een eigen onderneming: https://projectazo.be/