Week van de vrijwilliger: Loredana

door lise

Het is week van de vrijwilliger, daarom zetten we bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen onze vrijwilligers in de virtuele bloemetjes. Gedurende de hele week publiceren we korte interviews met hen. Vandaag is het de beurt aan Loredana. Zij is vrijwilliger bij de conversatietafels, een project waar anderstaligen hun Nederlands kunnen oefenen. 

Waarom ben je vrijwilliger?

Sinds ik in 2015 naar Brussel verhuisd ben, wilde ik werken rond het vluchtelingenthema en mensenrechten. Toen werkte ik echter full time en kon ik niet meteen veel tijd vrijmaken. Toen ik op zoek was naar een nieuwe job, zag ik een vrijwilligersvacature bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen voor de conversatietafels en greep ik mijn kans. Op deze manier kan ik de extra tijd die ik nu heb nuttig besteden.

Wat doe je bij de conversatietafels?

We organiseren conversatietafels Nederlands op beginnersniveau voor alle anderstaligen in Brussel. De deelnemers voeren gesprekken in het Nederlands met ons om zo hun spreekdurf te stimuleren. Het is namelijk heel belangrijk dat ze zoveel mogelijk oefenen en fouten mogen maken. Ze mogen zelf aangeven waarover ze willen praten. Het hoeft ook niet altijd in dezelfde setting te gebeuren. Op een mooie dag maken we soms een wandeling of bezoeken we een plek die werd voorgesteld door een deelnemer en leren we ook als begeleider iets nieuw bij.

Wat vind je het leukste aspect aan jouw werk?

Ten eerste vind ik het interessant om met taal bezig te zijn. Daarnaast leer je zoveel uit het contact met andere mensen en culturen. Ten slotte kan je de deelnemers ook echt helpen en dit hoeft niet alleen met taal te zijn, maar ook met andere moeilijkheden of problemen die ze ondervinden.

Wat haal je persoonlijk uit het vrijwilligerswerk?

Ik word er blij van. Het geeft me persoonlijke voldoening, want ik kan mensen op weg helpen. Dankzij dit werk heb ik ook ontdekt wat ik zelf graag zou willen doen op professioneel vlak.

Waarom is vrijwilligerswerk in het algemeen zo belangrijk?

Vrijwilligerswerk doen, is belangrijk voor je ontwikkeling als persoon. Je kan er ook voor kiezen om vrijwilligerswerk te doen om sociale organisaties met beperkte middelen te ondersteunen in het broodnodige werk dat ze leveren, zo geef je ook iets terug aan maatschappij.