Week van de vrijwilliger: Irene helpt mee aan onze acties

Deze week staat in het teken van de Vrijwilliger. Met 750 000 zijn ze, de vrijwilligers die zich in Vlaanderen engageren voor een goed doel. Ook bij Vluchtelingenwerk kunnen we elke dag rekenen op de inzet van tientallen vrijwilligers. We zijn hen erg dankbaar voor hun tijd, hun inspanningen, hun ideeën en hun nooit aflatende enthousiasme. We zetten deze week dan ook graag een aantal van hen in de spotlights.

Vandaag is het de beurt aan Irene. Sinds een maand zet zij haar organisatorisch talent in bij Vluchtelingenwerk, om onze acties mee tot een goed einde te brengen.

Irene is duidelijk een globetrotter, maar haar Nederlandse roots is ze nog niet vergeten. Toen Irene haar eerste project, de ondersteuning van de burgeractie ‘Let’s Bring Them Here’, tot een succesvol einde bracht, werd dit gevierd met een serieuze plateau stroopwafels. De komende weken blijft Irene echter nog even verankerd bij Vluchtelingenwerk, om van de volgende actie een succes te maken.

‘Door het werk van mijn man zijn we zelden langer dan vier jaar op dezelfde plek gebleven. Zo hebben we een tijdje in Mozambique gewoond, en ook op de Fiji-eilanden. Ik pas me dan aan als een kameleon, en zoek uit waar ik mijn ervaringen kan inzetten. Tot nu toe was ik voornamelijk in de culturele sector actief, onder meer als Recruiter bij Cirque du Soleil, uitgever van een uitkrant in Fiji, en zakelijk leider van het Orlando kamermuziekfestival in Nederland. Muziek, in het bijzonder, is een passie van me, en in de organisatorische kant hiervan ben ik in mijn element. Het produceren van evenementen en acties, daarin voel ik me helemaal thuis.’

‘Ik wilde al lang iets doen voor vluchtelingen. Het is moeilijk om niets te doen wanneer je de schrijnende situaties op het nieuws ziet. Nu besloot ik dat het tijd was om actie te ondernemen. Dus bood ik mezelf als vrijwilliger aan bij Vluchtelingenwerk. Kort daarop kreeg ik een telefoontje dat ze een project voor me hadden.’

‘Ik val onder het team ‘beweging’ en ondersteun bij twee acties, waar ik mijn organisatorische ervaring ook helemaal in kwijt kan. De actie ‘Let’s Bring Them Here’, die aandacht vroeg voor de vluchtelingen die vast zitten in Griekenland, hebben we nu afgerond. Maar de volgende actie laat niet lang op zich wachten! Binnen twee weken laten we weer van ons horen op het Schumanplein. Dan nadert namelijk de verjaardag van de EU-Turkije deal, en die vinden we niet bepaald een om te vieren. Dit zullen we via een ludieke actie duidelijk maken. Daarna zit mijn werk hier er op. Maar nu geniet ik nog ten volle van de goeie sfeer op het bureau en het zinvolle werk dat ik hier kan doen.’