Week van de vrijwilliger: Abdinuur en Jemale

door lise

Het is week van de vrijwilliger, daarom zetten we bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen onze vrijwilligers in de virtuele bloemetjes. Gedurende de hele week publiceren we korte interviews met hen. Vandaag is het de beurt aan Abdinuur en Jemale zij zijn vrijwilliger bij ons StartpuntVluchtelingen kunnen tijdens de middagpauze van Dienst Vreemdelingenzaken terecht bij het Startpunt, waar ze soep en informatie krijgen. 

Waarom hebben jullie besloten om vrijwilligerswerk te doen voor het Startpunt?

Abdinuur: Ik heb via vrienden gehoord dat ze bij het Startpunt nog vrijwilligers nodig hadden. Het vrijwilligerswerk zelf doe ik om mensen te helpen, maar ook om mijn talen te oefenen.

Jemale: Ik ben hier nu drie jaar vrijwilliger. Een vriend had me gevraagd of ik geen interesse had om aan de slag te gaan in het startpunt. Ik ben er begonnen omdat ik van het contact houd. Mensen op een goede manier ontvangen en hen helpen wanneer ze dit nodig hebben, vind ik belangrijk.

Hoe vaak komen jullie naar het Startpunt?

Abdinuur: Ik kom hier vier keer per week. Ik doe dit overdag en ’s avonds volg ik les.

Jemale: Ik kom twee keer per week helpen

Wat zijn jullie taken hier?

Abdinuur: Ik probeer mensen te informeren door te vertalen en flyers uit delen, maar ik help ook met de bedeling van soep, brood en thee of koffie.

Jemale: Ik voer de logistieke taken uit.

Vinden jullie vrijwilligerswerk in het algemeen belangrijk?

Abdinuur: Ja, ik vind het belangrijk. 

Jemale: Ja, Je hebt de ervaring van te werken en zolang er mensen zijn die hulp nodig hebben, zijn er ook mensen nodig die hen helpen.