Vragen staat vrij: Landeninfo

Kan ik meer info krijgen over homoseksualiteit in Afghanistan en het risico op vervolging?

Volgens het meest recente ambtsbericht uit Nederland van 17 september 2014 zijn seksuele handelingen tussen mensen van hetzelfde geslacht volgens de islamitische wet, de Sharia, niet toegestaan. De maximaal op te leggen straf hiervoor is de doodstraf. Er zijn echter geen gevallen bekend van homoseksuelen in Afghanistan die om die reden sinds de val van de Taliban ter dood zijn veroordeeld of geëxecuteerd. Wel waren er berichten dat treiteren en geweld tegen homoseksuelen en detentie door de politie in 2012 en 2013 toenamen. Het laatste mensenrechtenrapport van het US State Department, februari 2014 stelt dat ngo’s melding maken van verkrachting en berovingen van homoseksuelen door de politie.

Homoseksuelen in Afghanistan houden in de regel hun geaardheid geheim. Mensen die hun homoseksuele geaardheid openlijk tonen worden er meestal uitgesloten door hun familie.

UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, stelt in haar richtlijnen uit augustus 2013 dat er een sterk taboe rust op homoseksualiteit in Afghanistan. In het licht van het sterke sociale taboe en de strafbaarheid van homoseksualiteit concludeert UNHCR dat mensen met een homoseksuele geaardheid waarschijnlijk internationale vluchtelingenbescherming nodig hebben.

LANdeninfo

Iedere werkdag: 9u-12u30 en 13u30-17u 02 225 44 00 of info@vluchtelingenwerk.be
(binnen vijf werkdagen krijg je antwoord)