Vragen staat vrij: Landeninfo

Ik ben op zoek naar recente informatie over de veiligheidssituatie en Yezidi minderheid in Irak

Volgens het Nederlandse ambtsbericht van 19 september 2014 is de veiligheidssituatie in Centraal- en Zuid-Irak aanzienlijk verslechterd. Er vinden momenteel hevige gevechten plaats in de stedelijke gebieden van de provincies Al-Anbar, Ninawa, Salah ad-Din, het zuidwesten van At-Ta’mim, centraal en noordelijk Diyala en het noorden van Babil. Het aantal geweldsincidenten is sterk gestegen.

Met de opmars van IS(IS) in Irak, is de situatie voor de minderheidsgroepen in Centraal- en Zuid-Irak sterk verslechterd. IS(IS) bedreigt en valt systematisch alle niet-soennitische religieuze en etnische minderheden aan in de gebieden die ze onder controle heeft.

Volgens het rapport Forced Marriage, Conversion for Yezidis van Human Rights Watch van 11 oktober 2014 houdt de gewapende groep IS(IS) honderden Yezidi mannen, vrouwen en kinderen uit Irak gevangen in detentiecentra in Irak en Syrië. ‘De gruwelijke misdaden tegen de Yezidi’s in Irak blijft groeien,’ zei Fred Abrahams, speciaal adviseur van Human Rights Watch. ‘We hoorden schokkende verhalen van gedwongen religieuze bekeringen, gedwongen huwelijken en zelfs aanranding en slavernij. Een aantal van de slachtoffers waren kinderen.’

LANdeninfo

Iedere werkdag: 9u-12u30 en 13u30-17u 02 225 44 00 of info@vluchtelingenwerk.be
(binnen vijf werkdagen krijg je antwoord)