Vragen staat vrij: Landeninfo

Ik ben op zoek naar informatie rond mensenrechtenschendingen door regeringstroepen in Oost-Oekraïne?

Amnesty International schrijft in een recent nieuwsbericht over hun eigen onderzoeksmissie die ze in september en oktober uitvoerde doorheen Oost-Oekraïne. Tijdens die missie documenteerde de organisatie meer dan twintig recente overlijdens van burgers. Deze sterfgevallen waren het gevolg van willekeurige beschietingen met onnauwkeurige wapens in de Oost-Oekraïense steden Donetsk, Avdiivka en Debaltseve.

De overgrote meerderheid van deze sterfgevallen gebeurde in Donetsk. Waarschijnlijk door toedoen van de regeringstroepen van Oekraïne.

Het internationaal humanitair recht en de oorlogswetten verbieden nochtans zulke aanvallen op burgerlijke gebouwen en mensen. Ze verbieden ook aanvallen in civiele gebieden waar je geen duidelijke militaire doelwitten kan vinden.

Human Rights Watch vond eveneens bewijzen van het gebruik van clusterbommen door het regeringsleger in het dichtbevolkte stadscentrum van Donetsk. Het gebruik van deze wapens schendt expliciet de wetten van oorlogsvoering. ‘En we kunnen dat beschouwen als oorlogsmisdaad,’ aldus de organisatie.

LANdeninfo

Iedere werkdag: 9u-12u30 en 13u30-17u 02 225 44 00 of info@vluchtelingenwerk.be
(binnen vijf werkdagen krijg je antwoord)