Vragen staat vrij: Landeninfo

De Ahwazi’s zijn een minderheid in Iran. Wie zijn ze juist en op welke manier wordt deze gemeenschap door de Iranese staatsinstanties behandeld?

De Arabische Iraniërs worden ook wel Ahwazi genoemd en wonen met ongeveer twee miljoen mensen in de provincie Khuzestan, de streek met de grootste oliereserves van Iran. De meeste Ahwazi’s zijn sjiitische moslims, maar zij voelen zich op sociaal en economisch gebied achtergesteld. Zo hebben ze onvoldoende toegang tot adequaat onderwijs, werkgelegenheid en huisvesting. Ook zouden zij niet voldoende mogelijkheden hebben hun eigen taal en cultuur te beleven. Als gevolg van jarenlange verwaarlozing en onderontwikkeling heeft de provincie Khuzestan te maken met meer analfabetisme, een lagere levensverwachting en hogere werkloosheid dan de rest van Iran.
Nog verontrustender zijn de berichten van Ahwazi-mannen die in schijnprocessen terechtgesteld (en in sommige gevallen geëxecuteerd) zouden worden door de Iranese autoriteiten. Deze claims worden bevestigd door onder andere Amnesty International

Meer info

LANdeninfo

Iedere werkdag: 9u-12u30 en 13u30-17u 02 225 44 00 of info@vluchtelingenwerk.be
(binnen vijf werkdagen krijg je antwoord)