Vragen staat vrij: Landeninfo

Zou je me informatie kunnen bezorgen over persvrijheid in Ethiopië?

De Ethiopische grondwet voorziet in vrijheid van meningsuiting en persvrijheid. Maar volgens de ngo Human Rights Watch worden deze rechten in de praktijk meer en meer beperkt door de autoriteiten. In 2013 zakte Ethiopië op de lijst van de ‘World Press Freedom Ranking’ tot plaats 137 (van de 179 landen).

In het rapport van het ‘US Department of State on Human Rights Practices’ is de persvrijheid in Ethiopië in 2013 onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat de Ethiopische overheid een monopolie heeft op alle telecommunicatie. De meerderheid van de bevolking heeft geen of beperkte toegang tot het internet. Daarnaast wordt de steeds kleiner wordende groep van onafhankelijke nieuwsdiensten vaak het doelwit van intimidaties. Zo dreigt de overheid hun licenties af te nemen of de nieuwsdienst te sluiten.

Bovendien is in Ethiopië sinds 2011 de anti-terrorismewet van kracht. In deze wet is het begrip ‘terrorisme’ zeer ruim gedefinieerd. Hierdoor kan berichtgeving over politiek gevoelige onderwerpen leiden tot beschuldigingen en zelfs strafrechtelijke vervolgingen. Door een reeks strafprocessen aarzelen journalisten om kritische standpunten over de regering in te nemen, wat zelfcensuur tot gevolg heeft.

Door de intimidaties, arrestaties en bedreigingen waarmee journalisten geconfronteerd werden zijn heel wat onder hen het land ontvlucht. Volgens de internationale organisatie ‘Committee to Protect Journalists’ is Ethiopië het land waaruit in de afgelopen jaren de meeste journalisten wegvluchtten.

LAndeninfo

Iedere werkdag: 9u-12u30 en 13u30-17u 02 225 44 00 of info@vluchtelingenwerk.be
(binnen vijf werkdagen krijg je antwoord)