Vragen staat vrij: Landeninfo

Ik ben op zoek naar informatie over de separatistische MFDC (Mouvement des Forces Démocratiques de Casamance), uit Senegal: Hoe sterk staan ze in Senegal, en meer specifiek in het conflictgebied Casamance? Wat doen ze met ex-medestanders die uit de MFDC zijn gestapt?

Volgens berichten van de US State Department en Reliefweb (humanitair agentschap van de VN) heeft het conflict tussen het Senegalese leger en de separatistische MFDC in Casamance tot nu toe duizenden mensenlevens gekost. Het conflict duurt al meer dan dertig jaar. De rebellen overvallen en terroriseren dorpen, en geraken van tijd tot tijd slaags met het leger. Ook landmijnen zijn een probleem. Tienduizenden mensen zijn ontheemd en moesten elders in Senegal hun toevlucht zoeken.

Periodes van relatieve vrede wisselen af met opflakkeringen van geweld. Een definitieve oplossing is nog niet in zicht. Verschillende vredesbestanden zijn in het verleden afgesprongen.

Amnesty International bericht hoe burgers die verdacht worden van collaboratie met de Senegalese autoriteiten door gewapende leden van de MFDC ontvoerd of zelfs vermoord worden. De rebellen gebruiken ook verkrachting en marteling om burgers te verdrijven uit gebieden die ze als hun privaat eigendom beschouwen.

LANdeninfo

Iedere werkdag: 9u-12u30 en 13u30-17u 02 225 44 00 of info@vluchtelingenwerk.be
(binnen vijf werkdagen krijg je antwoord)