Vragen staat vrij: Landeninfo

Ik zoek meer info over de dienstplicht in Eritrea en wat de gevolgen zijn voor iemand die de dienstplicht ontduikt of deserteert

Volgens de Eritrese wetgeving zijn alle Eritrese mannen en vrouwen van 18 tot 50 jaar verplicht hun nationale dienstplicht te vervullen. De dienstplicht omvat een ‘actieve’ dienstplicht en een ‘reserve’ dienstplicht. Actieve dienstplicht duurt 18 maanden en bestaat uit zes maanden militaire training en 12 maanden vervulling van een militaire of civiele functie.

Dienstweigering kan door de Eritrese autoriteiten worden beschouwd als verraad en een uiting van politieke oppositie tegen de regering. Het Nederlands ministerie van Buitenlandse zaken schrijft in een Algemeen Ambtsbericht van  juni 2014 dat een groot aantal Eritreërs de dienstplicht wil ontduiken door zich in Eritrea schuil te houden of naar het buitenland te vluchten. Ook deserteren Eritreeërs uit de nationale dienstplicht. Politie of strijdkrachten voeren razzia’s uit om deze Eritreeërs op te sporen.

Dienstplichtontduikers en deserteurs worden mishandeld, gemarteld en (langdurig) opgesloten. Volgens Amnesty International worden mishandeling en marteling door de veiligheidsdienst systematisch gebruikt als bestraffingmiddel, ondervragingsmiddel en drukkingsmiddel.

LANdeninfo

Iedere werkdag: 9u-12u30 en 13u30-17u 02 225 44 00 of info@vluchtelingenwerk.be
(binnen vijf werkdagen krijg je antwoord)