Vragen staat vrij:Landeninfo

Kan ik meer informatie krijgen over de situatie van tegenstanders van de Burundese president?

In april 2015 besliste het verkiezingscongres van de Burundese regeringspartij CNDD/FDD dat de huidige president Nkurunziza voor een derde ambstermijn zou gaan. De dag erna begonnen de eerste betogingen tégen dat ‘derde mandaat’. De ordediensten grepen hard in waarbij doden vielen.

President Pierre Nkurunziza bewapende de Imbonerakure, de jongerenmilitie van zijn partij, om oppositieleden te intimideren. De Hoge Commissaris van de VN voor Mensenrechten, Zeid Ra’ad Al Hussein, deelde mee dat getuigen melding maken van executies, ontvoeringen en folteringen die door de Imbonerakure worden begaan.

Human Rights Watch rapporteerde dat naar aanloop van de verkiezingen de beperkingen op de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vergadering toenamen. De politie gebruikte scherpe munitie en buitensporig geweld tegen de protestanten. Tientallen mensen werden gedood en er vielen nog veel meer gewonden. De regering legde verschillende radiostations lam en bedreigde journalisten, activisten en leden van oppositiepartijen en het maatschappelijk middenveld. Human Rights Watch rapporteerde verder dat het rechtssysteem lijdt aan een gebrek aan onafhankelijkheid en dat straffeloosheid voor mensenrechtenschendingen zorgwekkend zijn. 

landeninfo

Iedere werkdag: 9u-12u30 en 13u30-17u 02 225 44 00 of info@vluchtelingenwerk.be
(binnen vijf werkdagen krijg je antwoord)