Lancering Europese app voor niet begeleide minderjarige vluchtelingen

door Fleur

 
De Europese vereniging die strijdt voor kinderen die zijn vermist of seksueel zijn uitgebuit, Missing Children Europeorganiseerde op 11 en 12 april een conferentie Lost in Migration rondom de bescherming van niet begeleide minderjarige vluchtelingen. Vluchtelingenwerk Vlaanderen was present en testte meteen de nieuwe app Miniila (Arabisch voor “van…naar”) die daar werd gelanceerd. Miniila wil jonge nieuwkomers correct informeren over hun rechten.

Het uitgangspunt is dat kinderen die gedwongen zijn om hun land te verlaten, dezelfde rechten hebben als kinderen uit het land van bestemming. Als ze zonder begeleiding reizen, verdienen ze speciale bescherming en steun.

De app bevat cruciale antwoorden op specifieke vragen waar kinderen mee te maken krijgen als zij aankomen in een nieuwe, vreemde omgeving. De hoop van de appontwikkelaars is om gevluchte kinderen beter te beschermen tegen mensen die willen profiteren van hun kwetsbaarheid. De organisaties waarbij ze terecht kunnen zijn nu gebundeld in één app. Die is beschikbaar in Zweden, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Bulgarije, Frankrijk, Griekenland, Italië en België. Vluchtelingenwerk Vlaanderen staat vermeld als telefoon –en e-mail hulplijn voor juridisch advies en informatie.