Juridische helpdeskvraag van de maand (februari 2018)

door leen_s

Kan een vluchteling die in een ander Europees land erkend werd, werken in België?

Volgens de wetgeving over de tewerkstelling van werknemers met een buitenlandse nationaliteit, wordt een vluchteling die erkend is in een ander Europees land, beschouwd als een derdelander. Dat is een persoon met een andere nationaliteit dan die van één van de lidstaten van de Europese Unie, Noorwegen, IJsland, Liechtenstein of Zwitserland. Een derdelander heeft een arbeidskaart B nodig heeft om in België te kunnen werken. De kans dat een arbeidskaart B toegekend wordt aan een derdelander, is echter heel klein.

Aan het toekennen van een arbeidskaart B hangen zeer strenge voorwaarden vast. Daardoor komen maar weinig mensen in aanmerking. In de praktijk gebeurt het toekennen van een arbeidskaart B eigenlijk enkel aan specifieke categorieën van werknemers. De belangrijkste zijn hooggeschoolden en leidinggevenden. Andere categorieën zijn onder meer stagiairs, au pairs, topsporters en buitenlandse trainers, schouwspelartiesten, gasthoogleraren en navorsers, gespecialiseerde techniekers, leidinggevenden van buitenlandse luchtvaartmaatschappijen en verantwoordelijken van buitenlandse toeristische diensten.

Alle informatie over de arbeidskaart B kan je terugvinden via de website van werk.be en op de website van het Agentschap Integratie en Inburgering.

Heb je een juridische vraag? Contacteer de juridische helpdesk op het nummer 02 205 00 55 op maandag en vrijdag van 9u tot 12u30 en op woensdag van 13u30 tot 17u. Per mail kan je ons bereiken via info@vluchtelingenwerk.be.