Een nieuw doelpubliek voor De ontelbaren

door lise

Zaterdag 20 januari komt Elvis Peeters naar de reizende expo BE.LAND, die sinds 17 januari in de bibliotheek van Ukkel staat. Hij komt er de nieuwe versie van zijn boek De ontelbaren voorstellen. Het boek dat hij samen met zijn vrouw schreef kwam uit in 2005. Meer dan 10 jaar later heeft Lezen voor Iedereen – de Belgische tak van de Nederlandse uitgeverij Eenvoudig Communiceren  – besloten om een hertaling uit te brengen.

De uitgeverij brengt ‘makkelijk lezen’ boeken uit voor mensen die door verschillende oorzaken kampen met leesproblemen. Op die manier proberen ze iedereen aan het lezen te krijgen en van literatuur te laten proeven. De boeken zijn visueel, taalkundig en inhoudelijk aangepast.  

‘We hebben ervoor gekozen dit boek te hertalen omwille van de actuele relevantie van het thema, maar ook omdat mensen die het Nederlands niet voldoende beheersen, bijvoorbeeld vluchtelingen, deel uitmaken van ons publiek’, zegt Koen Van Kelecom, communicatieverantwoordelijke bij Lezen voor Iedereen. ‘Daarom vonden we de bibliotheek van Ukkel, met de expo BE.LAND op de achtergrond, een geschikte locatie om de nieuwe versie van het boek voor te stellen’.

‘We bereiken nu mensen die ook lezen dat er genuanceerde visies bestaan op migratie en vluchten.’Ook Elvis Peeters is enthousiast over de nieuwe versie van het werk. ‘Een hertaling naar het Nederlands is even belangrijk als de recente vertalingen naar het Sloveens en Turks’, klinkt het bij hem. Hij vindt het fijn dat een nieuw publiek, met een migratieachtergrond, het boek ontdekt: ‘We bereiken nu mensen die ook lezen dat er genuanceerde visies bestaan op migratie en vluchten’.

Deze maand brengt Elvis Peeters zijn nieuw boek Brood uit. Dit boek is een coming of age verhaal van een jonge vluchteling. ‘We proberen met dit boek een beeld te schetsen van de problematiek van jonge mensen die naar hier vluchten’, zegt Elvis Peeters over dit boek.

Ondanks dat dit boek ook over vluchtelingen gaat, beklemtoont hij dat ze geen politiek pamflet willen schrijven over migratie. Wel is het een thema dat momenteel actueel is en dat onder hun vel is gekropen: ‘Wanneer we een verhaal schrijven proberen we ons zo goed mogelijk in te leven’.

Interesse in de nieuwe versie van De ontelbaren? Doe mee aan onze wedstrijdvraag en maak kans op een exemplaar.