Een bezoek aan Freshmed: 'Mensen helpen is iets dat we willen blijven doen.’

door leen_s

In ons Startpunt in de Brusselse Noordwijk ontvangen we iedere middag vluchtelingen en asielzoekers op hun eerst dag in België. Ze komen er tot rust na een lange en vaak gevaarlijke vlucht naar ons land. Ze krijgen er een kom soep en die eerste belangrijke info. We kunnen daarvoor rekenen op heel wat vrijwilligers.

Sinds december kunnen we ook rekenen op Freshmed, uitgebaat door drie broers. De internationale supermarkt met Mediterrane specialiteiten doneert iedere woensdag heerlijke en voedzame soep aan het Startpunt. Wij gingen een kijkje nemen in de winkel en sloegen een babbeltje met één van de broers, Razouk.

Een warme winkel vol Mediterrane specialiteiten

Bij aankomst in de winkel vallen de verse groenten en het vers fruit onmiddellijk op. Ondanks dat de winkel ook gewone producten heeft die je in iedere supermarkt vindt, is het vrij snel duidelijk: dit is geen gewone supermarkt. De Mediterrane specialiteiten vallen op: Libanees brood, dadels, Syrische wijn, en vooral, een traiteur met Libanese, Syrische en Griekse producten. Denk maar aan heerlijke falafels, hartige gebakjes, speciale kazen ….

'Engagement is normaal in onze familie. We hebben het zo geleerd en we zullen er ook niet mee stoppen.'

De drie broers openden de winkel zeven jaar geleden. Ondertussen is hij al goed gegroeid. Maar de winkel is niet het enige wat hen bezig houdt. Ze engageren zich ook hier in Brussel, voor verschillende organisaties. Ze werken samen met Caritas, doneren aan verschillende kerken en mensen die voedselpakketten verzorgen. Waarom is engagement tonen zo belangrijk voor hun? ‘Het is iets natuurlijks voor ons,’ vertelt Razouk. ‘In onze familie is zoiets normaal. We hebben het zo geleerd en we zullen er ook niet mee stoppen. Mensen helpen is iets dat we willen blijven doen.’ Boven hun winkel is bijvoorbeeld ook een mooie exhibitieruimte waar beginnende kunstenaars hun werken kunnen tentoonstellen.

Soep voor het Startpunt

‘Het Startpunt is belangrijk omdat vluchtelingen vaak nood hebben aan menselijke ondersteuning.’

Rond de kerstperiode begonnen ze ook met soep te doneren aan het Startpunt. ‘Het Startpunt is belangrijk omdat vluchtelingen vaak nood hebben aan menselijke ondersteuning.’ Of hij Startpunt al heeft bezocht? ‘Nee, nog niet. Maar dat ga ik binnenkort zeker doen.’