Collega in de Kijker: Petra Baeyens

door Dimitri

Vandaag zetten we opnieuw een collega in de kijker. We interviewen een medewerker en vragen naar zijn of haar verhaal bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Petra Baeyens is juriste en medewerker van het project ‘Refugee Support Line’. Ze heeft een passie voor mensenrechten en rechtvaardigheid.

Hoe ben je bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen terecht gekomen?

Petra: “Begin vorig jaar ben ik gestart als coördinator van de infodesk bij Vluchtelingenwerk. Intussen ben ik overgeschakeld naar het nieuwe project ‘Refugee Support Line’. Voor ik hier terechtkwam, heb ik voor verschillende organisaties gewerkt als juriste vreemdelingenrecht. Ik heb rechten gestudeerd, en me gespecialiseerd in Europees recht en mensenrechten. Mensenrechten, bescherming en rechtvaardigheid hebben mij altijd enorm geboeid. Je zou het mijn passie kunnen noemen. Waar die passie vandaan komt, weet ik niet precies. Het zat misschien gewoon altijd in me.”

Vertel eens iets over je project?

“Met het project ‘Refugee Support Line’ monitoren en beschermen we de rechten van asielzoekers in België. We willen de situatie van pas gearriveerde vluchtelingen in België verbeteren, vooral tijdens hun eerste stappen in asielaanvraag en opvang. Dit doen we door correcte actuele informatie over hun rechten toegankelijk te maken. Dat lijkt misschien simpel, maar is het allesbehalve. Ons rechtssysteem is erg complex, zelfs voor mensen die hier al hun hele leven wonen. Het is dus een hele uitdaging om de nodige procedures toegankelijk te maken voor mensen met een andere moedertaal en achtergrond. Juiste informatie en ondersteuning vergroot hun kans op een kwalitatieve asielprocedure en integratiekans aanzienlijk. Verder doen we ook aan analyse en beleidsvoorbereidend werk. We onderzoeken en analyseren de informatie die bij ons binnenkomt, en laten onze beleidsmensen hiermee aan de slag gaan. Zo hopen we de beperkte voorzieningen voor asielzoekers tijdens deze crisisperiode te verbeteren .”

Zijn er ook minder leuke kanten aan je job?

“Het is een confronterend thema. Je neemt de verdediging op van mensen die zich moeilijk kunnen verweren in onze samenleving. We zien vaak schrijnende situaties die je schokken omdat ze zo onrechtvaardig zijn. Verder zijn er weinig minder leuke kanten aan mijn job. Mijn toekomst is wel onzeker omdat het project dit jaar afloopt, maar dat is nu eenmaal eigen aan deze sector. Als ik een minpunt moet aanhalen, is het de open werkvloer. Hoewel ik een van de rustigste plekjes op kantoor heb, word ik toch geregeld afgeleid door de drukte om me heen. Maar begrijp me niet verkeerd: ik zie mijn collega’s heel graag, zelfs als ze veel lawaai maken. Het zijn stuk voor stuk leuke mensen met het hart op de juiste plaats en een grote gedrevenheid. Ik werk niet graag thuis omdat ik dan mijn collega’s te hard zou missen. Klinkt tegenstrijdig hé? Op mijn vorige job zat ik in een omgeving die grotendeels bestond uit juristen. Bij Vluchtelingenwerk heb je heel diverse mensen. Mijn collega’s hebben mijn horizon gigantisch verbreed; ze bezorgen me verschillende brillen om anders naar de werkelijkheid te kijken. ”

Wat brengt de toekomst?

Dat weet ik nog niet. Na de zomer begin ik voorzichtig uit te kijken naar en na te denken over een nieuwe job, maar voorlopig concentreer ik mij nog op deze functie die ik heel graag doe. En geniet ik van de momenten samen met mijn fantastische collega’s, natuurlijk!