Collega in de Kijker: Maria

door Dimitri

Vandaag starten we met onze nieuwe maandelijkse rubriek ‘Collega in de Kijker’. Elke maand interviewen we een medewerker van Vluchtelingenwerk Vlaanderen en vragen naar zijn of haar verhaal. Maria mag de spits afbijten. Deze vrolijke en ravissante dame is administratief medewerker en ontvangt o.a. bezoekers aan ons onthaal. Haar werk is niet meteen direct zichtbaar voor het grote publiek, maar wel onmisbaar voor onze organisatie.

Maria: Ik ben Maria Diane en werk sinds vijf maanden bij Vluchtelingenwerk bij de dienst Administratie en Financiën als administratief medewerker logistiek. Vijf jaar geleden vluchtte ik uit Guinee naar België. Ik heb hier asiel aangevraagd en ben nu een erkend vluchteling.

Hoe kwam je bij Vluchtelingenwerk terecht?

Maria: Ik woon in Asse en kwam via het OCMW in contact met Vluchtelingenwerk. Dankzij het OCMW kreeg ik de kans om bij Vluchtelingenwerk werkervaring op te doen. Eerst heb ik een sollicitatiegesprek gedaan. Drie dagen later was ik aangenomen voor één jaar als administratief medewerker logistiek. Dit is een enorm grote kans om mijn Nederlands te verbeteren, want ik ben niet in België geboren. Ik hou van de Nederlandse taal. Daarom koos ik er voor om in Asse te wonen. Sinds één jaar volg ik Nederlandse les in Brussel. Ik wil de taal goed kunnen verstaan en spreken. Ik vind het heel leuk en hou van mijn werk.

Wat zijn je taken?

Maria: Ik werk mee aan het onthaal en neem de telefoons aan. De medische facturen van de asielzoekers in onze individuele opvang volg ik op. Ik ben de contactpersoon voor de leveranciers van Vluchtelingenwerk. En ik sta ook in voor het beheer van de vergaderzalen. Verder ben ik verantwoordelijk voor het archief en onze bibliotheek. Tenslotte neem ik deel aan de verschillende activiteiten van onze organisatie.

Enige toekomstplannen?

Maria: In eerste instantie wil ik blijven werken in België. Dit is mijn allereerste echte job in dit land. Ik volg volledig de visie en missie van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Ik doe mijn werk enorm graag en hou ervan. De collega’s zijn leuk en ik werk graag samen met hen. Als ik nu mijn best blijf doen en goed werk verricht, kan ik daarop verder bouwen. Het werk dat Vluchtelingenwerk doet, is belangrijk. Wij helpen gevluchte mensen om een goed leven te hebben. Ik was zelf ooit een vluchteling en vind dat iedereen recht heeft op een goed leven. Als je vlucht uit je thuisland betekent dat er zware problemen zijn. Het is niet omdat er een economische crisis is, dat je mensen moet laten vallen.