Collega in de Kijker: Mélodie

door Dimitri
  • Mélodie

Vandaag is het opnieuw tijd voor onze maandelijkse rubriek ‘Collega in de kijker’. Elke maand interviewen we een medewerker van Vluchtelingenwerk Vlaanderen en vragen naar zijn of haar verhaal. Mélodie is aan de beurt. Deze onlangs afgestudeerde jonge dame is onze campagnemedewerker van Gastvrije Gemeente en plant volgend jaar een grote reis door Latijns-Amerika.  

 

Mélodie: Ik ben Mélodie, tijdelijk medewerker campagne en teamdagen. Sinds juli 2014 werk ik voor Vluchtelingenwerk. Ik studeerde sociaal beleid aan de Arteveldehogeschool in Gent en heb via hen twee stages gedaan bij Vluchtelingenwerk. Mijn eerste stage duurde drie maanden en dateert van 2012. In mijn afstudeerjaar liep ik zes maanden stage. Daarna kon ik hier meteen aan de slag. In juni kwam ik van de schoolbanken en in juli startte mijn tijdelijk contract tot het einde van dit jaar.

 

Vanwaar die interesse in Vluchtelingenwerk?

Mélodie: Ik wou sowieso een stage doen rond mensenrechten. Zo dacht ik eerst over om bij de UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie, stage te lopen. Via opzoekingswerk leerde ik veel over vluchtelingenkampen en de asielsector. Mijn leerkracht raadde mij om stage te doen bij Vluchtelingenwerk. Dat sprak mij meteen aan. Het thema boeit mij en ik wil mij daar verder in verdiepen. In de toekomst is er nog zoveel werk te verrichten.

 

Wat zijn je taken?

Mélodie: In mijn eerste stagejaar interviewde ik veel erkende vluchtelingen, zo leerde ik ook de mensen achter de cijfers kennen. Toen al werkte ik mee aan onze campagne Gastvrije Gemeente. Tijdens mijn tweede stage hield ik mij veel intensiever bezig met Gastvrije Gemeente. De campagne is nu ook mijn belangrijkste taak geworden als medewerker. Ondertussen nam ik ook de organisatie van teamdagen over van een collega op zwangerschapsverlof. Teams van bedrijven helpen dan mee asielzoekers verwelkomen op de eerste dag van hun aankomst in België. Zij geven hen een warme maaltijd en levensbelangrijke informatie erna kunnen ze ook in gesprek gaan met een vluchteling die hier een nieuwe toekomst kon uitbouwen.

 

Wat spreekt je daarin zo aan?

Mélodie: Het thema rond vluchtelingen en asielzoekers interesseert mij enorm. In de toekomst wil ik daar zeker in verder werken. Soms heb ik wel de behoefte om van achter mijn bureau te komen. Veldwerk is heel belangrijk. Zo help ik bijvoorbeeld occasioneel mee bij de begeleiding van gevluchte jongeren waarmee Vluchtelingenwerk een jaar aan de slag is gegaan. Dan ben je vaak met hen op pad. Met de organisatie van onze teamdagen is dit ook zo. Voor mij is dat de perfecte wisselwerking: bureauwerk met verantwoordelijkheden, maar ook met mensen bezig zijn. Met onze campagne van Gastvrije Gemeente is die wisselwerking er iets minder, maar het mooie daaraan is dat je zoveel verschillende positieve initiatieven van mensen ontdekt.  

 

Enige toekomstplannen?

Mélodie: 12 Januari trek ik naar Mexico, wat al een tijd vastligt. Samen met mijn vriend reis ik een jaar van Mexico naar Argentinië. Eerst doen we drie maanden vrijwilligerswerk in een schooltje voor kinderen in armoede in Guatemala. Het schooljaar start daar de derde week van januari. We zullen daar juist op tijd zijn. Na die drie maanden trekken we verder. Het staat nog niet helemaal vast wanneer we exact terugkeren. Het zal er vanaf hangen wanneer onze centjes op zijn (lacht). Elke woensdagavond volg ik Spaanse lessen aan de universiteit van Gent. Dat zal ik goed kunnen gebruiken.

 

Hoe ben je op het idee gekomen om een jaar rond te trekken?

Mélodie: Ik wil dat al heel lang hoor. Toen ik in de lagere school zat, deed ik mee met een vorming van Studio Globo. Dat is een ngo voor ontwikkelingssamenwerking die zich specialiseert in ontwikkelingseducatie. Via die vorming leerde ik Guatemala voor het eerst kennen. Sindsdien ben ik daarover blijven lezen. Vanaf dat ogenblik was het altijd mijn droom om naar daar te trekken. Veel mensen dachten dat het bij een droom zou blijven, maar nu bewijs ik het tegendeel. Nu is het perfecte moment om zo’n reis te doen. Let op, ik ben heel tevreden dat ik bij Vluchtelingenwerk heb kunnen werken. In deze sector blijf ik zeker doorgaan. Ik ben wel benieuwd hoe ze in Guatemala alles aanpakken. De lokale bevolking ondersteunt en stuurt zelf het project. Dat vind ik heel belangrijk.

 

Wat ben je daarna van plan?

Mélodie: Sowieso wil ik graag blijven werken in de sector rond vluchtelingen, migratie of diversiteit. Ik zou mij ook heel graag een jaar engageren in een vluchtelingenkamp van UNHCR, maar dat vergt wel een zekere planning. Ik ben heel blij dat ik hier heb kunnen werken en veel nieuwe en boeiende mensen leerde kennen. Ik leerde veel bij over de asielprocedure, de wetgeving of wat een vluchteling eigenlijk is. Het is jammer dat er momenteel wereldwijd zoveel conflicten zijn. Die zaken doen mij pijn. Daar haal ik motivatie uit: werken aan een betere wereld.