Collega in de Kijker: Ann Vermeulen

door Dimitri

Vandaag zetten we opnieuw een collega in de kijker. We interviewen een medewerker en vragen naar zijn of haar verhaal bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Ann Vermeulen komt uit het middelbaar onderwijs en is sinds enkele maanden onze tijdelijke medewerker onderwijs. 'Het zou fantastisch zijn als er meer scholen aandacht zouden besteden aan onze campagnes en dat we leerlingen en leraars warm krijgen om een actie op touw te zetten voor vluchtelingen.'

Ann: 'Ik volgde Vluchtelingenwerk al een tijdje via sociale media toen ik de vacature zag verschijnen. Ik was meteen heel enthousiast. Het leek me erg boeiend om te werken bij een ngo die zich inzet voor asielzoekers en vluchtelingen. Het verhaal over migratie en specifiek de vluchtelingenproblematiek boeit me al langer. De meeste mensen in omgeving waren niet echt verbaasd, gezien mijn engagement voor vluchtelingen en asielzoekers. Het was al langer duidelijk dat mijn ambitie groot was om meer te doen. Anderzijds reageren mensen ook verwonderd omdat ik een stabiele job in het onderwijs - op fietsafstand van mijn huis-  inwissel voor een uitdagende job in Brussel. Ik kan alleen maar zeggen dat ik ongelofelijk blij ben met deze stap en dat ik erg tevreden en dankbaar ben dat ik dit mag doen.'

Wat heb je hiervoor gedaan?

'De voorbije 17 jaar was ik actief in het onderwijs. Ik gaf les, ontfermde me over leerlingen als leerlingenbegeleider en was een aantal jaren coördinator. Als leraar in een middelbare school kom je elke dag opnieuw in contact met ‘de jeugd van tegenwoordig’. Ik kan zeggen dat ik daardoor heel hoopvol ben voor de toekomst. Veel jongeren die ik mocht ontmoeten zijn leergierig, willen ijveren voor een eerlijke wereld en willen inspraak en participatie.

Vorig jaar mocht ik samen met een aantal andere enthousiaste leraars een OKAN-werking opstarten en kwam ik in contact met een dertigtal anderstalige nieuwkomers, vooral niet-begeleide minderjarige vluchtelingen. Mijn drive om op te komen voor gelijke onderwijskansen voor iedereen, werd hierdoor alleen maar groter.

Het idee dat ik niet enkel binnen mijn school en mijn directe omgeving, maar ook op een grotere schaal mocht nadenken over de uitdagingen die daarmee gepaard gaan, vond ik meteen erg interessant. Ik wil verder gaan dan een klaagzang over wat er allemaal anders kan. Vluchtelingenwerk komt op voor een menswaardig bestaan voor vluchtelingen en asielzoekers, samen met vrijwilligers en partners, van onderuit en op beleidsvlak.’

Wat zijn je taken?

'In de eerste plaats willen we inspelen op de noden en de vragen vanuit het onderwijs. Ondersteuning en informatie bieden aan scholen die in contact komen met jonge vluchtelingen en asielzoekers, maar ook ruimer: zoveel mogelijk scholen enthousiasmeren om dit thema in de kijker te brengen. Het zou fantastisch zijn als er meer scholen aandacht besteden aan onze campagnes en dat we leerlingen en leraars warm krijgen om een actie op touw te zetten voor Vluchtelingenwerk.'

Wat was je eerste indruk toen je hier begon?

'Wat een enthousiast team! Heel divers, maar allemaal erg gedreven. Ik ben zo dankbaar dat ik in deze omgeving mag werken. Nieuwe mensen ontmoeten met een boeiend verhaal vind ik sowieso erg fijn, en die vind ik hier zeker.' 

Je werkt ook mee aan onze campagne 'Gastvrije Gemeente'?

'Met deze campagne zetten we bestaande of toekomstige gastvrije initiatieven ‘in the picture’. Het is fijn om te mogen zoeken naar inspirerende voorbeelden in de scholen en tegelijkertijd zoveel mogelijk scholen aan te zetten tot een gastvrij beleid. We hopen uiteraard dat er steeds meer scholen zijn die hun gastvrijheid verder willen ontwikkelen en zo aan alle leerlingen optimale kansen kunnen bieden.'

Toekomstplannen?

'Mijn project hier eindigt eind augustus, dus in september sta ik wellicht terug voor de klas. Ik heb mijn job altijd heel graag gedaan en mis mijn leerlingen eerlijk gezegd wel. Het zal moeilijk zijn om dit  los te laten, omdat ik nog heel veel plannen en ideeën heb. Toch kijk ik er ook naar uit om opnieuw samen met onze jeugd een traject af te leggen.'