Blog

Auteurs

Charlotte Vandycke

afbeelding van charlotte

Charlotte Vandycke is sinds mei 2016 directeur bij Vluchtelingenwerk.

Dimitri

afbeelding van dimitri

Medewerker Pers, Communicatie en Sociale Media bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen

afbeelding van Erik Hommel

Marieke

afbeelding van marieke

medewerker fondsenwerving

Vluchtelingenwerk Vlaanderen

afbeelding van vluchtelingenwerk

Algemene blog van Vluchtelingenwerk.

App ‘FACT’ vereenvoudigt communicatie met anderstaligen in werkomgeving

afbeelding van dimitri door Dimitri

De Provincie West-Vlaanderen en haar partners lanceren binnen het Interregproject ‘AB-Réfugiés-Emploi’ de mobiele app ‘First Aid Communication Tool’, of kortweg ‘F ACT’.Dat gebeurde naar aanleiding van Wereldvluchtelingendag op zaterdag 20 juni. 

‘FACT’ moet ervoor zorgen dat communiceren op de werkvloer een stuk makkelijker wordt. In heel wat sectoren zijn stilaan immers meer en meer anderstaligen (al dan niet vluchtelingen) actief. Ook voor seizoensarbeid kan de applicatie een grote... klik om verder te gaan »

Een betaalbare woning voor vluchtelingen? De Volle Aflaat (ver)huurt samen met jou!

afbeelding van dimitri door Dimitri

Met de buurtgroep De Volle Aflaat uit Sint-Amandsberg willen ze een droom realiseren: als ze genoeg geld hadden kochten ze een woning om ze te verhuren aan nieuwkomers uit oorlogsgebied. Daarom gaan ze een samenwerking aan met de Gentse coöperatie Wooncoop en verzamelen ze het nodige geld via coöperatief aandeelhouderschap.

Ook jij kan meedoen. Het is heel eenvoudig en een investering kan al vanaf 250 euro. Ze zoeken natuurlijk ook... klik om verder te gaan »

Krachtboek voor jongeren met een vluchtverhaal

afbeelding van dimitri door Dimitri

Zeven studenten aan de VIVES hogeschool onderzochten hersteltime-out werking bij anderstalige minderjarige asielzoekers. Al hun aanbevelingen zijn samengebundeld in een krachtboek. De studenten werkten hiervoor samen met vzw Oranjehuis dat zich inzet voor jongeren en hun context, en hen ondersteuning, begeleiding en opvang aanbiedt.

vzw Oranjehuis merkte dat er steeds meer niet-begeleide minderjarige vluchtelingen doorstromen binnen hun werking en dat er nood was om meer inhoud te... klik om verder te gaan »

ME:US wil ondernemers met een migratieachtergrond een stem geven

afbeelding van dimitri door Dimitri

ME:US wil een nieuw licht schijnen op de actuele situatie rond ondernemers met een migratieachtergrond in België. Dit doen ze door de verhalen van enkele ondernemers met migratieachtergrond neer te pennen in een motivationele planner.

Door hen te interviewen en de kans te geven om hun boodschap naar buiten te brengen, hopen ze mensen te inspireren, motiveren en bewust te maken van de meerwaarde die migratie kan bieden.

... klik om verder te gaan »

Boek: 'Migranten aller landen'

afbeelding van dimitri door Dimitri

In de tweede brief van Zwijgen is geen optie spreekt Walter Zinzen over migratie. Dit is geen wetenschappelijk essay over noch een brave onpartijdige kijk op migratie. Het is een pamflet, een oproep tot mededogen, gebaseerd op feiten in plaats van verzinsels. Migratie is geen gevaar maar een fenomeen zo oud als de mensheid zelf. Iedere bewoner van deze planeet heeft het recht om zich op om het even welke plek op aarde te vestigen. Op voorwaarde dat zijn bedoelingen eerlijk zijn. 

De... klik om verder te gaan »

Passage Pyreneeën: Een vergeten verhaal van Belgische vluchtelingen tijdens WOII

afbeelding van dimitri door Dimitri

‘Passage Pyreneeën’ is een vluchtelingenverhaal uit de Tweede Wereldoorlog van auteur Sarah De Vlam. 

Duizenden Belgen beslisten om de Duitse bezetting en de naziterreur te ontvluchten door clandestien de vrije wereld op te zoeken. Drie hoofdpersonages, Pola, Jean en Henriette, worden gevolgd tijdens hun vlucht van België tot eindbestemming. Ze vertegenwoordigen de belevenissen van duizenden andere lotgenoten, en ook van de drie belangrijkste profielen van de vluchtelingen: Joden,... klik om verder te gaan »

Kaartjes en posters voor Vluchtelingenwerk

afbeelding van dimitri door Dimitri

In 1998 verscheen ‘Ik mis je’ van Paul Verrept. Het gaat over de vele manieren van missen en graag zien. Het boekje verscheen in diverse talen en stal vele harten. (EPO Uitgeverij). 

Omdat je noodgedwongen niet kunt afspreken met familieleden en vrienden zijn er nu kaartjes om op te sturen en posters om op te hangen. In je kamer – omdat je ze mooi vindt – of voor het raam – om anderen duidelijk te maken dat ze niet de enigen zijn… Om troost te geven waar het kan.

Paul Verrept... klik om verder te gaan »

Stories Beyond Borders

afbeelding van dimitri door Dimitri

Stories Beyond Borders is een podcast gemaakt door studenten van de KU Leuven over storytelling en de culturele betekenis daarvan voor het migratieproces van vluchtelingen. Iedere aflevering duurt zo’n 11 minuten, is volledig in het Engels en behandelt het onderwerp vanuit een andere invalshoek.

De vier afleveringen kan je hier beluisteren.

Meer info

Wil je meer informatie over Stories Beyond Border? Bezoek dan hier de Facebookpagina.

Begeleiders mensen op de vlucht getuigen in coronatijden

afbeelding van dimitri door Dimitri

Hoe beleven begeleiders (OKAN, onderwijs, SOS Kinderdorpen, opvangcentra ...) die werken met mensen op de vlucht de coronacrisis? Hieronder brengen we een aantal getuigenissen van hen. #ikbensolidair

OnderwijsKarlien, Vervolgschoolcoach OKAN Aalst

'Vanuit de VSC Aalst zijn we thuis aan het werk. Elke dag rapporteren we als VSC aan elkaar welke acties we ondernomen hebben en welke noden/vragen/... we binnenkrijgen van ons netwerk inclusief de leerlingen. Elke vrijdag bundel ik bundel... klik om verder te gaan »

Gesprekstafel: Knelpunten in het OKAN-onderwijs?

afbeelding van dimitri door Dimitri

Wat zijn de knelpunten in het onderwijs voor OKANners en ex-OKANners?

Gisteren brainstormden hierover verschillende scholen aan onze gesprekstafel. Onze onderwijsmedewerker Veronique hield er de vinger aan de pols. Er was ook solidariteit met medewerkers die aan de slag gaan met anderstalige nieuwkomers in het basisonderwijs.

Naast de knelpunten werden ook aanbevelingen geformuleerd en mogelijke initiatieven besproken ter ondersteuning van OKAN en vervolgonderwijs. Met ‘... klik om verder te gaan »