Blog

Auteurs

Awet

Awet is gevlucht uit Ethiopië. Hij woont al elf jaar in België samen met zijn vrouw en twee kindjes.

Carine Maes

Carine Maes werkte van 2001 tot 2010 bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen als studiebegeleidster.

Charlotte Vandycke

Charlotte Vandycke is sinds mei 2016 directeur bij Vluchtelingenwerk.

Christina Vanderhaeghe

Christina is vrijwilliger communicatie bij Vluchtelingenwerk

Claudia Bonamini

Claudia Bonamini is beleidsmedewerker van Vluchtelingenwerk en een zeer gedreven spreker over de verschillende procedures en de bescherming van vluchtelingen in België en Europa.

Dimitri

Medewerker Pers, Communicatie en Sociale Media bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Els Keytsman

Els Keytsman was directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen tot februari 2016.

Elyseé Munyoka

Gevluchte arts

Falaknaz Hashimi

Gevluchte arts

Fikry El Azzouzi

Fikry El Azzouzi is schrijver van romans, columns en theaterstukken.

Frauke decoodt

Frauke was medewerker participatie, onderwijs en tewerkstelling tot september 2015.

Gert

medewerker Vluchtelingenwerk

Griet Van Beveren

Griet heeft haar eigen communicatiebedrijf Signed by me. Ze is vrijwilliger in ons Startpunt en helpt bij de redactie van onze nieuwbrief E-Fugee.

Jan Bongaerts

Luchtvaartpiloot met 12 jaar ervaring in de algemene luchtvaart.

Josephine

medewerker vluchtelingenwerk

Laurens Dickx

Vrijwilliger Pers & Communicatie

Magali Frankl

Magali Frankl was medewerker Tewerkstelling bij vluchtelingenwerk Vlaanderen (tot november 2014).

Marieke

medewerker fondsenwerving

Natalya Khramykh

Gevluchte arts

Patrick Gijssels

Medewerker Startpunt Vluchtelingenwerk Vlaanderen (in 2014).

Pieter Stockmans

Beleidsmedewerker detentie, terugkeer en minderjarigen bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen (tot 14 maart 2015).

Rami Jeema

Rami is 31 jaar en Palestijn. Hij is al zijn hele leven vluchteling. Hij groeide op in de vluchtelingenkampen in Syrië.  Als Palestijn ervoer hij daar veel discriminatie omwille van zijn afkomst. Net voor de oorlog in Syrië uitbrak besloot hij naar België te vluchten.  Rami is al kapper sinds zijn veertiende. Toen hij eindelijk erkend werd als vluchteling kon hij hier opnieuw van zijn passie zijn beroep maken.  Af en toe zal hij voor Vluchtelingenwerk Vlaanderen iets schrijven op deze blog.

Rozan

Freelance schrijver, vertaler en blogger.

Sofie

medewerker communicatie

Thierry Dieu

Thierry Dieu is een medewerker van IPC

Thomas Pieters

Thomas Pieters (33) is als humanistisch internationalist begaan met het lot van vluchtelingen. Deze zomer werkt en praat hij als vrijwilliger met vluchtelingen in en rond Athene.

Valerie Trachez

coördinator Infodesk

Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Algemene blog van Vluchtelingenwerk.

Uitwisseling over tewerkstelling van vluchtelingen

door Dimitri

Vorige week vrijdag bezocht Vluchtelingenwerk Vlaanderen samen met de VDAB en jobcoach Inke onze collega’s van VluchtelingenWerk Nederland. De bedoeling was om tijdens een werkbezoek ideeën en inspiratie uit te wisselen omtrent tewerkstelling en vluchtelingen. 'Het was een mooie kans om onze expertise over de integratie van vluchtelingen op de arbeidsmarkt uit te wisselen,' legt Aarnout, projectmedewerker Integratie voor Vluchtelingenwerk uit.

In samenwerking met de VDAB leidde... klik om verder te gaan »

Refugee Walk Teaser: Zana Hanafi (Nederlands)

Nog niet honderd procent overtuigd om mee te stappen met de Refugee Walk?

Onze ambassadeurs delen hun verwachtingen en geven nuttige tips en tricks zodat jij die 40 kilometer vlotjes uitwandelt. 

Vandaag stellen we Zana Hanafi aan je voor. Zana is met haar grote hart en stralende lach één van de meest enthousiaste vrijwilligers van ons Startpunt. Als ex-vluchtelinge is ze de geknipte persoon om mensen op de vlucht te informeren en verder te helpen.

Volgens Zana is de Refugee Walk... klik om verder te gaan »

Verslag Groot Asieldebat 2019 in KVS (11/5)

Een avond voor een écht asielbeleid

Mochten de toeschouwers zich nog afvragen waarom ze in de prachtige KVS waren verzeild, dan maakte onze directeur daar meteen korte metten mee: 'Vanavond is geslaagd als er oplossingen naar voor komen die mensen terug voorop zetten.'

De verwachtingen stonden dus hoog gespannen en daar deed Rudi Vranckx nog een schepje bovenop. In een keynote gaf hij met enkele pertinente vragen de aanzet van... klik om verder te gaan »

Refugee Walk Teaser: Zana Hanafi (Engels)

Still hesitant to join our Refugee Walk?

Our ambassadors share their expectations for this year’s edition, next to some tips & tricks to easily conquer our 40 kilometres walk.

Today, we share the story of Zana Hanafi. Zana is one of our most enthusiastic volunteers at Startpunt Team. Through her experience as a refugee herself, she is able to inform and help other people with a warm heart and a grand smile.

... klik om verder te gaan »

Refugee Walk Teaser: Ivo Shimwa (Nederlands)

Ben jij nog niet overtuigd om onze Refugee Walk te wandelen?

Onze boegbeelden delen hun verwachtingen en ervaringen met hier en daar wat tips om helemaal voorbereid aan de start te staan!

Vandaag sturen we Ivo Shimwa op je af. Ivo is student aan het RITCS en zet zich sinds 2018 in als jongerenadviseur bij de Vlaamse Jeugdraad. Binnen de Jeugdraad wil hij 'een stem zijn voor jongeren en kinderen in Vlaanderen die niet gehoord worden.' En dus stond hij ook... klik om verder te gaan »

Refugee Walk Teaser: Ivo Shimwa (Engels)

Still hesitant to join our Refugee Walk

Our ambassadors share their expectations, experiences and some useful tips & tricks to get you going for the 40km walk!

Today, we share the story of Ivo Shimwa. Ivo is a student at the RITCS and is currently making a difference as advisor of the Flemish Youth Council. He aims to ‘give a voice to young people and children in Flanders that are less heard’. Ivo was very excited to become... klik om verder te gaan »

Boek: ‘Kouamé, gevlucht uit de hel’

door Dimitri

In het boek ‘Kouamé, gevlucht uit de hel’, vertelt een jonge vluchteling zelf zijn aangrijpend verhaal. Hij zag zijn ouders voor zijn ogen vermoord worden. Uit angst dat de moordenaars zouden terugkomen om ook hem te vermoorden, ontvluchtte hij zijn land. Hij deed er drie jaar over om in Frankrijk te geraken, waar hij nu een nieuw leven opbouwt. Acht Afrikaanse landen doorkruiste hij om de Middellandse Zee te bereiken. De overtocht naar Spanje heeft hij maar net overleefd.

... klik om verder te gaan »

De weerbarstigheid van John Sadiki

Mijn ogen en oren volop de kost geven, dat was het devies voor mijn eerste week hier als vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Eén dag was genoeg om te zien dat hier geregeld opmerkelijke figuren binnenwaaien. John Sadiki (24) was een van hen. Met een camerastatief voor zijn smartphone in de aanslag liep hij uit de lift vastberaden op zijn doel af. Voor zijn opleiding in Public Relations kreeg hij de opdracht het reilen en zeilen van een professioneel... klik om verder te gaan »

'Ik heb dankzij hun al veel toffe mensen leren kennen en dat vind ik heel belangrijk'

Koen (51) heeft enorm veel ervaring met vrijwilligerswerk. Al sinds zijn jeugd probeert hij mensen te helpen zo veel hij kan. ‘Mijn eerste ervaringen met vrijwilligerswerk heb ik opgedaan bij de jeugdbeweging en de Wereldwinkel,’ vertelt Koen. Toen hij wat ouder was en kinderen had, had hij hier iets minder tijd voor. Maar toch probeerde hij hiervoor tijd vrij te maken. ‘Toen de kinderen wat ouder waren had ik terug meer vrije tijd en ben ik weer meer vrijwilligerswerk gaan doen.'

Koen... klik om verder te gaan »

'De beslissing om iemand wel of niet aan te nemen neem ik altijd met mijn hart'

We komen aan bij woonzorgcentrum Armonea. Binnen zitten Luwam, Joanna (jobcoach) en Annie (head hospitality Koning Albert Armonea-groep) al op ons te wachten. Luwam heeft net gedaan met werken en we zetten ons in een mooie ruimte om naar hun verhaal te luisteren.

Luwam is 27 jaar en mama van een zoontje van drie. Ze komt uit Eritrea en is daar moeten vluchten. Na een lange tocht is ze in 2015 in België aangekomen. Haar eerste zeven maanden heeft ze hier in een opvangcentrum... klik om verder te gaan »