Blog

Auteurs

Charlotte Vandycke

afbeelding van charlotte

Charlotte Vandycke is sinds mei 2016 directeur bij Vluchtelingenwerk.

Dimitri

afbeelding van dimitri

Medewerker Pers, Communicatie en Sociale Media bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen

afbeelding van Erik Hommel

Marieke

afbeelding van marieke

medewerker fondsenwerving

Vluchtelingenwerk Vlaanderen

afbeelding van vluchtelingenwerk

Algemene blog van Vluchtelingenwerk.

Begeleiders mensen op de vlucht getuigen in coronatijden

afbeelding van dimitri door Dimitri

Hoe beleven begeleiders (OKAN, onderwijs, SOS Kinderdorpen, opvangcentra ...) die werken met mensen op de vlucht de coronacrisis? Hieronder brengen we een aantal getuigenissen van hen. #ikbensolidair

OnderwijsKarlien, Vervolgschoolcoach OKAN Aalst

'Vanuit de VSC Aalst zijn we thuis aan het werk. Elke dag rapporteren we als VSC aan elkaar welke acties we ondernomen hebben en welke noden/vragen/... we binnenkrijgen van ons netwerk inclusief de leerlingen. Elke vrijdag bundel ik bundel... klik om verder te gaan »

Gesprekstafel: Knelpunten in het OKAN-onderwijs?

afbeelding van dimitri door Dimitri

Wat zijn de knelpunten in het onderwijs voor OKANners en ex-OKANners?

Gisteren brainstormden hierover verschillende scholen aan onze gesprekstafel. Onze onderwijsmedewerker Veronique hield er de vinger aan de pols. Er was ook solidariteit met medewerkers die aan de slag gaan met anderstalige nieuwkomers in het basisonderwijs.

Naast de knelpunten werden ook aanbevelingen geformuleerd en mogelijke initiatieven besproken ter ondersteuning van OKAN en vervolgonderwijs. Met ‘... klik om verder te gaan »

Vesta: Beleef de herinneringen van een tienermeisje op de vlucht in virtual reality

afbeelding van dimitri door Dimitri

In VESTA beleef je in Virtual Reality het leven van een tienermeisje en haar familie in de vluchtelingenkampen aan de grens tussen Frankrijk, België en Engeland. Wendy Montellano hoopt via een crowdfund haar film te kunnen maken. Jij kan haar steunen.

Steun hier

Je kruipt letterlijk in de voetstappen van Rosie, een meisje van veertien dat samen met haar mama en kleine broer gevlucht zijn uit Irak op zoek naar een nieuwe thuis. Via haar herinneringen... klik om verder te gaan »

Take Home Chef: Syrische kok met eigen cateringbedrijf

afbeelding van dimitri door Dimitri

Abdell Baset is kok, geeft kookworkshops en heeft zijn eigen cateringbedrijf Take Home Chef. Hij vluchtte uit Syrië voor de oorlog en de legerplicht en belandde in december 2015 in België.

‘Als je de taal niet spreekt, geraak je niet ver en krijg je weinig kansen. Maar als mensen horen dat ik mijn best doe om de taal te spreken, wordt dat echt gewaardeerd.’

Abdell Baset vluchtte einde 2015 alleen uit Syrië en woont in Rillaar. In juni 2017 was hij nog een van de chef-koks... klik om verder te gaan »

Pilootproject IntegraZorg: Verpleegkundige/zorgkundige worden?

afbeelding van dimitri door Dimitri

Het pilootproject IntegraZorg wil erkende vluchtelingen met een achtergrond in de zorg omscholen tot zorgkundige of verpleegkundige via een job in de sector, zodat zij aan de slag kunnen.

Een heel aantal erkende vluchtelingen die in ons land verblijven hebben in hun thuisland reeds een opleiding gevolgd om in de zorgsector te werken, maar hun diploma wordt in België niet erkend. Anderen hebben dan weer ervaring opgedaan in de zorg zonder dat dit vandaag wordt ingezet. 

Doel van het... klik om verder te gaan »

Afhaaltheater op bestelling

afbeelding van dimitri door Dimitri

Met Delivery Theatre trekt Mokhallad Rasem de stad in om te spelen in veel verschillende huiskamers. Met de verhalen die hij in zijn mobiele theater vertelt, wil hij een netwerk van lijnen trekken door de stad en op die manier de Bourla letterlijk in verbinding stellen met de burger.

Bel naar het nummer van Delivery Theatre, bestel een van de performances op het menu en daar komt Rasem al aangereden. In zijn rugzak een uitklapbare maquette van een Iraaks theater in ribbelkarton.

... klik om verder te gaan »

Illustratie

afbeelding van dimitri door Dimitri

Naar aanleiding van een gedicht maakte Bart Behiels een mooie afbeelding. Bart is een vormgever en illustrator uit Gent. Hij werkt op maat naar zowel drukwerk als digitale platforms. 

'Dit is een project dat ik samen met copywriter Linde Jacobs doe,' legt Bart uit. 'Ze inspireert me met woorden die ze vindt op sociale media of elders om deze illustraties te maken die we op instagram zetten.'

Deze illustratie is geïnspireerd op een gedicht van Stijn De Paepe.

Meer... klik om verder te gaan »

Project 'All-in-one 4 HER' voor hoogopgeleide vluchtelingen

afbeelding van dimitri door Dimitri

All-in-one 4 HER is een nieuw project dat een snel integratiemodel wil ontwikkelen voor hoogopgeleide vluchtelingen op de Vlaamse arbeidsmarkt. 

Vluchtelingen vormen een van de meest kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. Een groot deel van de hoogopgeleide vluchtelingen (HER's) is overgekwalificeerd voor hun baan. Bovendien heeft in de eerste vijf jaar na aankomst slechts één op de vier vluchtelingen een baan, de laagste van alle migrantengroepen.

Er zijn al veel initiatieven en... klik om verder te gaan »

Your Global Future versterkt asielzoekers in procedure rond ondernemerschap

afbeelding van dimitri door Dimitri

In het project Your Global Future (YGF) leren asielzoekers de algemene beginselen van ondernemerschap aan. Dit is een samenwerking tussen Fedasil, iDROPS, Stad Antwerpen en Stad Utrecht.

De cursusinhoud verschaft kennis van ondernemerschap die zowel in het land van aankomst als van herkomst van nut kan zijn. Voor degenen aan wie asiel of secundaire bescherming wordt verleend, voorziet het project een vervolg in het land van aankomst als onderdeel van het integratieproces.

Voor... klik om verder te gaan »

Connected.Dots start komende drie jaar in Gent en Antwerpen.

afbeelding van dimitri door Dimitri

Connected.Dots is een kunstcollectief waarbij vluchtelingen en nieuwkomers vanuit actieve participatie en cocreatie de samenleving verrijken met verhalen en designproducten. 

Connected.Dots is een vervolg op We For Refugees uit 2016. Uit het vorige project leerde iDROPS heel wat over werken met vluchtelingen. Bovendien willen ze dit werk duurzamer maken. Om die redenen creëerden ze een nieuw project met de volgende doelstellingen:

mensen bewust maken van de vluchtelingen om hen... klik om verder te gaan »