Blog

Auteurs

Awet

Awet is gevlucht uit Ethiopië. Hij woont al elf jaar in België samen met zijn vrouw en twee kindjes.

Carine Maes

Carine Maes werkte van 2001 tot 2010 bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen als studiebegeleidster.

Charlotte Vandycke

Charlotte Vandycke is sinds mei 2016 directeur bij Vluchtelingenwerk.

Christina Vanderhaeghe

Christina is vrijwilliger communicatie bij Vluchtelingenwerk

Claudia Bonamini

Claudia Bonamini is beleidsmedewerker van Vluchtelingenwerk en een zeer gedreven spreker over de verschillende procedures en de bescherming van vluchtelingen in België en Europa.

Dimitri

Medewerker Pers, Communicatie en Sociale Media bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Els Keytsman

Els Keytsman was directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen tot februari 2016.

Elyseé Munyoka

Gevluchte arts

Falaknaz Hashimi

Gevluchte arts

Fikry El Azzouzi

Fikry El Azzouzi is schrijver van romans, columns en theaterstukken.

Frauke decoodt

Frauke was medewerker participatie, onderwijs en tewerkstelling tot september 2015.

Gert

medewerker Vluchtelingenwerk

Griet Van Beveren

Griet heeft haar eigen communicatiebedrijf Signed by me. Ze is vrijwilliger in ons Startpunt en helpt bij de redactie van onze nieuwbrief E-Fugee.

Jan Bongaerts

Luchtvaartpiloot met 12 jaar ervaring in de algemene luchtvaart.

Josephine

medewerker vluchtelingenwerk

Magali Frankl

Magali Frankl was medewerker Tewerkstelling bij vluchtelingenwerk Vlaanderen (tot november 2014).

Marieke

medewerker fondsenwerving

Natalya Khramykh

Gevluchte arts

Patrick Gijssels

Medewerker Startpunt Vluchtelingenwerk Vlaanderen (in 2014).

Pieter Stockmans

Beleidsmedewerker detentie, terugkeer en minderjarigen bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen (tot 14 maart 2015).

Rami Jeema

Rami is 31 jaar en Palestijn. Hij is al zijn hele leven vluchteling. Hij groeide op in de vluchtelingenkampen in Syrië.  Als Palestijn ervoer hij daar veel discriminatie omwille van zijn afkomst. Net voor de oorlog in Syrië uitbrak besloot hij naar België te vluchten.  Rami is al kapper sinds zijn veertiende. Toen hij eindelijk erkend werd als vluchteling kon hij hier opnieuw van zijn passie zijn beroep maken.  Af en toe zal hij voor Vluchtelingenwerk Vlaanderen iets schrijven op deze blog.

Rozan

Freelance schrijver, vertaler en blogger.

Sofie

medewerker communicatie

Thierry Dieu

Thierry Dieu is een medewerker van IPC

Thomas Pieters

Thomas Pieters (33) is als humanistisch internationalist begaan met het lot van vluchtelingen. Deze zomer werkt en praat hij als vrijwilliger met vluchtelingen in en rond Athene.

Valerie Trachez

coördinator Infodesk

Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Algemene blog van Vluchtelingenwerk.

Zeven feiten over asielopvang in België

Elk jaar evalueert België hoeveel opvangplaatsen het organiseert voor asielzoekers en welk budget daarvoor nodig is. Er ligt een voorstel op tafel om opvangplaatsen te sluiten. Hoe de regering dat zal aanpakken, is nog niet duidelijk.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen wil er bij de regering op aandringen om verder te gaan dan een besparingsoefening op basis van het aantal bedden dat vandaag leegstaat en een doordacht opvangbeleid uit te stippelen voor de lange termijn. Daarvoor heeft de... klik om verder te gaan »

Erasmus + Online Linguistic Support voor vluchtelingen

door

Erasmus+ Online Linguistic Support is ook beschikbaar voor vluchtelingen. De online taalcursus wordt gratis aangeboden voor een periode van drie jaar. Vluchtelingen kunnen zich via Vluchtelingenwerk Vlaanderen aanmelden.

Wat is OLS?

OLS (online linguïstische steun) is een programma dat ondersteuning biedt bij het leren van talen. Ze organiseren taallessen, taaltesten en online taalcursussen voor studenten, vrijwilligers en medewerkers die deel uitmaken van het Erasmus+ programma. Nu is... klik om verder te gaan »

Cecilia Magarotto: 'After three years of being part of Startpunt I still regard it as a good initiative!'

'I started volunteering for Startpunt in 2015, when the 'refugee crisis' saw one of its highest moments. I was motivated to finally take action after the huge loss of lives in the Mediterranean Sea that year.

While studying at the University of Antwerp I attended a lecture by a former Vluchtelingenwerk employee who motivated me to take action. It was on that occasion that I found out about the project and thought it’s a beautiful idea. After three years of being part of Startpunt I... klik om verder te gaan »

Week van de vrijwilliger: Loredana

door

Het is week van de vrijwilliger, daarom zetten we bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen onze vrijwilligers in de virtuele bloemetjes. Gedurende de hele week publiceren we korte interviews met hen. Vandaag is het de beurt aan Loredana. Zij is vrijwilliger bij de conversatietafels, een project waar anderstaligen hun Nederlands kunnen oefenen. 

Waarom ben je vrijwilliger?

Sinds ik in 2015 naar Brussel verhuisd ben, wilde ik werken rond het vluchtelingenthema en mensenrechten. Toen werkte ik... klik om verder te gaan »

Week van de vrijwilliger: Leen

door
Waarom heb je ervoor gekozen om vrijwilligerswerk te doen?

Ik was op zoek naar werk en kwam de vacature voor communicatievrijwilliger tegen. Het leek me de ideale manier om ervaring op te doen. Daarnaast... klik om verder te gaan »

Week van de vrijwilliger: Abdinuur en Jemale

door

Het is week van de vrijwilliger, daarom zetten we bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen onze vrijwilligers in de virtuele bloemetjes. Gedurende de hele week publiceren we korte interviews met hen. Vandaag is het de beurt aan Abdinuur en Jemale zij zijn vrijwilliger bij ons Startpunt. Vluchtelingen kunnen tijdens de middagpauze van Dienst Vreemdelingenzaken terecht bij het Startpunt, waar ze soep en informatie krijgen. 

Waarom hebben jullie besloten om vrijwilligerswerk te doen voor het... klik om verder te gaan »

Week van de vrijwilliger: Hilde Vanhaecke

door

Het is week van de vrijwilliger, daarom zetten we bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen onze vrijwilligers in de virtuele bloemetjes. Gedurende de hele week publiceren we korte interviews met onze vrijwilligers. Vandaag is het de beurt aan Hilde, zij is vrijwilliger bij ons project Jobcoaches. Het project heeft als doel mensen op de vlucht te ondersteunen in hun zoektocht naar werk. De Jobcoaches worden nu opgeleid tot brugfiguur tussen de vluchtelingen en werkgevers. 

wat drijft je om... klik om verder te gaan »

Jonge vluchteling rapt

door Dimitri

Biniam kwam hier 3,5 jaar geleden alleen aan als vluchteling uit Eritrea. Hij was toen bijna 16 jaar. Intussen kwam de procedure gezinshereniging tot een goed einde zodat zijn ouders en zijn twee kleine broertjes ook in België zijn. Hij woont in Rupelmonde en gaat naar school in Deeltijds Onderwijs in Antwerpen. Hij wilde altijd iets met rap doen. Jammer genoeg zijn niet altijd de financiële middelen voorhanden die hij zou wensen…vandaar bij zijn eerste song een fotomontage in plaats van een... klik om verder te gaan »

Een bezoek aan Freshmed: 'Mensen helpen is iets dat we willen blijven doen.’

In ons Startpunt in de Brusselse Noordwijk ontvangen we iedere middag vluchtelingen en asielzoekers op hun eerst dag in België. Ze komen er tot rust na een lange en vaak gevaarlijke vlucht naar ons land. Ze krijgen er een kom soep en die eerste belangrijke info. We kunnen daarvoor rekenen op heel wat vrijwilligers.

Sinds december kunnen we ook rekenen op Freshmed, uitgebaat door drie broers. De internationale supermarkt met Mediterrane specialiteiten doneert iedere woensdag heerlijke... klik om verder te gaan »

Collega Thomas in de kijker: 'Gastvrije Gemeente maakt de broodnodige link met mensen in het veld'

door

Op 23 januari is onze campagne Gastvrije Gemeente officieel uit de startblokken geschoten. We zijn ondertussen toe aan de vijfde editie, die met de gemeenteraadsverkiezingen een extra dimensie krijgt. Onze collega Thomas organiseert de campagne en daarom zetten we hem in de kijker.

De Gastvrije Gemeente campagne is vorige maand opnieuw gelanceerd, wat houdt de campagne juist in?

'De campagne is een van de zachtste initiatieven die we lanceren, maar daarom is ze niet minder... klik om verder te gaan »