Blog

Auteurs

Charlotte Vandycke

afbeelding van charlotte

Charlotte Vandycke is sinds mei 2016 directeur bij Vluchtelingenwerk.

Dimitri

afbeelding van dimitri

Medewerker Pers, Communicatie en Sociale Media bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen

afbeelding van Erik Hommel

Marieke

afbeelding van marieke

medewerker fondsenwerving

Vluchtelingenwerk Vlaanderen

afbeelding van vluchtelingenwerk

Algemene blog van Vluchtelingenwerk.

“Vluchtelingen kunnen enorm bijdragen aan de samenleving door hun veerkracht”

Petra Schipper is inhoudelijk coördinator van het project de Woonterp bij het Protestants Sociaal Centrum (PSC), een vrijwilligersbeweging in Antwerpen die zich inzet voor mensen in armoede en mensen op de vlucht. Petra is ook stadspredikant. Door haar verbindende rol is ze een brugfiguur, luisterend oor en spreekbuis: “Samen leren we hoe we een stap vooruit kunnen zetten.”

Vrijwilligersbeweging

PSC heeft verschillende projecten waaraan toegewijde vrijwilligers meewerken. Één daarvan is... klik om verder te gaan »

Onze vrijwilliger Lara in de kijker: "Ik voel me zeer comfortabel, blij en dankbaar voor deze kans”

afbeelding van dimitri door Dimitri

Vandaag zetten we één van onze vrijwilligers graag in de kijker. Lara is nog maar enkele weken bezig bij Vluchtelingenwerk als Europese vrijwilliger. Ze komt uit Spanje en heeft één Belgische ouder.

“Ik voelde me altijd aangetrokken tot sociale studies en wil graag mijn professionele carrière verderzetten in het verdedigen van de rechten van mensen op de vlucht. Daarom zocht ik om ervaring op te doen. Via via hoorde ik dat Vluchtelingenwerk iemand zocht om een vrijwilliger te... klik om verder te gaan »

Theatervoorstelling: De knikkers van Qadir

afbeelding van dimitri door Dimitri

De theatervoorstelling 'de knikkers van Qadir' tourt in het najaar door Vlaanderen. Momenteel kan je ze nog heel de maand online zien op VRT NU.

Op basis van het succesrijke boek ‘De knikkers van Qadir – het waargebeurde verhaal van een vader op de vlucht’ van Leo Bormans en Qadir Nadery maakte regisseur Stefan Perceval met HETGEVOLG een indrukwekkende en eigenzinnige theatervoorstelling.

Daarin speelt de Afghaanse... klik om verder te gaan »

Collega Fien in de Kijker: "Ik ontdekte welke rol vrijwilligers spelen in de ondersteuning van gezinnen op de vlucht"

afbeelding van dimitri door Dimitri

Vandaag zetten we een collega in de kijker. We interviewen een medewerker en vragen naar zijn of haar verhaal bij Vluchtelingenwerk. Fien is onze projectmedewerker rond gezinnen op de vlucht. Ze coördineert niet alleen het hele project maar ondersteunt ook formele en informele ondersteuningsfiguren rond gezinnen op de vlucht.

“Als student Gezinswetenschappen was ik afgelopen zomer op zoek naar een stageplaats om mijn laatste jaar af te ronden. Uit ervaring op mijn vorige stageplaats... klik om verder te gaan »

Collega Helene in de Kijker: "Mijn grootste hoop is dat we met de jongeren op kamp kunnen in de zomer!"

afbeelding van dimitri door Dimitri

Vandaag zetten we een collega in de kijker. We interviewen een medewerker en vragen naar zijn of haar verhaal bij Vluchtelingenwerk. Helene coördineert ons jongerenproject Ananas en werkt ook in het team beleid & ondersteuning. “Vorige zomer zag ik een droomvacature passeren: medewerker van het jongerenproject van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, een combinatie van hands on werk met een groep jongeren en beleidswerk samen met die jongeren. Wat een unieke combinatie! Dat kon ik niet laten... klik om verder te gaan »

Blog vrijwilliger Pablo: "22 jaar, helemaal de kluts kwijt en perspectiefloos"

Pablo Fernandez Alonso is vrijwilliger bij ons Startpunt. De vrijwilligers staan meerdere ochtenden per week aan het aanmeldcentrum voor asielzoekers (Dienst Vreemdelingenzaken en Fedasil) -Klein Kasteeltje- in Brussel. Daar komen mensen toe die internationale bescherming vragen in ons land. Pablo geeft er basisinformatie over de asielprocedure en antwoordt op vragen die mensen hebben.

Het Brusselse Saincteletteplein, een zaterdagavond in januari

Ik kwam terug uit Antwerpen. Het... klik om verder te gaan »

Collega in de Kijker: Griet

afbeelding van dimitri door Dimitri

Vandaag zetten we een collega in de kijker. We interviewen een medewerker en vragen naar zijn of haar verhaal bij Vluchtelingenwerk. Griet coördineert het project ‘Gastvrij Netwerk Versterkt vrijwilligers voor mensen op de vlucht’ waarbij zij voor en met de vrijwilligersorganisaties van Gastvrij Netwerk aan een leerplatform werkt.

"Mijn functie binnen Vluchtelingenwerk is wat atypisch", zegt Griet, "omdat ik mijn focus op Gastvrij Netwerk vzw. Dit is een netwerk van... klik om verder te gaan »

Bindus Works: jobcoachingsproject in Brussel

afbeelding van dimitri door Dimitri

version française

 

Ben jij?op zoek naar werk of een opleiding?kortgeschoold?gedomicilieerd in Brussel?minimum 18 jaar en heb je een migratieachtergrond?

Dan ondersteunen we je graag bij jouw zoektocht naar werk, een opleiding of bij het opstarten van je eigen zaak!

Met ons project Bindus Works, gesubsidieerd door het Europees Sociaal Fonds Vlaanderen, bieden we persoonlijke, intensieve begeleiding op maat. Dit zowel... klik om verder te gaan »

Mensen Onderweg: een project voor mensen op de vlucht

afbeelding van dimitri door Dimitri

Mensen Onderweg bundelt in de loop van het najaar 2020, activiteiten rond mensen op de vlucht (van hun thuisland tot België) en nu nog steeds onderweg om zich een plaats te verwerven in onze maatschappij. Getuigenissen, kennis en ervaringen worden zowel op het podium gedeeld via muziek, voordrachten, film en theater als via allerlei workshops. Een divers programma voor jong en oud en iedereen tussenin.

Meer informatie

Meer info over dit project en alle activiteiten... klik om verder te gaan »

TAALHULPENdag: Een kans voor anderstalige nieuwkomers

afbeelding van dimitri door Dimitri

Op vrijdagnamiddag 28 augustus 2020 hield Vluchtelingenwerk Vlaanderen in samenwerking met Brussel Onthaal en Groep INTRO een informatiesessie over de gratis opleiding tot taalhulp. 

Taalhulpen zijn mensen die meertalig zijn en het Nederlands goed beheersen en tolken. "Doel van dit pilootproject is enerzijds jongeren die al tolken erkenning bieden en toekomstperspectieven geven als gecertifieerd sociaal tolk.' legt Veronique, medewerker onderwijs bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen uit. '... klik om verder te gaan »