Blog

Auteurs

Awet

Awet is gevlucht uit Ethiopië. Hij woont al elf jaar in België samen met zijn vrouw en twee kindjes.

Carine Maes

Carine Maes werkte van 2001 tot 2010 bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen als studiebegeleidster.

Charlotte Vandycke

Charlotte Vandycke is sinds mei 2016 directeur bij Vluchtelingenwerk.

Christina Vanderhaeghe

Christina is vrijwilliger communicatie bij Vluchtelingenwerk

Claudia Bonamini

Claudia Bonamini is beleidsmedewerker van Vluchtelingenwerk en een zeer gedreven spreker over de verschillende procedures en de bescherming van vluchtelingen in België en Europa.

Dimitri

Medewerker Pers, Communicatie en Sociale Media bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Els Keytsman

Els Keytsman was directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen tot februari 2016.

Elyseé Munyoka

Gevluchte arts

Falaknaz Hashimi

Gevluchte arts

Fikry El Azzouzi

Fikry El Azzouzi is schrijver van romans, columns en theaterstukken.

Frauke decoodt

Frauke was medewerker participatie, onderwijs en tewerkstelling tot september 2015.

Gert

medewerker Vluchtelingenwerk

Griet Van Beveren

Griet heeft haar eigen communicatiebedrijf Signed by me. Ze is vrijwilliger in ons Startpunt en helpt bij de redactie van onze nieuwbrief E-Fugee.

Jan Bongaerts

Luchtvaartpiloot met 12 jaar ervaring in de algemene luchtvaart.

Josephine

medewerker vluchtelingenwerk

Magali Frankl

Magali Frankl was medewerker Tewerkstelling bij vluchtelingenwerk Vlaanderen (tot november 2014).

Marieke

medewerker fondsenwerving

Natalya Khramykh

Gevluchte arts

Patrick Gijssels

Medewerker Startpunt Vluchtelingenwerk Vlaanderen (in 2014).

Pieter Stockmans

Beleidsmedewerker detentie, terugkeer en minderjarigen bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen (tot 14 maart 2015).

Rami Jeema

Rami is 31 jaar en Palestijn. Hij is al zijn hele leven vluchteling. Hij groeide op in de vluchtelingenkampen in Syrië.  Als Palestijn ervoer hij daar veel discriminatie omwille van zijn afkomst. Net voor de oorlog in Syrië uitbrak besloot hij naar België te vluchten.  Rami is al kapper sinds zijn veertiende. Toen hij eindelijk erkend werd als vluchteling kon hij hier opnieuw van zijn passie zijn beroep maken.  Af en toe zal hij voor Vluchtelingenwerk Vlaanderen iets schrijven op deze blog.

Rozan

Freelance schrijver, vertaler en blogger.

Sofie

medewerker communicatie

Thierry Dieu

Thierry Dieu is een medewerker van IPC

Thomas Pieters

Thomas Pieters (33) is als humanistisch internationalist begaan met het lot van vluchtelingen. Deze zomer werkt en praat hij als vrijwilliger met vluchtelingen in en rond Athene.

Valerie Trachez

coördinator Infodesk

Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Algemene blog van Vluchtelingenwerk.

Collega Mihnea in de kijker: ‘Zonder vrijwilligers is er geen Startpunt’

In ons Startpunt in Brussel ontvangen we asielzoekers op hun eerste dag in België. Het is een plek waar ze even tot rust kunnen komen na een lange en vaak gevaarlijke vlucht naar ons land. Ze krijgen er een warme kom soep en de eerste belangrijke informatie. In dit interview zetten we de coördinator van de vrijwilligerswerking van het Startpunt in de kijker, Mihnea Iuga: ‘De vrijwilligers zijn zeer belangrijk. Zonder hen is er geen Startpunt, maar enkel een lege ruimte. Zij zorgen dat... klik om verder te gaan »

Changemaker Vzw Humain doet mee met Road of Change

Dit weekend vertrekken de jongeren van ons project ‘Road of Change’ – in samenwerking met de Bond Zonder Naam – naar Duinkerke en Steenvoorde. Ze zullen daar begeleid worden door Vzw Humain. Wij spraken vorige week met Sofie D’Hulster, voorzitter van Vzw Humain, over de vzw en de voorbereidingsdag op 6 januari.

‘Wij zijn bijzonder blij dat we mogen meewerken aan dit project’, zegt Sofie D'Hulster. ‘We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om jongeren actief te betrekken... klik om verder te gaan »

Toekomstdromen

 
Hoe verbeelden kinderen toekomstdromen van vluchtelingen?

Animatiefilmer Roman Klochkov begeleidde kinderen tijdens workshops op Gastvrij Antwerpen (29/11/17) en 30 jaar Vluchtelingenwerk (2/12/17) met dit prachtige resultaat!
 

One Sweet World. Een babbel met ijsfabrikant en sponsor Ben & Jerry's

 

Op zaterdag 2 december 2017 vierden we 30 jaar Vluchtelingenwerk Vlaanderen met een gezellig feest in La Tricoterie in Brussel. Onze sponsor Ben & Jerry's was erbij om alle aanwezige vrienden, vrijwilligers en (oud-)medewerkers op een ijsje te trakteren.

Wat heeft een ijsfabrikant met het vluchtelingenthema?

We maakten er kennis met de social mission manager van Ben & Jerry's in de Benelux, Laura van Geel, en vroegen haar: wat heeft een ijsfabrikant... klik om verder te gaan »

Collega Aarnout in de Kijker: ‘Goesting om te strijden voor onze zaak'

Vandaag zetten we opnieuw een collega in de kijker. We interviewen een medewerker van Vluchtelingenwerk Vlaanderen en vragen naar zijn of haar verhaal bij Vluchtelingenwerk. Aarnout Lanckriet is advocaat van opleiding, maar werkt ondertussen al negen maanden bij ons als projectmedewerker integratie. ‘Werken bij Vluchtelingenwerk is gewoon leuk, ik heb hier veel meer lol als in mijn vorige jobs. Je krijgt ook gewoon meer goesting om te strijden voor onze zaak.’

Hoe ben je... klik om verder te gaan »

Ivo Shimwa: 'Vlaanderen is enorm divers, maar die diversiteit ontbreekt nog in de media en in de politiek.'

Ivo Shimwa is twintig jaar. Hij studeert montage aan het RITCS in Brussel en woont al vier jaar in België. Hij doet sinds het begin mee met de ‘Altochtonen van de Toekomst’, een project voor gevluchte jongeren van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Momenteel is hij kandidaat om jongerenadviseur te worden bij de Vlaamse Jeugdraad.

Dag Ivo, eerst en vooral, waarom besloot je je kandidaat te stellen voor de Vlaamse Jeugdraad?

Omdat ik een stem wil zijn voor jongeren en kinderen in... klik om verder te gaan »

Juridische helpdeskvraag van de maand (oktober 2017)

Moet een asielzoeker die in de opvang verblijft en werkt een deel van zijn loon afstaan?

Asielzoekers die werken en in de opvang van Fedasil, de federale dienst voor de opvang van asielzoekers, verblijven moeten volgens de Belgische wetgeving inderdaad een bijdrage betalen voor die opvang. Een vast percentage per inkomensschijf bepaalt de grootte van de bijdrage:

- voor de eerste inkomensschijf, tot 79,99 euro, hoeven ze geen bijdrage te betalen.

- voor het inkomen... klik om verder te gaan »

Collega Marieke in de Kijker: ‘ik vind onze schenkers echt geweldige mensen'

Vandaag zetten we opnieuw een collega in de kijker. We interviewen een medewerker en vragen naar zijn of haar verhaal bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Marieke Matthé is medewerker bij fondsenwerving en zorgt ervoor dat zoveel mogelijk mensen Vluchtelingenwerk steunen. Daarnaast is ze op dit moment keihard bezig om van de Refugee Walk een overweldigend succes te maken. En ze werkt vandaag precies één jaar bij Vluchtelingenwerk. Redenen genoeg voor een interessant gesprek.

‘Als... klik om verder te gaan »

Persbericht 4 september 2017

Persbericht 04/09/2017

Burgerengagement botst op bureaucratie

Exact twee jaar geleden lanceerde Vluchtelingenwerk Vlaanderen samen met Pleegzorg Vlaanderen de campagne: 'Geef de wereld een thuis'. Daarmee omkaderden we geëngageerde burgers die tijdelijk vluchtelingengezinnen met verblijfsstatuut wilden opvangen na het verlaten van hun opvangcentrum. Vijftig gezinnen stelden zich kandidaat. Bij slechts drie van hen werd een vluchtelingengezin geplaatst. Reden? Een gebrek aan... klik om verder te gaan »

Juridische helpdeskvraag van de maand (augustus 2017)

Kan ik als erkend vluchteling mijn eigen zaak starten in België?  

Vluchtelingen met een verblijfsstatuut kunnen ondernemen in België. De kandidaten moeten wel een beroepskaart aanvragen wanneer ze een verblijfskaart kregen als subsidiair beschermde (oorlogsvluchteling) of via gezinshereniging. De vluchteling kiest voor de aanvraag een ondernemingsloket naar keuze. Het departement Werk van het bevoegde Gewest beslist over de toekenning.

Wie als vluchteling is erkend of een... klik om verder te gaan »