BE.LAND: expo over 65 jaar gastvrij vluchtelingenonthaal

65 jaar onthaal van vluchtelingen door het middenveld in Vlaanderen en Brussel

Vluchten is een verhaal van alle tijden. Maar ook gastvrijheid tegenover vluchtelingen heeft in België een lange traditie. Vanaf Erfgoeddag (23 april) neemt ons project BE.LAND je mee in een onderbelicht stukje Vlaamse en Brusselse geschiedenis.

Verschillende generaties vluchtelingen vertellen je hoe ze hun aankomst in België beleefden. En je ontdekt er hoe we gastvrijheid de voorbije 65 jaar hebben ingevuld. 

Vluchtelingenwerk dook in de archieven van middenveldorganisaties, groef in het geheugen van opvanginstanties en vroeg aan vluchtelingen hoe zij hun onthaal beleefden. Het resultaat is een hoopgevend en verrassend verslag over vluchtelingenonthaal in Vlaanderen en Brussel tijdens de voorbije 65 jaar.

'Voor ons vertrek naar België kregen we in het vluchtelingenkamp een kostuum aangemeten. Het was een heel net kostuum, met een paar schoenen en een hemd erbij.'
(Lajos Molnár)

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Getuigenissen vanuit alle werelddelen

Tussen 1951 en nu werden wereldwijd miljoenen mensen gedwongen om hun thuisland te ontvluchten. België reageerde geregeld op noodsituaties en crisissen door duizenden vluchtelingen opvang aan te bieden. Zij werden onthaald door allerlei middenveldorganisaties en vrijwilligers.

BE.LAND bundelt de getuigenissen van onder andere Hongaren, Chilenen, Somaliërs, Irakezen en Vietnamezen. Zo ontstaat een rijkgeschakeerd overzicht van ons vluchtelingenonthaal. De rode draad? De vanzelfsprekendheid waarmee we een plaats vonden voor vele duizenden nieuwkomers. En de vindingrijke manier waarop onze ouders en grootouders hielpen waar ze konden.

'We konden gratis in een huis in Mechelen wonen. Toen we er binnenkwamen, bleken de keukenkasten vol eten te zitten. En in elke slaapkamer lag er kledij klaar in onze maten!'
(Karoly Makay)

Bezoek BE.LAND: praktische info

BE.LAND reist de komende maanden door Brussel en Vlaanderen en is voor iedereen gratis te bezoeken. Bovendien kan je een stukje erfgoed mee naar huis nemen: scheur een affiche af of koop de publicatie BE.LAND aan 2 euro. Nieuwsgierig? Je kan de de brochure ook online bestellen in de webshop van Vluchtelingenwerk.

De tentoonstelling strijkt neer in volgende steden en gemeenten:

  • 9 oktober t.e.m. 14 oktober: Vormingplus Brugge (in samenwerking met SOCK Brugge)
  • 17 oktober t.e.m. 28 oktober: Bibliotheek  Baarle-Hertog (in samenwerking met Erfgoed Noorderkempen) 
  • 3 november t.e.m. 30 november: Bibliotheek Turnhout (in samenwerking met Erfgoed Noorderkempen) 
  • 4 december t.e.m. 16 december: Bibliotheek Arendonk (in samenwerking met Erfgoed Noorderkempen) 
  • 18 december t.e.m. 15 januari: NEST Gent
  • 15 januari 2018 tot en met 12 februari 2018: Bibliotheek Ukkel (in samenwerking met Erfgoedcel Brussel) 
  • 15 februari t.e.m. 7 maart 2018: Bibliotheek Kortrijk 
  • 12 maart t.e.m. 30 maart 2018: KADOC Leuven
  • 4 juni t.e.m. 14 juli 2018 Bibliotheek Zomergem
  • 2 t.e.m. 25 oktober ADVN in Antwerpen 
  • 5 t.e.m. 29 november 2018 Bibliotheek Bree 
  • 3 t.e.m. 21 december 2018  AMSAB-ISG in Gent (uitgezonderd 13 en 14 december)

Aanbod voor scholen

Wil je met je klas de tentoonstelling bezoeken en klassikaal rond het vluchtelingenthema werken? Bezoek de expo BE.LAND in jouw gemeente en speel het bordspel This is not a Game.

Bij dit spel kruipen leerlingen in de huid van een vluchteling. Ze leren via verhaalkaarten en doe-opdrachten de geschiedenis van vluchtelingenonthaal van de middeleeuwen tot nu kennen. Het bordspel leert kinderen en jongeren de basisbegrippen van de vluchtelingenthematiek en geeft hen inzicht in de impact van vluchten. This is not a Game is geschikt voor leerlingen van de derde graad van het basisonderwijs en voor alle graden van het secundair onderwijs.

Je kan dit bordspel tegen 25 euro (+ 5 euro verzendkosten) aankopen in de webshop van de Provincie West-Vlaanderen. Als je de code NOTAGAME2017 ingeeft, gaat de opbrengst naar Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Scholen die de expo BE.LAND bezoeken, kunnen het spel aankopen voor 10 euro (op de expo af te halen, of + 5 euro verzendkosten).

This is not a Game is een initiatief van FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, de Provincie West-Vlaanderen en Vluchtelingenwerk Vlaanderen. 

Info voor de pers

Voor interviews met de woordvoerder van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, neem contact op met de persmedewerker: Caroline Van Petegem(0473 88 65 97) en caroline@vluchtelingenwerk.be. Heb je interesse om de tentoonstelling te ontlenen, contacteer dan info@vluchtelingenwerk.be of +32 (0) 2 225 44 00.

Partners

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

 

Gezocht: Zwerfgoed

Vluchtelingenwerk blijft op zoek naar zwerfgoed: boeiende verhalen, foto's, filmpjes en voorwerpen die ons erfgoed over vluchtelingenonthaal documenteren. 

Heb jij een interessant verhaal of zeldzaam of opmerkelijk materiaal over hoe vluchtelingen de voorbije 60 jaar in Vlaanderen en Brussel werden onhtaald? Neem dan contact op met ons.

Wil je zelf zwerfgoed verzamelen? Dat kan! Aan de hand van onderstaande toolkit kan je je eigen lokaal erfgoedproject opstarten. Zit je met vragen? Vluchtelingenwerk helpt je graag op weg. We geven je tips over hoe je een goed interview afneemt of hoe je het verzamelde erfgoed toegankelijk maakt voor een breed publiek.

Wil je graag boeiende getuigen interviewen? Vluchtelingenwerk zoekt vrijwilligers om ooggetuigen te interviewen. We bieden je een opleiding, boeiende ervaring en vrijwilligersvergoeding. Meer informatie vind je hier