BE.LAND: expo over 65 jaar gastvrij vluchtelingenonthaal

65 jaar onthaal van vluchtelingen door het middenveld in Vlaanderen en Brussel

Vluchten is een verhaal van alle tijden. Maar ook gastvrijheid tegenover vluchtelingen heeft in België een lange traditie. Vanaf Erfgoeddag (23 april) neemt ons project BE.LAND je mee in een onderbelicht stukje Vlaamse en Brusselse geschiedenis.

Verschillende generaties vluchtelingen vertellen je hoe ze hun aankomst in België beleefden. En je ontdekt er hoe we gastvrijheid de voorbije 65 jaar hebben ingevuld. Vanaf 3 mei tot en met 17 mei kan je ons project BE.LAND bezoeken in Muntpunt te Brussel. Daarnaast reist onze tentoonstelling naar allerlei steden en gemeenten.

Vluchtelingenwerk dook in de archieven van middenveldorganisaties, groef in het geheugen van opvanginstanties en vroeg aan vluchtelingen hoe zij hun onthaal beleefden. Het resultaat is een hoopgevend en verrassend verslag over vluchtelingenonthaal in Vlaanderen en Brussel tijdens de voorbije 65 jaar.

'Voor ons vertrek naar België kregen we in het vluchtelingenkamp een kostuum aangemeten. Het was een heel net kostuum, met een paar schoenen en een hemd erbij.'
(Lajos Molnár)

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Getuigenissen vanuit alle werelddelen

Tussen 1951 en nu werden wereldwijd miljoenen mensen gedwongen om hun thuisland te ontvluchten. België reageerde geregeld op noodsituaties en crisissen door duizenden vluchtelingen opvang aan te bieden. Zij werden onthaald door allerlei middenveldorganisaties en vrijwilligers.

BE.LAND bundelt de getuigenissen van onder andere Hongaren, Chilenen, Somaliërs, Irakezen en Vietnamezen. Zo ontstaat een rijkgeschakeerd overzicht van ons vluchtelingenonthaal. De rode draad? De vanzelfsprekendheid waarmee we een plaats vonden voor vele duizenden nieuwkomers. En de vindingrijke manier waarop onze ouders en grootouders hielpen waar ze konden.

'We konden gratis in een huis in Mechelen wonen. Toen we er binnenkwamen, bleken de keukenkasten vol eten te zitten. En in elke slaapkamer lag er kledij klaar in onze maten!'
(Karoly Makay)

Bezoek BE.LAND: praktische info

Het project is gratis voor iedereen en voor het eerst te bezichtigen op Erfgoeddag (23 april 2017). Ze gaat van start in het BELvue Museum, verhuist daarna naar Muntpunt en vertrekt ten slotte op rondreis door Vlaanderen en Brussel.

Hieronder vind je de data en locaties waarop je de tentoonstelling kunt bezoeken:

  • 10 augustus t.e.m. 24 augustus: Vrijzinnig Ontmoetingscentrum Hasselt (in samenwerking met Stad Hasselt en Gastvrij Hasselt)
  • 4 september t.e.m. 4 oktober: Bibliotheek Genk 
  • 7 oktober: CERA City Festival Leuven 
  • 9 oktober t.e.m. 15 oktober: Vorming Plus Brugge (in samenwerking met SOCK Brugge)
  • 17 oktober t.e.m. 28 oktober: Bibliotheek  Baarle-Hertog (in samenwerking met Erfgoed Noorderkempen) 
  • 1 november t.e.m. 30 november: Bibliotheek Turnhout (in samenwerking met Erfgoed Noorderkempen) 
  • 4 december t.e.m. 17 december: Bibliotheek Arendonk (in samenwerking met Erfgoed Noorderkempen) 
  • 15 januari 2018 tot en met 12 februari 2018: Bibliotheek Ukkel (in samenwerking met Erfgoedcel Brussel) 

Info voor de pers

Voor interviews met de woordvoerder van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, neem contact op met de persmedewerker: Eef Heylighen (0473 88 65 97) en eef@vluchtelingenwerk.be. Heb je interesse om de tentoonstelling te ontlenen, contacteer dan info@vluchtelingenwerk.be of +32 (0) 2 225 44 00.

Partners

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

 

Gezocht: Zwerfgoed

Vluchtelingenwerk blijft op zoek naar zwerfgoed: boeiende verhalen, foto's, filmpjes en voorwerpen die ons erfgoed over vluchtelingenonthaal documenteren. 

Heb jij een interessant verhaal of zeldzaam of opmerkelijk materiaal over hoe vluchtelingen de voorbije 60 jaar in Vlaanderen en Brussel werden onhtaald? Neem dan contact op met ons.

Wil je zelf zwerfgoed verzamelen? Dat kan! Aan de hand van onderstaande toolkit kan je je eigen lokaal erfgoedproject opstarten. Zit je met vragen? Vluchtelingenwerk helpt je graag op weg. We geven je tips over hoe je een goed interview afneemt of hoe je het verzamelde erfgoed toegankelijk maakt voor een breed publiek.