Blog leen_s

Passy is één van de Changemakers die 11.11.11 naar voor schuift in haar eindejaarscampagne. Op donderdagavond 3 oktober doet ze haar verhaal tijdens het evenement 'Snapshots from the Borders - Capital event Belgium'.

Passy richtte in 2011 Aidprofen op, een ngo die vrouwenrechten verdedigt en de strijd aangaat tegen seksueel geweld. Haar doel: het politieke engagement van jongeren en... klik om verder te gaan »

Afgelopen zondag was Zana een van onze ambassadeurs tijdens de Refugee Walk. Zana is met haar grote hart en stralende lach één van de meest enthousiaste vrijwilligers van ons Startpunt. Met haar vluchtverhaal is ze de geknipte persoon om mensen op de vlucht te informeren en verder te helpen.

Volgens Zana is de Refugee Walk een geweldige kans voor Belgische deelnemers om in de voetsporen... klik om verder te gaan »

Kan een vluchteling die in een ander Europees land erkend werd, werken in België?

Volgens de wetgeving over de tewerkstelling van werknemers met een buitenlandse nationaliteit, wordt een vluchteling die erkend is in een ander Europees land, beschouwd als een derdelander. Dat is een persoon met een andere nationaliteit dan die van één van de lidstaten van de Europese Unie, Noorwegen,... klik om verder te gaan »

In ons Startpunt in de Brusselse Noordwijk ontvangen we iedere middag vluchtelingen en asielzoekers op hun eerst dag in België. Ze komen er tot rust na een lange en vaak gevaarlijke vlucht naar ons land. Ze krijgen er een kom soep en die eerste belangrijke info. We kunnen daarvoor rekenen op heel wat vrijwilligers.

Sinds december kunnen we ook rekenen op Freshmed, uitgebaat door drie... klik om verder te gaan »

Vandaag zetten we collega Ann Vermeulen in de kijker. Ze werkt aan Road of Change, een project van Vluchtelingenwerk Vlaanderen en Bond Zonder Naam. Op 9 februari vertrekt ze samen met veertien leerlingen en zes leerkrachten op inleefreis doorheen Europa, langs plaatsen die een belangrijke rol spelen in het Europese asielverhaal.

9 februari komt er bijna aan, binnen enkele dagen... klik om verder te gaan »

Zondag 28 januari 2018 sta ik op de parking in Duinkerke aan de generator die vzw Humain voorziet en waar mensen hun telefoon kunnen opladen. 

‘Hoe oud ben je?’

'11 jaar'

‘Vanwaar kom je?’

'Afghanistan'

‘Waar slaap je?’

'Jungle'

‘Hoelang ben je hier al?’

'1 week'

Een kleine, schuchtere jongen staat voor mij. Hij ziet er ouder uit... klik om verder te gaan »

Welk land is verantwoordelijk voor een niet-begeleide minderjarige vreemdeling wanneer die in België een asielaanvraag indient, maar ook al in een ander Europees land asiel heeft aangevraagd?

Niet-begeleide minderjarige vreemdelingen zijn een bijzonder kwetsbare groep. Daarom bevat de Dublin III-verordening specifieke waarborgen voor minderjarigen. Op basis van artikel 6 moeten de... klik om verder te gaan »

Zaterdag 20 januari komt Elvis Peeters de makkelijk lezen versie van De ontelbaren voorstellen in de bibliotheek van Ukkel. Deze aangrijpende roman, die nauw aansluit bij de belevingswereld van vluchtelingen, is actueler dan ooit.

Het is het verhaal van een vluchteling, die zonder veel inzicht en kennis van de nieuwe wereld om zich heen kansen grijpt, maar ook onbegrijpelijke besluiten... klik om verder te gaan »

In ons Startpunt in Brussel ontvangen we asielzoekers op hun eerste dag in België. Het is een plek waar ze even tot rust kunnen komen na een lange en vaak gevaarlijke vlucht naar ons land. Ze krijgen er een warme kom soep en de eerste belangrijke informatie. In dit interview zetten we de coördinator van de vrijwilligerswerking van het Startpunt in de kijker, Mihnea Iuga: ‘De vrijwilligers zijn... klik om verder te gaan »