Blog Fleur

Als Vlaamse ngo ontvangt Vluchtelingenwerk medewerkers via het OCMW. Manal is één van deze nieuwkomers. Met haar aanstekelijke lach is ze een opvallende aanwezigheid. Drieënhalf jaar geleden kwam zij als vluchtelinge naar België. Terwijl ze in Schaarbeek alleen maar schoonmaakbaantjes voor haar hadden, bood het OCMW in Tervuren interessantere jobs, die beter bij haar passen. In Syrië werkte... klik om verder te gaan »

Bert werkte als jurist voor verschillende instanties die zich inzetten voor de rechten van vluchtelingen of minderheden. Hij becommentarieerde de verblijfswetgeving en is voogd van een tiental niet-begeleide minderjarige vreemdelingen. Zijn voorstellingen ‘Gelukzoeker’ en ‘Op drift’ raken ook aan het vluchtelingenthema. In de laatste wil hij migratie, integratie en het vluchtelingenthema op... klik om verder te gaan »

Mohamad Jarkas woont sinds 2015 in Mechelen. Drie jaar geleden vluchtte hij uit Aleppo en zwom hij vanuit Turkije naar Griekenland. In Syrië studeerde hij filosofie en was hij een topscheidsrechter in de professionele league. Hier moest hij helemaal opnieuw beginnen. Hij leerde de taal, zet zich als sociaal werker in voor de integratie van nieuwkomers, fluit voetbalmatchen in provinciale en... klik om verder te gaan »

Sommige overheden straffen vrijwilligers en sociale organisaties voor het bieden van humanitaire hulp of onderdak aan mensen op de vlucht. Zo is het uitdelen van voedsel, het aanbieden van een lift, het kopen van een treinticket of het redden van een verdrinkende familie in de helft van de Europese lidstaten strafbaar. Mensen die hulp bieden worden ‘mensenhandelaars' genoemd. En dat is... klik om verder te gaan »

Onlangs was ik in het Maximiliaanpark, het stukje groen met speeltuin naast het Noordstation waar iedere dag honderden mensen de tijd uitzitten. Het maakte een diepe indruk op mij.

Schuldbewust schaar ik mij onder de mensen die ongemakkelijk voorbij het park loopt, een blik werpt, snel wegkijkt, weet dat die eigenlijk iets zou moeten doen, maar niet weet wat. Bij Vluchtelingenwerk zit ik... klik om verder te gaan »

 
De Europese vereniging die strijdt voor kinderen die zijn vermist of seksueel zijn uitgebuit, Missing Children Europe, organiseerde op 11 en 12 april een conferentie Lost in Migration rondom de bescherming van niet begeleide minderjarige vluchtelingen. Vluchtelingenwerk Vlaanderen was present en testte meteen de nieuwe app Miniila (Arabisch voor “van…naar”) die daar werd gelanceerd.... klik om verder te gaan »